Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland houdende openstelling LEADER operationele kosten LOS GLB-NSP 2023-2027

Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland van 21 november 2023, 375648, houdende openstelling NSP interventie Samenwerking voor plattelandsontwikkeling-LEADER – kosten voor het beheer, de monitoring en de evaluatie van de LOS en de dynamisering ervan.

 

Gedeputeerde staten van Zeeland,

  • Gelet op artikel 1.2 en hoofdstuk 2, paragraaf 8, van de Verordening Europese Landbouwsubsidies 2023-2027 Zeeland;

  • Overwegende dat subsidies worden verleend met een begrotingsvoorbehoud, zolang en voor zover de begroting nog niet door Provinciale Staten is vastgesteld;

Besluiten :

  • Open te stellen de interventie ‘Samenwerking voor plattelandsontwikkeling-LEADER – kosten voor het beheer, de monitoring en de evaluatie van de LOS en de dynamisering ervan’ van de Verordening Europese Landbouwsubsidies 2023-2027 Zeeland voor de periode van 1 december 2023 09.00 uur tot en met 31 januari 2024, 17.00 uur;

  • Vast te stellen dat het subsidieplafond ten behoeve van deze interventie € 300.000 is en dat dit bedrag voor € 240.000 uit Europese middelen bestaat (ELFPO) en voor € 60.000 uit provinciale middelen;

  • Vast te stellen dat de verdeling van de middelen plaatsvindt op grond van artikel 2.8.6 van de Verordening Europese Landbouwsubsidies 2023-2027 Zeeland, op volgorde van binnenkomst van de aanvragen;

  • Vast te stellen dat de vaststelling van de begroting door provinciale staten kan leiden tot een verlaging van het subsidieplafond en te besluiten dat, indien de binnen de openstellingsperiode ingediende volledige subsidieaanvragen het verlaagde subsidieplafond te boven gaan, het beschikbare bedrag wordt verdeeld overeenkomstig het voorgaande besluitpunt III;

De volgende regels nader vast te stellen:

 

Artikel 1 Begripsbepaling

In dit besluit wordt verstaan onder:

  • a.

    GLB: Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

  • b.

    LAG: Lokale Actie Groep als bedoeld in artikel 33 van Verordening (EU) 2021/1060

  • c.

    LEADER: vanuit de gemeenschap aangestuurde lokale ontwikkeling als bedoeld in artikel 31 van Verordening (EU) 2021/1060

  • d.

    LOS: Lokale Ontwikkelingsstrategie. strategie voor vanuit de gemeenschap geleide lokale ontwikkeling als bedoeld in artikel 31, tweede lid, onderdeel c, en artikel 32 van Verordening (EU) 2021/1060

  • e.

    NSP: Nationaal Strategisch Plan GLB 2023-2027

  • f.

    Verordening: Verordening Europese Landbouwsubsidies 2023-2027 Zeeland.

Artikel 2 Subsidiabele activiteiten

  • 1.

    Subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten als bedoeld in artikel 2.8.2 van de Verordening.

  • 2.

    De activiteiten, bedoeld in het eerste lid, dragen bij aan de operationalisering van de door een LAG ingediende en door Gedeputeerde Staten goedgekeurde LOS in het kader van LEADER GLB-NSP 2023-2027.

Artikel 3 Aanvrager

Conform artikel 2.8.3 van de Verordening kan worden verstrekt aan:

  • a.

    een LAG;

  • b.

    rechtspersonen;

  • c.

    ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid.

Artikel 4 Subsidievereisten aanvraag

In aanvulling op artikel 1.6 lid 2 van de Verordening behoren de vastgestelde LOS en het besluit van Gedeputeerde Staten van Zeeland tot vaststelling van de LOS tot de verplichte bijlagen.

 

Artikel 5 Subsidiabele kosten

  • 1.

    In afwijking van artikel 1.8 van de Verordening komen voor subsidie in aanmerking andere kosten waarvoor een factuur of document met gelijkwaardige bewijskracht kan worden overlegd.

  • 2.

    De subsidiabele kosten worden berekend volgens de berekeningswijze in artikel 1.9a van de Verordening.

  • 3.

    Kosten zijn subsidiabel vanaf de datum dat de LOS door Gedeputeerde Staten van Zeeland is goedgekeurd.

Artikel 6 Subsidiepercentage

De subsidie bedraagt maximaal 100% van de subsidiabele kosten tot een maximum van € 300.000.

 

Artikel 7 Arrangement

Overeenkomstig artikel 1.7 van de Verordening wordt subsidie toegekend op basis van arrangement 3.

 

Artikel 8 Bevoorschotting, deelbetalingen en voortgangsverslagen

  • 1.

    Na ontvangst van de subsidieverleningsbeschikking ontvangt de aanvrager een voorschot van 50% van de verleende subsidie.

  • 2.

    Indien de periode van uitvoering van de activiteiten waarvoor subsidie wordt verstrekt meer dan twaalf maanden bedraagt dient een voortgangsverslag overlegd te worden.

