Besluit van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van 5 december 2023, PZH-2023-843129356, tot wijziging van de Subsidieregeling groen Zuid-Holland 2016 (Wijzigingsbesluit Subsidiereling groen Zuid-Holland 2016)

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland;

 

Gelet op artikel 3, tweede lid, van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

 

Overwegende dat het om redenen van uitvoerbaarheid wenselijk is enkele wijzigingen van praktische aard door te voeren in paragraaf 2.18 Waterinfiltratiesystemen en verduurzamingsmaatregelen in veenweidegebieden van de Subsidieregeling groen Zuid-Holland 2016;

 

Besluiten:

Artikel I  

De Subsidieregeling groen Zuid-Holland 2016 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

In artikel 2.18.1, eerste lid, onderdeel f, wordt na ‘gebied zoals’ ingevoegd ‘indicatief’.

 

B.

Artikel 2.18.4, eerste lid, onderdeel b, komt te luiden:

ten minste 60% van de daarvoor geschikte percelen met agrarisch gebruik binnen een peilvak in het veenweidegebied wordt voorzien van een waterinfiltratiesysteem, indien na afstemming met het waterschap is gebleken dat een kleiner areaal niet leidt tot ongewenste effecten op het watersysteem kan hiervan worden afgeweken;

 

C.

In artikel 2.18.5, eerste lid, wordt ‘1 april 2024’ vervangen door: ‘31 december 2024’.

 

D.

Artikel 2.18.6, tweede lid, onderdeel h, komt te luiden:

een omschrijving van de wijze waarop voorafgaande aan het indienen van de aanvraag afstemming heeft plaatsgevonden met het waterschap en de gemeente, en indien van toepassing, een motivering van de afwijking van het vereiste in artikel 2.18.4, eerste lid, onderdeel b.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin deze wordt geplaatst.

Den Haag, 5 december 2023

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland

drs. M.J.A. van Bijnen MBA, secretaris

drs. J. Smit, voorzitter

Toelichting behorende bij het Besluit tot wijziging van de Subsidieregeling groen Zuid-Holland 2016

 

Dit besluit regelt enkele wijzigingen van praktische aard in paragraaf 2.18 van de Subsidiereling groen Zuid-Holland 2016 (Srg). Dit om de uitvoerbaarheid te verbeteren. Paragraaf 2.18 van de Srg betreft Waterinfiltratiesystemen en verduurzamingsmaatregelen in veenweidegebieden.

 

Artikel I, onderdeel A, wijzigt de definitie van veenweidegebied. Voor de definitie van veenweidegebied wordt in 2.18.1, eerste lid, onderdeel f, van de Srg verwezen naar het gebied zoals weergegeven op de kaart in bijlage 10 bij de Srg. Op die kaart is de ligging van veenweidegebieden, zoals vermeld in de legenda bij die kaart, indicatief weergegeven. Met de wijziging in artikel I, onderdeel A, wordt dit ook in de definitie van veenweidegebied in artikel 2.18.1, eerste lid, onderdeel f, van de Srg, voortaan expliciet tot uitdrukking gebracht.

 

Artikel I, onderdeel B, wijzigt het subsidievereiste in artikel 2.18.4, eerste lid, onderdeel b, van de Srg. Dat subsidievereiste houdt in dat ten minste 60% van de daarvoor geschikte percelen met agrarisch gebruik binnen een peilvak in het veenweidegebied wordt voorzien van een waterinfiltratiesysteem. Echter, in de praktijk blijkt dat er peilvakken zijn die dusdanig groot zijn dat dit in deze grote peilvakken niet goed uitvoerbaar is. Daarom wordt nu geregeld dat na afstemming met het waterschap mag worden afgeweken van het van het 60%-vereiste, voorwaarde is wel dat dit niet leidt tot ongewenste effecten op het watersysteem.

 

Indien wordt afgeweken van het 60%-vereiste is het van belang dat hierover afstemming heeft plaatsgevonden met het waterschap, en dat die redenen voor afwijking en de afstemming met het waterschap hierover, in het projectplan worden gemotiveerd. Dit wordt volledigheidshalve expliciet geregeld met de wijziging in artikel I, onderdeel D.

 

Artikel I, onderdeel C, wijzigt de aanvraagperiode. De aanvraagperiode loopt volgens artikel 2.18.5, eerste lid, van de Srg, tot 1 april 2024. Dit wordt verlengd naar 31 december 2024. Reden hiervoor is om partijen voldoende de tijd te geven om de aanvraag goed voor te bereiden en af te stemmen met de deelnemende agrariërs, gemeente en waterschap. Onverlet blijft dat het waterinfiltratiesysteem op grond van artikel 2.18.11, onder c, van de Srg, uiterlijk 31 december 2025 moet zijn aangelegd.

Naar boven