Verkeersbesluit N323: instellen gewichtsbeperking 45 ton parallelweg brug zaaknummer 2023-014140, 13 november 2023

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen een verkeersbesluit voor het instellen van een gewichtsbeperking op de parallelweg van de Prins Willem-Alexanderbrug over de rivier de Waal, ter hoogte van Beneden-Leeuwen. De gewichtsbeperking bedraagt 45 ton en is ingegaan per 29 september 2023. Via dit verkeersbesluit wordt de genomen maatregel bekrachtigd.

 

 

Beleidskader

Wettelijke grondslag

• artikel 2, lid 1, onder a Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 15, lid 1 en 2 Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

• artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

• artikel 34 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

• afdeling 6.2 van de Algemene Wet Bestuursrecht;

• het Algemeen Reglement Mandaat Provincie Gelderland.

 

Omgevingsvisie

Dit besluit wordt genomen binnen de kaders van de provinciale Omgevingsvisie. De provincie is verantwoordelijk voor het waarborgen – en waar nodig verbeteren - van de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden welke in provinciaal beheer zijn. In de omgevingsvisie is vastgelegd dat eerst bestaande knelpunten worden verholpen voordat de keuze gemaakt kan worden nieuwe infrastructuur aan te leggen.

Procedure totstandkoming

Provincie Gelderland voert in 2026 groot onderhoud uit aan de N323 tussen Beneden Leeuwen – Echteld. Ter voorbereiding op het onderhoud voerde zij in 2022 een grondige inspectie uit aan de Prins Willem-Alexanderbrug, onderdeel van de N323. Uit de resultaten is het advies gekomen om een gewichtsbeperking van 45.000 kg en gewichtsdosering op de parallelbanen in te stellen.

De veiligheidsnormen die nu worden gesteld aan dergelijke constructies liggen hoger dan voorheen. Gedeputeerde Staten hebben besloten de maatregel op de kortst mogelijke termijn in te laten gaan, de daadwerkelijke realisatie vond plaats op 29 september 2023.

 

De maximale toegestane belasting op de parallelbanen voor voertuigen met lading wordt beperkt tot 45.000 kg. Zwaardere voertuigen of ladingen boven dit gewicht mogen niet meer over de brug rijden. Dit wordt met borden aangegeven. Om het gewicht op de brug van voertuigen met lading te verdelen, zijn verkeerslichten op de parallelbanen geplaatst samen met borden voorzien van de tekst “bij groen één landbouwvoertuig”.

 

Naast het op de hoogte stellen van gemeente en politie en het doen uitgaan van een persbericht zijn via landbouworganisaties LTO/ZLTO en Cumela haar leden op 27 september 2023 via een brief geïnformeerd over de maatregel.

 

Besluit

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen voor de provinciale weg N323 het volgende verkeersbesluit:

I. door het plaatsen van de borden model C21-45 van het RVV 1990 op de parallelbanen van de N323 tussen km 1,85 en 4,40 een gewichtsbeperking in te stellen van 45 ton (45.000 kilogram).

 

Ter inzage

De tekst van het verkeersbesluit is vanaf 16 november 2023 te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl -> Bereikbaar Gelderland -> werkzaamheden -> N323

De tekst van het verkeersbesluit is vanaf dezelfde datum ook te vinden op de website van de rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl->Zoek in). U kunt bovengenoemd zaaknummer dan als zoekopdracht ingeven. Tevens ligt een kopie van het verkeersbesluit van 16 november tot en met 28 december 2023 ter inzage in de gemeentehuizen van de gemeenten West Maas en Waal en Neder-Betuwe.

 

Inbrengen bezwaar

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gezonden aan Gedeputeerde Staten, secretariaat Commissie Rechtsbescherming, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem. Op de envelop en brief dient duidelijk “bezwaarschrift N323 zaaknummer 2023-014140” te worden vermeld.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en bevat ten minste:

- de naam en het adres van de indiener;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- een kopie of omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

- de gronden van het bezwaar.

 

Diegene die een bezwaarschrift heeft ingediend, kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen.

Voor individuele burgers (niet voor advocaten en ook niet voor gemachtigden namens een bedrijf of een organisatie) bestaat de mogelijkheid dat verzoek digitaal in te dienen. Meer informatie kunt u vinden op www.rechtspraak.nl. Voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven.

Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Gelderland, telefoonnummer (026) 359 20 00 of op www.rechtspraak.nl.

 

Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland,

 

 

Richard van Wilpe

Plv. Teammanager Asset Gebruik Wegen

 

Naar boven