Vaststelling Beleidsregel verlagen subsidie GLB provincie Drenthe

 

Gedeputeerde Staten van Drenthe;

 

gelet op artikel 4:46, artikel 4:48, artikel 4:49 en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

overwegende dat het wenselijk is om binnen Nederland op een uniforme wijze de subsidies ter uitvoering van het Nationaal Strategisch Plan (NSP-GLB) te verlagen in geval een subsidieontvanger de subsidieverplichtingen niet naleeft;

 

dat het wenselijk is om de GLB subsidies te verlagen overeenkomstig de Beleidsregel verlagen subsidie GLB van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

 

 

BESLUITEN:

 

 

de Beleidsregel verlagen subsidie GLB provincie Drenthe vast te stellen.

 

Artikel 2 Verlagingen

 

Gedeputeerde Staten verlagen de verstrekte subsidies, bedoeld in artikel 1, overeenkomstig de Beleidsregel verlagen subsidies GLB van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 19 december 2022, nr. WJZ/2259319 en de toekomstige wijzigingen daarvan.

 

Artikel 3 Inwerkingtreding

 

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin zij is geplaatst.

 

Artikel 4 Intrekking en overgangsrecht

 

De Beleidsregel verlagen subsidie POP wordt ingetrokken met dien verstande dat deze van toepassing blijft ten aanzien van subsidies voor plattelandsontwikkeling die verleend zijn op grond van de verordeningen, bedoeld in artikel 1 onderdeel a, b en c.

 

Artikel 5 Citeertitel

 

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel verlagen subsidies GLB provincie Drenthe.

 

 

Toelichting

 

Behorend bij de Verordening Europese Landbouwsubsidies Drenthe is de Beleidsregel verlagen subsidies GLB provincie Drenthe aan de te verlenen subsidies op grond van de Verordening Europese Landbouwsubsidies worden verplichtingen verbonden. Deze verplichtingen komen in veel gevallen voort uit Europese regelgeving. Het gaat dan bijvoorbeeld om communicatieve verplichtingen en verplichtingen over aanbestedingen. Wanneer een subsidieontvanger een dergelijke verplichting niet nakomt, moet vanuit Europa de subsidie worden verlaagd. De hoogte van de verlaging wordt gebaseerd op de Beleidsregel verlagen GLB-subsidies van de minister van LNV. Gelet op artikel 4:46, artikel 4:48, artikel 4:49 en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht wordt de beleidsregel verlagen GLB-subsidies van de minister van LNV met voorliggende regeling voor besluitvorming voorgelegd aan GS. Het is wenselijk om binnen Nederland op een uniforme wijze de subsidies ter uitvoering van het Nationaal Strategisch Plan te verlagen in geval een subsidieontvanger de subsidieverplichtingen niet naleeft.

 

 

Gedeputeerde Staten voornoemd,

 

drs. J. Klijnsma, voorzitter

W.F. Brenkman MSc, secretaris

 

Assen, 19 december 2023

Kenmerk 4.7/2023001765

 

Uitgegeven: 21 december 2023

Naar boven