Wijzigingsbesluit Subsidieregeling groen Zuid-Holland 2016

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland;

 

Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

 

Overwegende dat het om uiteenlopende redenen wenselijk is om de Subsidieregeling Groen Zuid-Holland 2016 op diverse punten te wijzigen;

 

Besluiten:

Artikel I  

De Subsidieregeling groen Zuid-Holland 2016 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

In artikel 2.10.9, eerste lid, wordt “€ 24.999,00” vervangen door “€ 50.000,00”.

 

B.

Artikel 2.17.4 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Voor de tekst wordt de aanduiding “1” geplaatst.

 

  • 2.

    Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

     

  • 2.

    In afwijking van artikel 11, eerste lid, van de Asv, mag de activiteit reeds in uitvoering zijn voordat de subsidie wordt aangevraagd, indien met de uitvoering is begonnen in hetzelfde jaar als de subsidie wordt aangevraagd.

C.

Artikel 2.17.5 komt te luiden:

 

Artikel 2.17.5 Aanvraagperiode

  • 1.

    In afwijking van artikel 26, eerste lid, van de Asv wordt een aanvraag voor subsidie als bedoeld in artikel 2.17.2, ingediend vanaf 1 oktober voorafgaand aan het uitvoeringsjaar tot en met 30 september van het uitvoeringsjaar.

  • 2.

    Een aanvraag is tijdig ingediend indien deze voor 1 oktober van het uitvoeringsjaar is ontvangen.

D.

Artikel 3.1 komt te luiden:

 

Artikel 3.1 Subsidiabele activiteiten

Subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten die bijdragen aan de doelen uit het Coalitieakkoord 2023-2027 ‘Krachtig Zuid-Holland’ die gericht zijn op het perspectief natuurherstel en duurzame landbouw.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin dit besluit wordt geplaatst.

Den Haag, 7 november 2023

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland

drs. M.J.A. van Bijnen MBA , secretaris

drs. J. Smit, voorzitter

Toelichting

Dit wijzigingsbesluit voorziet in een aantal wijzigingen van uiteenlopende aard van de Subsidieregeling groen Zuid-Holland 2016.

 

De wijziging van artikel 2.10.9 betreft de paragraaf Initiatieven voor Vitale Landbouw. Deze wijziging maakt het mogelijk een hoger subsidiebedrag te verstrekken. De wijziging van de artikelen 2.17.4 en 2.17.5 betreft de paragraaf Ondersteuning Wildbeheereenheden en is ingegeven vanuit praktische overwegingen. De wijziging van artikel 3.1 is noodzakelijk vanwege het nieuwe coalitieakkoord van de Provincie Zuid-Holland.

 

In het bijzonder voor wat betreft de wijziging van paragraaf 2.10 wordt erop gewezen dat de provincie subsidieaanvragen toetst aan de Europese staatssteunregelgeving. Staatssteun omvat, kort gezegd, niet-marktconforme voordelen van de overheid aan bepaalde ondernemingen, waarmee de mededinging kan worden vervalst en het handelsverkeer ongunstig wordt beïnvloed. Als een aangevraagde subsidie leidt tot het verstrekken van onrechtmatige staatssteun dan kan de provincie deze weigeren.

 

Provinciale subsidies aan ondernemingen die voldoen aan de staatssteuncriteria moeten in beginsel ter goedkeuring worden aangemeld bij de Europese Commissie. De aanmeldingsplicht kent echter een aantal uitzonderingen. Zo biedt de zogenaamde Algemene Groepsvrijstellingsverordening en de Landbouwvrijstellingsverordening voor bepaalde categorieën steun de mogelijkheid deze onder voorwaarden direct te verlenen. Hierover dient de Europese Commissie via een kennisgeving door de provincie te worden geïnformeerd.

 

Daarnaast levert subsidie die onder een zogenaamde de-minimisverordening valt geen staatssteun op. Deze verordening is van toepassing op subsidies waarbij het bruto steunbedrag, ongeacht vorm en doel en vóór aftrek van de directe belastingen, voor een onderneming over een periode van drie belastingjaren het toepasselijke plafond niet overschrijdt. In voorkomend geval dient de subsidieontvanger een de-minimisverklaring te ondertekenen, waarmee wordt aangetoond dat het plafond niet wordt overschreden.

 

Naar boven