Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant van 28 februari 2023 tot wijziging van de Regeling rechtspositie politieke ambtsdragers Noord-Brabant in verband met het aanbrengen van enkele verduidelijkingen, alsmede enkele wijzigingen met betrekking tot de ter beschikking te stellen ICT-middelen en daarmee samenhangende randapparatuur; (Eerste wijziging Regeling rechtspositie politieke ambtsdragers Noord-Brabant)

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

 

Gelet op artikel 2.3.2 van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers;

 

Overwegende dat het wenselijk is de Regeling rechtspositie politieke ambtsdragers Noord-Brabant te wijzigen in verband met het aanbrengen van enkele verduidelijkingen naar aanleiding van de circulaire “Wijzigingen in het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers en Regeling rechtspositie decentrale politieke ambtsdragers” van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 18 januari 2023, alsmede enkele wijzigingen met betrekking tot de ter beschikking te stellen ICT-middelen en daarmee samenhangende randapparatuur;

 

Overwegende dat op 6 februari 2023 afstemming op onderdelen met het Presidium heeft plaatsgevonden;

 

Besluiten vast te stellen de volgende regeling:

Artikel I Wijziging Regeling rechtspositie politieke ambtsdragers Noord-Brabant

De Regeling rechtspositie politieke ambtsdragers Noord-Brabant wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In het eerste lid, onder h, wordt “Rechtspositieregeling” vervangen door “Regeling rechtspositie”.

  • 2.

    In het tweede lid wordt “verordening” vervangen door “regeling” en wordt “, rondvraagmomenten en woordvoerdersoverleggen” vervangen door “en rondvraagmomenten”.

  • 3.

    In het derde lid wordt “artikel 5 van het Reglement van orde Provinciale Staten Noord-Brabant 2017” vervangen door “artikel 6 van het Reglement van orde Provinciale Staten Noord-Brabant 2020”.

B.

 

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Het eerste lid komt te luiden:

    • 1.

      Gedeputeerde Staten stellen aan een statenlid of commissielid ten laste van de provincie voor de duur van de uitoefening van zijn functie een laptop en desgevraagd een headset, beeldscherm, muis of toetsenbord ter beschikking.

  • 2.

    Het derde lid komt te luiden:

    • 3.

      Gedeputeerde Staten stellen aan een gedeputeerde of de commissaris ten laste van de provincie voor de duur van de uitoefening van zijn functie een laptop en een smartphone en desgevraagd een tablet headset, beeldscherm, muis of toetsenbord ter beschikking.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

’s-Hertogenbosch, 28 februari 2023

Gedeputeerde Staten voornoemd,

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

de secretaris,

drs. P.J. Buijtels

Toelichting behorende bij de Eerste wijziging Regeling rechtspositie politieke ambtsdragers Noord-Brabant

Artikel I Wijziging Regeling rechtspositie politieke ambtsdragers Noord-Brabant

 

Onder A (artikel 1)

In artikel 1 zijn enkele technische wijzigingen aangebracht. In het tweede lid is de verwijzing naar “woordvoerdersoverleggen” geschrapt, aangezien het woordvoedersoverleg als overleggremium is komen te vervallen met de inwerkingtreding per 17 maart 2020 van het Reglement van orde Provinciale Staten Noord-Brabant 2020.

 

Onder B (artikel 3, eerste en derde lid)

Ingevolge het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers stellen Gedeputeerde Staten aan statenleden en commissieleden voor de duur van de uitoefening van hun functie informatie- en communicatievoorzieningen ter beschikking. In de bestuursperiode 2019-2023 hadden statenleden (en commissieleden) daarvoor conform de ‘Regeling rechtspositie politieke ambtsdragers Noord-Brabant’ onder andere de beschikking over een tablet, incl. simkaart en data-abonnement. Uit enquête onder statenleden bleek dat zij liever over een laptop dan een tablet wilden beschikken, ondere andere vanwege de mogelijkheden om gemakkelijker meer schermen tegelijkertijd open te hebben. Om het thuiswerken van gedeputeerden en de commissaris te faciliteren, krijgen zij eveneens de beschikking over een laptop en desgevraagd een tablet, toetsenbord, beeldscherm, muis en/of headset. De keuze kan voor meerdere apparaten tegelijkertijd gemaakt worden. De regeling is daarop aangepast.

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

 

de voorzitter,

 

mr. I.R. Adema

 

de secretaris,

 

drs. P.J. Buijtels

Naar boven