Voorgenomen verkoop perceel Kromhurken

Het college van Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant (hierna: het college) heefthet voornemen om het perceel, kadastraal bekend als gemeente Bergeijk, Sectie H nr. 915, te verkopen aan Staatsbosbeheer (hierna te noemen SBB).

Het college is van mening dat bij deze verkoop geen mededingingsruimte door middel van een openbare selectieprocedure hoeft te worden geboden, omdat redelijkerwijs mag worden aangenomen dat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop van de grond.

1. Opgave Provincie/GOB

De Keersop en het natuurgebied “De Kromhurken” maken onderdeel uit van het Natura 2000 gebied Groote Heide, Leenderbos en De Plateaux. Vanuit het N2000 beheerplan ligt hier een opgave om de stikstofgevoelige natuur in dit natuurgebied in stand te houden. De gerealiseerde natuurontwikkeling op perceel H nr. 915 draagt bij aan de kwaliteit van de Keersop (habitattype Externe link: H3260 A, beken en rivieren met waterplanten (waterranokels)). De inrichting van het perceel draagt ook bij aan de realisatie van de Natte Natuurparel Beekloop/ Keersop, wat vanuit de Kaderrichtlijn Water een verplichting is.

2. Doel van de verkoop

Het doel van de grondverkoop is een nieuwe eigenaar en beheerder vinden voor het perceel H nr. 915 (1,1 ha) waarop een kwalitatieve verplichting wordt gevestigd voor het gebruik als natuurbeheertype N10.01 nat schraalgrasland. De betrokken partijen zijn op elkaar aangewezen gezien de onderstaande criteria:

Eén serieuze gegadigde

Op basis van onderstaande objectieve, redelijke en toetsbare criteria is Staatsbosbeheer (SBB) aangemerkt als enige serieuze gegadigde voor de aankoop van perceel BEK00H915.

  • Het perceel is niet bereikbaar vanaf een openbare weg. Het perceel is alleen bereikbaar en toegankelijk vanaf twee aangrenzende percelen. Er is geen recht van overpad gevestigd op de twee aangrenzende percelen.

  • De afstand van het perceel naar de openbare weg ‘Kromhurken’ is 200 meter. Het aanleggen van een toegangspad vanaf de Kromhurken gaat of ten koste van bos (het ene aangrenzende perceel van Staatsbosbeheer) of ten koste van landbouwgrond (het andere aangrenzende perceel) en vergt daarnaast een stevige financiële investering.

  • Om tot verkoop te komen zijn beide eigenaren van de naastgelegen percelen benaderd.

  • De eigenaar van de aangrenzende landbouwgrond is niet geïnteresseerd in aankoop van dit perceel en het in stand houden van de aanwezige natuur.

  • Staatsbosbeheer is de eigenaar van het andere aangrenzende perceel en heeft belangstelling voor de aankoop van het perceel en het beheren en in stand houden van de ontwikkelde natuur.

  • Het perceel is gelegen in het Natuurnetwerk Brabant en is ingericht als N10.01 nat schraalland. Inrichting bestond onder andere uit het verwijderen van de vruchtbare bovenlaag. Bij verkoop van dit perceel vestigt de Provincie Noord-Brabant een Kwalitatieve Verplichting die borgt dat het perceel alleen gebruikt kan worden als N10.01 nat schraalland, waarbij bemesting en beweiding is uitgesloten en veranderende waterstanden geduld dienen te worden. Dat maakt dat de gebruiksmogelijkheden beperkt zijn.

  • Door de combinatie van deze factoren: de beperkte omvang van het perceel en de niet daarmee in verhouding staande kosten en nadelen om het perceel bereikbaar te maken, en het verplichte gebruik van het perceel dat slechts voor een kleine doelgroep interessant is, acht het college het gerechtvaardigd om te verkopen aan de enige overgebleven geïnteresseerde, namelijk de eigenaar van een naastgelegen perceel, zijnde Staatsbosbeheer.

Vervaltermijn reactie

Eenieder die meent dat hij, met inachtneming van voornoemde criteria, als een serieuze gegadigde ook voor de aankoop van perceel BEK00H915 in aanmerking komt, dient dit gemotiveerd kenbaar te maken. De reactie dient binnen 20 kalenderdagen na publicatie van deze aankondiging schriftelijk ingediend te zijn bij de Provincie Noord-Brabant, t.a.v. Majeure Projecten en Ontwikkelbedrijf, Postbus 90151, 5200 MC ’s‑Hertogenbosch of via e-mail: vastgoedrealestate@brabant.nl.

De termijn van 20 dagen geldt als een vervaltermijn. Als de Provincie binnen de vervaltermijn geen reactie ontvangt, zal de grond verkocht worden. Bij gebreke van een tijdige en gemotiveerde reactie vervalt het recht om tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De Provincie en Staatsbosbeheer zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.

In de brief of e-mail staat in elk geval:

  • -

    uw naam, adres, datum, e-mailadres en telefoonnummer;

  • -

    de reden op basis waarvan u meent in aanmerking te komen voor de aankoop.

Dit voornemen wordt gepubliceerd op www.officielebekendmakingen.nl .

Naar boven