Reglement van orde provinciale staten provincie Groningen 2019 - wijziging

Gedeputeerde Staten van Groningen maken bekend dat Provinciale Staten op 22 februari 2023, nr. 4.i, voordracht 2023-018103, afdeling SG, dossiernummer K19474, hebben besloten tot vaststelling van de wijziging van het Reglement van orde provinciale staten provincie Groningen 2019. Het besluit luidt als volgt:

 

Provinciale Staten van Groningen:

 

Gelezen de voordracht van het presidium van 15 februari 2023, nr. 2023-018103, SG;

 

Gelet op artikel 16 van de Provinciewet;

 

Gelet op de zienswijze van gedeputeerde staten d.d. 21 februari 2023, nr. 2023-021734.

 

BESLUITEN:

 

  • I.

    Het Reglement van orde provinciale staten provincie Groningen 2019 als volgt te wijzigen:

    • A.

      In hoofdstuk 1 onder artikel 1. Algemene bepalingen wordt de tekst bij het begrip 'fractie' vervangen en komt te luiden:

       

      de leden die bij aanvang van de zittingsperiode door het centraal stembureau op dezelfde lijst verkozen zijn verklaard of [fracties] die ontstaan door een samenvoeging gedurende de zittingsperiode. Is onder een lijstnummer slechts een lid verkozen, dan wordt dit lid bij aanvang van de zittingsperiode als een afzonderlijke fractie beschouwd.

    • B.

      In hoofdstuk 2 wordt een nieuw artikel 2a ingevoegd, luidende als volgt:

       

      Artikel 2a Fracties

      • 1.

        De leden, die door het centraal stembureau op dezelfde lijst verkozen zijn verklaard, worden bij de aanvang van de zitting als één fractie beschouwd. Een fractie kan uit één lid bestaan.

      • 2.

        De namen van degenen die als voorzitter van de fractie en als diens plaatsvervanger optreden worden zo spoedig mogelijk doorgegeven aan de voorzitter.

      • 3.

        Van veranderingen die nadien in de samenstelling van een fractie optreden, doet deze fractie zo spoedig mogelijk schriftelijk mededeling aan de voorzitter.

      • 4.

        Indien er sprake is van afsplitsing van een fractie als bedoeld in lid 1 dan krijgt deze fractie de naam van het statenlid of statenleden. Deze groeperingen worden niet als fractie aangeduid maar als groep of statenlid.

      • 5.

        Met de omstandigheid ingevolge het tweede, derde en vierde lid wordt rekening gehouden met ingang van de eerstvolgende vergadering na de mededeling daarvan aan de voorzitter.

    • C.

      In hoofdstuk 3, artikel 4. Voorzitter en vicevoorzitter provinciale staten worden lid 2 en lid 3 vervangen en komen te luiden:

       

      • 2.

        Bij afwezigheid van de voorzitter wordt hij waargenomen door één van de drie statenleden die als plaatsvervangend voorzitter zijn aangewezen door provinciale staten, in de volgorde waarin zij zijn benoemd.

      • 3.

        Bij woordvoering over zijn eigen portefeuille kan de voorzitter het voorzitterschap van de vergadering tijdelijk overdragen aan één van de vicevoorzitters.

    • D.

      In hoofdstuk 4, artikel 11. Samenstelling en taak werkgeverscommissie wordt lid 2 vervangen en komt te luiden:

       

      • 2.

        De werkgeverscommissie bestaat uit de vicevoorzitters van provinciale staten. De eerste vicevoorzitter is voorzitter van de werkgeverscommissie. De voorzitter van provinciale staten is de vaste adviseur van de werkgeverscommissie. De griffier is secretaris van de commissie, is bij elke vergadering van de werkgeverscommissie aanwezig en zorgt indien gewenst voor aanvullende ondersteuning van de commissie.

  • II.

    Dit besluit bekend te maken door publicatie van het gewijzigde Reglement van orde op de provinciale website en in het provinciaal blad en in werking te laten treden met ingang van 29 maart 2023.

Groningen, 22 februari 2023

provinciale staten voornoemd:

F.J. Paas, voorzitter

H. Engels - van Nijen, griffier

Naar boven