Kennisgeving voornemen tot verkoop grond van de Provincie Limburg aan het Waterschap Limburg

 

Gedeputeerde Staten van Limburg maken bekend dat de Provincie voornemens is om 20 dagen na de datum van deze publicatie of daarna te verkopen en te leveren aan het Waterschap Limburg het volgende perceel:

 

Kadastrale gemeente perceel Baak, sectie H, nummer 640, groot 01.38.60 ha

 

Binnen het project integrale aanpak wateroverlast Leukerderbeek-voetpad te Moorveld heeft het Waterschap een wateropgave. Dit houdt concreet in dat het Waterschap binnen dit project een regenwaterbuffer gaat realiseren welke is gelegen op het laagste punt van een stromingsgebied. Om deze specifiek gelegen grond in eigendom te verwerven is de medewerking nodig van een landeigenaar die deze grond in bezit heeft en compensatie in grond wenst. Mede omdat de verwerving van de grond op basis van vrijwilligheid gebeurt, is het opzetten van een ruiling binnen dit project de enige mogelijkheid om deze regenwaterbuffer te kunnen realiseren. De Provincie Limburg, is ook deelnemer binnen dit project als beschermer van het N2000 gebied Bunder- en Elslooërbos en kan door inzet van voornoemd perceel als compensatiegrond, haar eigen provinciale doelen ondersteunen, namelijk bescherming van het hierachter gelegen Natura 2000 gebied Bunder- Elslooërbos, actieve soortenbescherming (in deze casus de vuursalamander) en Kaderrichtlijn Water.

De Provincie Limburg is van mening dat op basis van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde, in casu het Waterschap Limburg in aanmerking komt voor onderhavige verkoop omdat het Waterschap als enige deze regenwaterbuffer kan realiseren en op deze manier het algemeen belang zal dienen waaronder bovengenoemd provinciaal belang.

 

Provincie Limburg meent dat vaststaat, althans of vaststaat dat redelijkerwijs mag worden aangenomen, dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria het Waterschap Limburg als enige serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop van de bovengenoemde percelen. De criteria op basis waarvan de provincie tot deze conclusie is gekomen zijn de volgende:

  • a.

    Voor de aankoop komen alleen in aanmerking partijen die ten behoeve van het bovengenoemde project maatregelen treffen in het algemeen belang, te weten waterveiligheid en het voorkomen van wateroverlast op de Molenbeek gelegen in het Stommeveld.

  • b.

    En voor aankoop komen enkel partijen in aanmerking die bovengenoemde gronden als compensatiegrond inzetten om het project Leukerderbeekdal te realiseren ten behoeve van het algemene belang.

     

De Provincie Limburg gaat 20 dagen na de datum van deze publicatie over tot het verkopen en leveren van deze grond aan het Waterschap Limburg. Andere partijen die eveneens menen als serieuze gegadigde in aanmerking te komen, kunnen zich binnen 20 dagen na datum van deze publicatie gemotiveerd melden bij de Provincie Limburg. Dit kan via het versturen van een e-mail aan rpm.snijders@prvlimburg.nl, onder vermelding van: "Interesse perceel Beek H 640".

 

Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat de thans gestelde termijn een uiterlijke termijn is en dat een nadere verlenging van deze termijn niet aan de orde is.

 

Hierbij behoudt de Provincie Limburg zich uitdrukkelijk het recht voor om de grond naar eigen oordeel terug te trekken als compensatiegrond voor het project.

 

Naar boven