Provinciaal blad van Drenthe
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Drenthe | Provinciaal blad 2023, 2595 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Drenthe | Provinciaal blad 2023, 2595 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Subsidieregeling wolfwerende rasters Drenthe 2023
In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:
gebiedscommissie preventie wolvenschade Drenthe: door Gedeputeerde Staten ingestelde adviescommissie bestaande uit vertegenwoordigers van de schapensector, paardensector en landbouw- en natuurorganisaties, welke zich in zet voor preventieve maatregelen om aangewezen hoefdieren te beschermen tegen een aanval van de wolf;
De subsidie heeft tot doel het stimuleren van het gebruik van wolfwerende afrastering door bestaande hoefdierhouders ter voorkoming van schade door wolven.
Een aanvraag wordt schriftelijk en ondertekend ingediend met het behulp van een door Gedeputeerde Staten vastgesteld aanvraagformulier en gaat vergezeld van de in het aanvraagformulier aangegeven bescheiden.
Artikel 10 Hoogte van de subsidie
Voor runderen, schapen, geiten, varkens en paardachtigen worden de te hanteren dieraantallen bepaald aan de hand van het in het Identificatie- en Registratiesysteem voor dieren gemiddeld geregistreerde aantal dieren van de betreffende hoefdierhouder over een viertal peildata. Het gemiddelde wordt naar boven afgerond op hele getallen.
Voor zover door verstrekking van subsidie voor aanvragen, die op dezelfde dag zijn ontvangen, het subsidieplafond wordt overschreden, wordt de onderlinge rangschikking van die aanvragen vastgesteld door middel van tijdstip van ontvangst. In het geval op basis van tijdstip van ontvangst geen rangschikking kan worden vastgesteld, geschiedt de onderlinge rangschikking door middel van loting.
Artikel 13 Verplichtingen van de subsidieontvanger
De subsidieontvanger is verplicht binnen drie maanden na subsidieverlening:
Subsidie die wordt aangevraagd door ondernemingen in de landbouwsector wordt slechts verstrekt voor zover dit mogelijk is met toepassing van de landbouw de-minimisverordening.
Artikel 16 Inwerkingtreding en horizonbepaling
Deze subsidieregeling treedt in werking met ingang van 1 april 2023 en vervalt met ingang van 1 januari 2026.
Deze regeling blijft van toepassing op subsidies die verstrekt zijn op grond van deze regeling en op volledige aanvragen die zijn ingediend voor 1 januari 2026.
Deze regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling wolfwerende rasters Drenthe 2023.
Het is voor een houder van in de regeling aangewezen hoefdieren mogelijk subsidie aan te vragen voor meerdere vaste en mobiele afrasteringen met bijbehorende oprolsystemen als voldaan wordt aan de gestelde voorwaarden tot een maximumbedrag van € 20.000,-- per hoefdierhouder.
Er mag gedurende de looptijd van deze regeling per diersoort eenmaal worden aangevraagd. Heeft een houder voor de bescherming van schapen en geiten reeds een subsidie ontvangen dan kan hij nogmaals aanvragen als hij ook nog andere aangewezen hoefdieren heeft tot het maximaal bedrag van in totaal € 20.000,--.
Elke Nederlandse schapen- geiten-, paarden-, pony-, ezel-, rundvee- en/of varkenshouder moet een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) hebben en in het Identificatie- en Registratiesysteem (I&R) van dieren geregistreerd staan. Dit systeem wordt in deze regeling gebruikt om te bepalen hoeveel dieren een aanvrager in de periode voor de subsidieaanvraag in zijn bezit had. RVO beheert dit systeem. Voor alpaca’s geldt nog niet dat zij geregistreerd moeten zijn bij I&R. Wel dienen alpacahouders een administratie bij te houden van het aantal dieren wat zij bezitten. Voor schapen, geiten, runderen, varkens en alpaca’s wordt hierbij het peiljaar 2022 aangehouden aangezien op 16 december 2021 geheel Drenthe is aangewezen als wolvenrisicogebied. Houders van deze dieren welke na deze datum gestart zijn met het houden van deze dieren of meer dieren zijn gaan houden, hebben bewust het risico genomen dit te doen in een wolvenrisicogebied.
Voor paardachtigen was er in 2022 nog geen volledige registratie. Om te voorkomen dat houders van deze dieren geen gebruik kunnen maken van de regeling worden voor deze diersoorten het jaar 2023 aangehouden zodat de houders van deze dieren na registratie ook zij gebruik kunnen maken van de regeling.
De normering voor wolfwerende rasters is voor alle dieren gelijk aangezien het er om gaat om de wolf buiten het weiland te houden. In de Faunaschade Preventiekit Module wolven staan eisen opgenomen waaraan het raster moet voldoen https://www.bij12.nl/onderwerpen/faunazaken/faunaschade-preventiekit-fpk/module-wolven/.
De toepasbaarheid van wolfwerende rasters kan alleen verschillen voor de verschillende hoefdiersoorten. Bij paardachtigen is het belangrijk dat de dieren niet met hun benen bij de onderste draden kunnen komen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor door aan de binnen- of buitenzijde van het raster de stroomdraad op afstandhouders te plaatsen. Enkel voorbeelden zijn:
Onderste draad aan buitenzijde op afstandhouders (tekening door G. Herkert)
Binnenste draden op afstandhouders (tekening door G. Herkert)
Om te voldoen aan de normering van BIJ12 zal bij vorenstaande voorbeelden nog een extra draad op 120 cm geplaatst moeten worden. Naast stroomdraden kan ook gebruik gemaakt worden van stroomvoerend lint.
Aanvragen mogen zowel voor - als na de plaatsing van het raster worden ingediend. Wel moet het raster binnen drie maanden na subsidieverlening zijn geplaatst
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2023-2595.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.