VERKEERSBESLUIT N348; tijdelijke afsluiting Dieren - Brummen zaaknummer 2023-004695, 31 maart 2023

 

Aanleiding

De provinciale weg N348 vormt een verbinding tussen de A348 ten zuiden van Dieren en de A1 bij Deventer.

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen een verkeersbesluit voor het tijdelijk afsluiten van de hoofdrijbaan van de N348, tussen de aansluiting met de N786 (bij de Dierense sluis) en de rotonde met de Arnhemsestraat bij Brummen.

 

De afsluiting van de hoofdrijbaan is noodzakelijk om groot onderhoud aan de weg te verrichten waarbij ook diverse maatregelen worden doorgevoerd om de veiligheid te verbeteren.

 

Het doorgaande wegverkeer tussen Dieren - Zutphen wordt in beide richtingen omgeleid, voor lokaal en bestemmingsverkeer worden eveneens omleidingsroutes aangegeven. Omdat deze routes niet geschikt zijn voor de dagelijkse aantallen voertuigen die normaal over de N348 rijden is besloten het doorgaand verkeer niet via deze wegen om te leiden.

 

(Brom)fietsers en voetgangers kunnen gebruik blijven maken van de fietspaden of worden lokaal omgeleid bij directe locaties van de werkzaamheden.

 

Als wegbeheerder van de N348 is de provincie Gelderland verplicht om voor de beoogde verkeersmaatregelen een verkeersbesluit te nemen.

 

Beleidskader

Wettelijke grondslag

• artikel 2, lid 1, onder a Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 15, lid 1 Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

• artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

• artikel 34 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

• afdeling 6.2 van de Algemene Wet Bestuursrecht;

• het Algemeen Reglement Mandaat Provincie Gelderland.

 

Omgevingsvisie

Dit besluit wordt genomen binnen de kaders van de provinciale Omgevingsvisie. De provincie is verantwoordelijk voor het waarborgen – en waar nodig verbeteren - van de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden welke in provinciaal beheer zijn. In de omgevingsvisie is vastgelegd dat eerst bestaande knelpunten worden verholpen voordat de keuze gemaakt kan worden nieuwe infrastructuur aan te leggen.

Procedure totstandkoming

Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de gemeenten Rheden en Brummen, en met een door de korpschef van de Politie gemandateerde verkeersspecialist van de eenheid Oost-Nederland, district Noord- en Oost Gelderland.

 

 

Belangenafweging: knelpunten en maatregelen

Er zijn verschillende scenario’s onderzocht voor het uitvoeren van de werkzaamheden ter hoogte van Spankeren:

1. ‘in het verkeer’;

2. langs de werkzaamheden geleid of;

3. in een volledige afsluiting.

 

Ongeacht het soort afsluiting of de te nemen maatregelen dient een volledige wegreconstructie te allen tijde te worden uitgevoerd.

De aard van de werkzaamheden in combinatie met de beperkte ruimte op de dijk, de woningen en Arbowetgeving maken het samen met andere overwegingen niet mogelijk of wenselijk om de werkzaamheden uit te voeren via de onder 1 en 2 genoemde scenario’s.

 

Aard van de werkzaamheden:

• de weg moet grotendeels opgebroken worden;

• bestaande riolering moet worden vervangen en nieuwe riolering moet onder de weg worden gelegd;

• ten behoeve van de werkzaamheden moeten er veel kabels en leidingen worden verlegd, waarbij nu ook direct door de leidingbeheerders oudere leidingen worden vervangen.

 

Arbowetgeving:

• Vanwege de beperkte ruimte kunnen de werkzaamheden niet veilig worden uitgevoerd voor wegwerkers.

 

Andere overwegingen:

• Het verkeersaanbod van de N348 is te groot om de werkzaamheden af te wikkelen met een halve rijbaan- afzetting, hiermee wordt bedoeld dat de rijrichtingen om en om gestremd zijn gedurende de werkzaamheden;

• de werkzaamheden in het verkeer uitvoeren duurt langer en geeft langer overlast en irritatie dan in een volledige afsluiting;

• de uitvoeringsperiode is begrenst door de periode van 15 april tot 15 oktober waarin gewerkt mag worden aan de waterkering en door samenloop met andere projecten in de omgeving;

• een korte volledige afsluiting van de weg gedurende één of meerdere weekenden is altijd nodig voor het aanbrengen van de deklaag en belijning.

 

Voordelen van het werken in een volledige afsluiting:

• Het werk kan veilig door wegwerkers worden uitgevoerd;

• De veiligheid van al het verkeer is eenvoudiger te waarborgen (afgesloten wegvakken en éénduidige omleidingsroutes);

• Het communiceren van een éénduidig beeld naar de omgeving en weggebruikers. Binnen deze periode worden alle uitvoeringswerkzaamheden uitgevoerd en zijn de betreffende wegvakken volledig afgesloten. Het doorgaande verkeer volgt in deze periode de aangegeven omleidingsroutes;

• Met de hulpdiensten, bewoners en betrokken bedrijven kan de bereikbaarheid duidelijker worden afgestemd;

• Voor de omgeving en de weggebruiker zijn na deze periode de reconstructie-werkzaamheden afgerond en is geen langdurige hinder meer te verwachten.

 

Zeker bij een volledige afsluiting van circa 3 maanden is communicatie met de omgeving belangrijk. Voor dit proces is door de provincie Gelderland een communicatieplanning opgesteld.

Een belangrijk doel tijdens de werkzaamheden is om de omliggende voorzieningen en bestemmingen zo goed mogelijk en veilig bereikbaar te houden. Naast de bereikbaarheid van omliggende woningen, bedrijven en andere lokale bestemmingen, is ook de bereikbaarheid van het bouwterrein/werkvak van belang.

Besluit

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen voor de provinciale weg N348 het volgende verkeersbesluit:

 

I. door het plaatsen van borden model C1 van het RVV 1990 met onderbord “uitgezonderd werkverkeer” een geslotenverklaring in te stellen voor voertuigen, in beide richtingen tussen kilometer 16,0 en 20,6. Afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden kan deze periode zo nodig worden verkort of verlengd.

Ter inzage

Een link naar het verkeersbesluit is vanaf 5 april 2023 te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl > Wegwerkzaamheden > N348 > Dieren - Zutphen).

De tekst van het verkeersbesluit is vanaf dezelfde datum ook te vinden op de website van de rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl -> Zoek in). U kunt zaaknummer 2023-004695 dan als zoekopdracht ingeven.

Tevens ligt een kopie van het verkeersbesluit van 5 april tot en met 17 mei 2023 ter inzage in de gemeentehuizen van de gemeenten Rheden en Brummen.

 

Instellen bezwaar

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gezonden aan Gedeputeerde Staten, secretariaat Commissie Rechtsbescherming, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem. Op de envelop en brief dient duidelijk “bezwaarschrift verkeersbesluit tijdelijke afsluiting N348 Spankeren - Leuvenheim” te worden vermeld.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en bevat ten minste:

- de naam en het adres van de indiener;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- een kopie of omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

- de gronden van het bezwaar.

Diegene die een bezwaarschrift heeft ingediend, kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Voor individuele burgers (niet voor advocaten en ook niet voor gemachtigden namens een bedrijf of een organisatie) bestaat de mogelijkheid dat verzoek digitaal in te dienen. Meer informatie kunt u vinden op www.rechtspraak.nl. Voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Gelderland, telefoonnummer (088) 361 20 00 of op www.rechtspraak.nl.

 

 

Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland,

 

 

 

Ina Joosten

Teammanager Asset Gebruik Wegen

Naar boven