Toelichting behorende bij het Wijzigingsbesluit Subsidieregeling bevorderen intergemeentelijke samenwerking Zuid-Holland 2020
I. Algemeen
Ontstaan subsidieregeling
Gemeenten zijn primair verantwoordelijk voor de manier waarop zij intergemeentelijke samenwerking en de kwaliteit van het lokaal bestuur inrichten. De provincie heeft echter een generieke zorgtaak voor de kwaliteit van het lokaal bestuur, met name in de bestuurskracht van gemeenten en regio’s.
Deze bestuurskracht staat bij veel gemeenten onder druk als gevolg van teruglopende financiële middelen en onzekerheid over de toekomst van deze financiële middelen, veranderingen in de rol en taken van gemeenten en de toenemende complexiteit van de context waarbinnen gemeenten opereren. Het is daarmee wenselijk om vanuit de provincie een bijdrage te kunnen leveren aan de versterking van de bestuurskracht van zowel gemeenten als regio’s.
Subsidieregeling bevorderen intergemeentelijke samenwerking Zuid-Holland 2020
Met deze overwegingen in het achterhoofd is in 2020 de Subsidieregeling bevorderen intergemeentelijke samenwerking Zuid-Holland 2020 in het leven geroepen met een subsidieplafond van €150.000,00. In deze regeling is het voor (samenwerkende) gemeenten mogelijk om maximaal €50.000,00 aan projectsubsidie in cofinanciering te ontvangen voor:
- A)
het uitvoeren van een regionaal bestuurskrachtonderzoek;
- B)
een (evaluatie)onderzoek naar intergemeentelijke samenwerking;
- C)
een onderzoek naar de bestuurlijke toekomst;
- D)
een onderzoek naar de behoeften uit de samenleving voor een participatievisie of visie op kernenbeleid;
- E)
het inhuren van capaciteit voor het ontwikkelen van een participatievisie of visie op kernenbeleid.
In de afgelopen drie jaar zijn er op grond van deze subsidieregeling zes aanvragen gedaan. Deze zijn verleend.
Evaluatie subsidieregeling
Gemeenten die subsidie hebben ontvangen, zijn positief over de regeling: deze draagt bij aan de doelen en is in sommige gevallen de laatste zet gebleken om bepaalde plannen te kunnen realiseren. Ook in het provinciale onderzoek van Sira Consulting naar de effecten van subsidies, blijkt de regeling relatief doeltreffend. Wel zijn de doelen van de regeling nog gebaseerd op een eerder beleidsfiche, en kan de beleidstheorie onderliggend aan de subsidie worden geactualiseerd.
Ook is er in de afgelopen jaren gebleken dat er vraagstukken binnen (samenwerkende) gemeenten spelen die wel raken aan de kwaliteit van het lokaal bestuur, maar op dit moment niet binnen de mogelijkheden van de subsidieregeling vallen. Daarnaast is de regeling op dit moment breed uitgezet. Dit zorgt ervoor dat er in mindere mate prioritering kan worden gegeven aan projecten die het meest urgent zijn om de kwaliteit van het lokaal bestuur te versterken. Het is daarom wenselijk om de subsidieregeling wel te behouden, maar op termijn aan te passen aan de uitdagingen die de komende jaren spelen binnen de Zuid-Hollandse gemeenten op het gebied van de kwaliteit van het lokaal bestuur.
Toekomst van de subsidieregeling
Om een wijziging in deze subsidieregeling aan te kunnen brengen, is allereerst een nieuw coalitieakkoord nodig. Dit coalitieakkoord werd in juni 2023 gepresenteerd onder de titel ‘Krachtig Zuid-Holland’. In navolging op eerdere coalitieakkoorden, worden de speerpunten uit de coalitie vertaald in een provinciaal programma rondom de Kwaliteit van het Lokaal Bestuur (programma Beter Bestuur in de vorige coalitieperiode). De verwachting is dat dit nieuwe programma begin 2024 wordt vastgesteld. Vervolgens zal er een wijziging van deze regeling worden voorbereid waarin de speerpunten uit dit nieuwe programma, indien nodig, in deze regeling zullen worden opgenomen.
II. Artikelsgewijs
Artikel I
Omdat deze subsidieregeling vervalt per 1 januari 2024 en gezien de positieve ervaringen van gemeenten met deze regeling en gezien het voornemen om deze regeling te actualiseren in 2024, wordt deze regeling met een jaar verlengd tot 1 januari 2025.