  • 3.

    Er kan een aanvraag om een deelbetaling worden gedaan indien deze betrekking heeft op minimaal 25% van de verleende subsidie of minimaal € 50.000 aan subsidie.

  • 4.

    Voorschotten als bedoeld in artikel 1.17 van de Verordening en deelbetalingen als bedoeld in artikel 1.18 eerste lid van de Verordening bedragen tezamen niet meer dan 90% van de verleende subsidie.

Artikel 9 Verzoek tot vaststelling

  • 1.

    De aanvraag tot vaststelling moet binnen 13 weken na afloop van de projectperiode maar uiterlijk 1 april 2029 als bedoeld in artikel 1.21 van de Verordening worden ingediend.

  • 2.

    In aanvulling op artikel 1.21 van de Verordening moeten er bij de vaststelling bewijsstukken worden aangeleverd waaruit blijkt dat de activiteiten zijn uitgevoerd, deze kunnen bestaan uit; uitgevoerde communicatie uitingen, foto’s en video’s van activiteiten, verslagen van de LAG vergaderingen en activiteiten en evaluatieverslagen.

Artikel 10 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin het wordt geplaatst.

 

Artikel 9 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Openstellingsbesluit LEADER-beheerkosten GLB-NSP 2023-2027.

 

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van gedeputeerde staten van Zeeland van 21 november 2023.

Drs. J.M.M. Polman, voorzitter

drs. M.C.J. Franken, secretaris

Bijlage 1 Toelichting

 

I . Algemeen

LEADER is een onderdeel van het GLB. LEADER is de afkorting voor Liaison Entre Actions de Développement de l’Économie Rurale. GLB is de afkorting voor het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Het Nationaal Strategisch Plan (NSP) is de Nederlandse invulling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Nederland heeft op 30 september 2022 haar Nederlands Nationaal Strategisch Plan GLB 2023-2027 bij de Europese Commissie ingediend. Dit NSP is op 13 december 2022 door de Commissie goedgekeurd. De Verordening Europese landbouwsubsidies Zeeland 2023-2027 vormt de basis voor het verstrekken van NSP-subsidies door de provincie Zeeland. Deze verordening is ook de grondslag voor dit openstellingsbesluit.

 

LEADER is een gebiedsgerichte werkwijze waarbij verschillende partijen in een gebied - van landbouwers tot natuurorganisaties - samen Lokale Actie Groep (LAG), als bedoeld in artikel 33 van Verordening (EU 2021/1060), vormen en voor het gebied een lokale ontwikkelingsstrategie (LOS) opstellen en ook samen die strategie uitvoeren. Een strategie draagt bij aan doelen op het gebied van klimaat, milieu en biodiversiteit en sociaal economische ontwikkeling

 

Onder LOS wordt in dit openstellingsbesluit verstaan: strategie voor vanuit de gemeenschap geleide lokale ontwikkeling als bedoeld in artikel 31, tweede lid, onderdeel c, en artikel 32 van Verordening (EU) 2021/1060 van het Europees Parlement en de Raad van 24 juni 2021 houdende gemeenschappelijke bepalingen inzake het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling, het Europees Sociaal Fonds Plus, het Cohesiefonds, het Fonds voor een rechtvaardige transitie en het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur en de financiële regels voor die fondsen en voor het Fonds voor asiel, migratie en integratie, het Fonds voor interne veiligheid en het Instrument voor financiële steun voor grensbeheer en visumbeleid.

 

II. Artikelsgewijs

 

Artikel 2 Subsidiabele activiteiten

Artikel 2 bepaalt voor dat subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten als bedoeld in artikel 2.8.2. van de Verordening Europese landbouwsubsidies Zeeland 2023-2027. Deze activiteiten betreffen beheer, monitoring, evaluatie, promotie en voorlichting van een door Gedeputeerde Staten goedgekeurde LOS en de dynamisering ervan.

 

Artikel 6 Subsidie percentage

De subsidie als bedoeld in artikel 2.8.2 bedraagt maximaal 25% van de totale overheidsbijdrage aan de door gedeputeerde staten goedgekeurde LOS. Het subsidieplafond van € 300.000,- betreft 6% van de totale overheidsbijdrage, en ligt daarmee ruim onder de maximale 25% overheidsbijdrage.

 

Het subsidiepercentage bedraagt 100%.

 

Artikel 7 Arrangement – Artikel 9 Verzoek tot vaststelling

Bij de aanvraag tot vaststelling dient een inhoudelijk en financieel verslag overlegd te worden waaruit blijkt dat de activiteiten waarvoor subsidie is verleend zijn verricht en dat aan de subsidie verbonden verplichtingen is voldaan. De activiteiten die zijn uitgevoerd kunnen o.a. bestaan uit; uitgevoerde communicatie uitingen, foto’s en video’s van activiteiten, verslagen van de LAG vergaderingen en activiteiten en evaluatieverslagen.

Naar boven