Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant van 14 maart 2023 tot wijziging van de Subsidieregeling natuur Noord-Brabant in verband met het verbreden van de doelgroep, het aanpassen van de vereisten, het verhogen van het subsidieplafond en het doorvoeren van enkele technische wijzigingen in paragraaf 16 (Negenentwintigste wijziging Subsidieregeling natuur Noord-Brabant)

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant;

 

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant;

 

Overwegende dat het wenselijk is de Subsidieregeling natuur Noord-Brabant te wijzigen in verband met het verbreden van de doelgroep, het aanpassen van de vereisten, het verhogen van het subsidieplafond en het doorvoeren van enkele technische wijzigingen in paragraaf 16;

 

Besluiten vast te stellen de volgende regeling:

Artikel I Wijziging Subsidieregeling natuur Noord-Brabant

De Subsidieregeling natuur Noord-Brabant wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Aan artikel 16.2 wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c, door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d.

    Brabantse gemeentes, waterschappen en drinkwaterbedrijven.

B.

In artikel 16.5 vervalt onderdeel b, onder verlettering van onderdeel c tot onderdeel b.

 

C.

Artikel 16.6 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In onderdeel a, onder 1°, wordt “minimaal drie” vervangen door “een of meer”.

  • 2.

    In onderdeel a, onder 2°, wordt “de GGA-teams” vervangen door “een of meer GGA-teams”.

  • 3.

    In onderdeel b, wordt “het GGA-team” vervangen door “de GGA-teams”.

  • 4.

    In onderdeel d, onder 2°, wordt na begroting toegevoegd “, met uitsplitsing van de kosten per GGA-team”.

D.

In artikel 16.7, onder a, wordt “€ 120 per uur, inclusief btw” vervangen door “€ 99 per uur, te vermeerderen met niet-verrekenbare en niet-compensabele btw” en wordt na “mits op” ingevoegd “offerte of”.

 

E.

In artikel 16.9 wordt “30 mei 2023” vervangen door “30 juni 2023”.

 

F.

In artikel 16.10 wordt “€ 1.400.000” vervangen door “€ 3.500.000”.

 

G.

In artikel 16.11, eerste lid, wordt “€ 200.000” vervangen door “€ 40.000 voor elk GGA-team waaraan aanvrager deelneemt”.

 

H.

Artikel 16.13, onder c, komt te luiden:

  • c.

    houdt een urenregistratie bij waarbij per GGA-team een uitsplitsing wordt gemaakt, voor zover het activiteiten betreft die zijn verricht na 1 april 2023, en overlegt deze urenregistratie desgevraagd aan Gedeputeerde Staten.

I.

Aan artikel 16.14 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3.

    In afwijking van de voorgaande leden, toont een subsidieontvanger die een gemeente of waterschap is, bij de aanvraag tot subsidievaststelling aan dat de activiteiten waarvoor de subsidie is verleend, zijn verricht en dat de verplichtingen zijn nagekomen door middel van:

    • a.

      een activiteitenverslag;

    • b.

      verslaglegging conform de vereisten van de Regeling informatieverstrekking sisa, met gebruikmaking van de toepasselijke sisa-bijlage.

Artikel II Overgangsrecht

Paragraaf 16 van de Subsidieregeling natuur Noord-Brabant zoals deze luidde onmiddellijk voorafgaand aan het tijdstip waarop deze regeling in werking treedt, blijft van toepassing op subsidies die zijn verleend voor de inwerkingtreding van deze regeling en nog niet zijn vastgesteld.

Artikel III Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

’s-Hertogenbosch, 14 maart 2023

Gedeputeerde Staten voornoemd,

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

de secretaris,

drs. P.J. Buijtels

Toelichting behorende bij de Negenentwintigste wijziging van de Subsidieregeling natuur Noord-Brabant

I. Algemeen

De Negenentwintigste wijziging van de Subsidieregeling natuur Noord-Brabant bevat een verhoging van het subsidieplafond van paragraaf 16 (regievoering GGA landelijk programma natuur), een verbreding van de doelgroep en een aantal subsidie-technische wijzigingen.

 

II. Artikelsgewijs

 

Onder A (artikel 16.2)

De doelgroep van paragraaf 16 is verbreed: ook Brabantse gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven kunnen een subsidie aanvragen.

 

Onder B (artikel 16.5)

De weigeringsgrond die bepaalde dat de partners slechts eenmaal een subsidie konden aanvragen, is geschrapt. De subsidie wordt thans verstrekt per GGA-team. Gezien de verschillende snelheden waarmee de GGA-teams opereren, kunnen de subsidies ook per GGA-team op verschillende tijdstippen worden aangevraagd.

 

Onder C, G en H (artikel 16.6, 16.11 en 16.13)

Ook partners die slechts actief zijn in één GGA-team komen in aanmerking voor subsidie van apparaatskosten. Ander dan voorheen is de hoogte van de subsidie (artikel 16.11) afhankelijk van het aantal GGA-teams waaraan wordt deelgenomen. Om die reden is in artikel 16.6, onder d, toegevoegd dat een aanvrager in de begroting moet uitsplitsen welke kosten voor welk GGA-team worden gemaakt. Ook de urenregistratie die de subsidieontvanger moet bijhouden (zie artikel 16.13, onder c) moet inzichtelijk maken aan welk GGA-team de uren zijn besteed.

 

Onder I (artikel 16.14)

De specifieke uitkering van het Rijk aan de provincie, gebaseerd op de ‘Regeling specifieke uitkering Programma Natuur’, verplicht gemeentes en waterschappen ertoe om hun kosten te verantwoorden in het Sisa-systeem. Het nieuwe derde lid van artikel 16.14 sluit daarop aan.

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

 

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

 

de secretaris,

drs. P.J. Buijtels

Naar boven