Besluit van Gedeputeerde Staten van Fryslân tot wijziging van het Reglement Gebietskommisje Wolf

Gedeputeerde Staten van Fryslân,

 

gelet op artikel 82 van de Provinciewet;

 

overwegende dat:

 

  • De Gebietskommisje Wolf (GW) in september 2023 een advies heeft uitgebracht aan Gedeputeerde Staten;

  • De GW in september 2023 een evaluatie heeft opgesteld;

  • Het advies en de evaluatie van de GW aanleiding geven tot het wijziging van het reglement voor de GW op het gebied van taken en samenstelling;

besluiten;

Artikel I  

Het Reglement Gebietskommisje Wolf wordt gewijzigd als volgt:

 

A.

Artikel 2 komt te luiden:

 

Artikel 2 Taken

De GW heeft de volgende taken:

  • 1.

    Het gevraagd of ongevraagd adviseren van Gedeputeerde Staten over:

    • a.

      beschermingsmaatregelen voor gehouden landbouwhuisdieren met betrekking tot wolven;

    • b.

      (innovatieve) projecten gericht op de preventie van wolvenschade;

    • c.

      bijzondere gevallen van wolvenschade;

    • d.

      de financiering van gewenste beschermingsmaatregelen.

  • 2.

    Voorlichting geven en communiceren over preventie van wolvenschade richting dierhouders. GW voert deze werkzaamheden zelfstandig en/of in samenspraak met dierhouders uit.

  • 3.

    Het evalueren van de werkzaamheden en het functioneren van de GW en het adviseren over de vervolgstappen.

B.

Artikel 3, eerste lid, komt te luiden:

  • 1.

    De GW bestaat uit een onafhankelijk voorzitter en:

    • a.

      minstens twee en maximaal vier leden namens de professionele en/of hobbymatige dierhouderij;

    • b.

      een lid namens de Terreinbeherende organisatie`s (TBO`s);

    • c.

      een lid namens de Vereniging van Friese Gemeenten (VFG).

C.

In artikel 7, vijfde lid, wordt ‘de gebiedscommissie’ vervangen door ‘GW’.

Artikel II  

Dit besluit treedt de dag na bekendmaking in het Provinciaal Blad in werking.

Artikel III  

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit tot wijziging van het Reglement Gebietskommisje Wolf.

Leeuwarden, 28 november 2023

Gedeputeerde staten van de provincie Fryslân,

drs. A.M.M. Brok, voorzitter

drs. ing. J.J. Algra, secretaris

Toelichting

Artikel 2:

 

De GW had in het oorspronkelijke reglement de taak om te komen tot een schadepreventieplan in het door Gedeputeerde Staten vastgestelde wolvengebied in de provincie Fryslân. Uit de evaluatie en het advies van de GW van september 2023 is gebleken dat er voor het opstellen van een schadepreventieplan geen noodzaak (meer) is. De wens voor het opstellen van een schadepreventieplan komt uit het interprovinciaal wolvenplan. Het opstellen van een schadepreventieplan specifiek gericht op Fryslân is niet noodzakelijk. Een dergelijk plan heeft t.o.v. van reeds bestaande plannen geen meerwaarde. Zo is het gestelde in reeds opgestelde schadepreventieplannen van andere provincies ook grotendeels toepasbaar in Fryslân en daarmee in principe generiek. Daarnaast heeft de voorloper van Gebietskommisje Wolf (Projectgroep Preventie Wolvenschade Fryslân) in november 2021 een advies uitgebracht aan Gedeputeerde Staten van Fryslân over welke preventiemogelijkheden er kunnen worden toegepast in de Friese situatie. Daarmee is geïnventariseerd welke maatregelen in Fryslân kunnen worden getroffen om wolvenschade te voorkomen. De taken met betrekking tot het schadepreventieplan worden vanwege bovenstaande redenen uit het reglement verwijderd.

 

De GW stelt in de evaluatie dat de commissie zichzelf niet ziet als de instantie die de waarde en betekenis van de wolf in het Friese ecosysteem richting de Friese Mienskip moet verkondigen. Om te voorkomen dat de commissie wordt gezien als voor- of tegenstander van de wolf heeft de commissie deze taak niet uitgevoerd. De leden adviseren om deze taak uit het reglement te schrappen. GS kunnen zich hierin vinden en zien het niet als taak van de GW om te communiceren over de waarde van de wolf voor het ecosysteem. Deze taak wijkt ook af van de centrale taken van GW die gericht zijn op preventie van wolvenschade. Om deze redenen wordt de taak over communicatie over de waarde van de wolf uit het reglement verwijderd.

 

GW stelde in het advies van september 2023 innovatie te willen stimuleren en meer praktijkervaring te willen opdoen met nieuwe vormen van wolfwerende maatregelen, naast de erkende bestaande preventieve maatregelen. Concreet wil de commissie kijken naar mogelijkheden om innovatieve wolfwerende mogelijkheden te (laten) onderzoeken die betrekking hebben op de zintuigelijke waarneming van de wolf, bijvoorbeeld geluid, geur of smaak. GS kunnen zich hierin vinden. Om deze redenen is in artikel 2 een taak over (innovatieve) projecten toegevoegd.

 

Artikel 3:

 

Om enige flexibiliteit te creëren voor de toekomst hebben GS ervoor gekozen om de belangenorganisaties die kunnen deelnemen aan GW niet meer specifiek te benoemen. Bij leden die de professionele en/of hobbymatige dierhouders zouden kunnen vertegenwoordigen, kan gedacht worden aan vertegenwoordigers van bijvoorbeeld LTO, Nederlandse Fokkersvereniging Het Drentse Heideschaap, Kollektivenberied Fryslân of een schaapsherder. Door aanpassing van het reglement wordt deelname door andere belangenorganisaties niet uitgesloten.

Naar boven