Nadere subsidieregels Doortrappen Limburg 2024

Gedeputeerde Staten van Limburg maken ter voldoening aan het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht, de Provinciewet en de Algemene Subsidieverordening Provincie Limburg 2023 e.v. bekend dat zij in hun vergadering van 10 oktober 2023 hebben vastgesteld:

 

Nadere subsidieregels Doortrappen Limburg 2024

 

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Doelstelling/doel van de regeling

Het doel van deze nadere subsidieregels is om Nederlands Limburgse gemeenten middels subsidies financieel te ondersteunen bij het opzetten van gedragsinterventies met lokale partners gericht op het zolang mogelijk, in de zin van leeftijd, veilig laten deelnemen van 60-plussers aan het fietsverkeer. Voorbeelden van deze gedragsinterventies kunnen worden gevonden in het document ‘Doortrappen Interventies in provincie Limburg’ te vinden op www.limburg.nl/subsidies > actuele subsidieregelingen > Nadere subsidieregels Doortrappen Limburg 2024. Onder een gedragsinterventie wordt geen investering van infrastructurele aard bedoeld.

Artikel 2 Doelgroep/aanvrager

  • 1.

    Nederlands Limburgse gemeenten kunnen op grond van deze nadere subsidieregels voor subsidie in aanmerking komen.

  • 2.

    De doelgroep van deze nadere subsidieregels zijn 60-plussers die deelnemen aan het fietsverkeer.

Hoofdstuk 2 Criteria

Artikel 3 Subsidiecriteria

Om voor een subsidie op grond van deze nadere subsidieregels in aanmerking te komen, dient te worden voldaan aan alle volgende criteria:

  • 1.

    De gedragsinterventie(s) zoals bedoeld in artikel 1 is/zijn gericht op gedragsverandering bij 60-plussers, zodat deze groep zolang mogelijk, in de zin van leeftijd, kan blijven deelnemen aan het fietsverkeer.

  • 2.

    De gedragsinterventie(s) zoals bedoeld in artikel 1 dient/dienen te starten op zijn vroegst vanaf 1 januari 2024 en te zijn uitgevoerd uiterlijk 30 juni 2025.

  • 3.

    De gedragsinterventie(s) zoals bedoeld in artikel 1 dienen in samenwerking met één of meerdere lokale partners te worden opgezet, bijvoorbeeld met fysiotherapeuten, (sport)clubs, ouderenbonden, huisartsen, fietsenzaken, lokale afdelingen ANWB, VVN en/of Fietsersbond.

  • 4.

    Een Nederlands Limburgse gemeente komt slechts éénmaal in het kader van deze nadere subsidieregels en op grond van een plan van aanpak met daarin de geplande gedragsinterventie(s) voor subsidie in aanmerking.

  • 5.

    Voor (een) bestaande (en terugkerende) gedragsinterventie(s) zoals bedoeld in artikel 1 die door de subsidieaanvrager reeds wordt/worden georganiseerd en/of gefinancierd vóór de inwerkingtreding van deze nadere subsidieregels, wordt geen subsidie op grond van deze nadere subsidieregels verstrekt, tenzij de gedragsinterventie(s) wordt/worden uitgebreid.

Artikel 4 Afwijzingsgronden

In aanvulling op artikel 17 van de Algemene Subsidieverordening Provincie Limburg 2023 e.v., wordt de subsidieaanvraag afgewezen, indien:

  • a.

    de gedragsinterventie(s) niet aansluit(en) bij de doelstelling van deze nadere subsidieregels zoals gesteld in artikel 1;

  • b.

    de subsidieaanvraag niet is ingediend door een aanvrager zoals gesteld in artikel 2;

  • c.

    de gedragsinterventie(s) niet is/zijn gericht op de doelgroep zoals gesteld in artikel 2;

  • d.

    niet wordt voldaan aan (een van) de subsidiecriteria zoals gesteld in artikel 3;

  • e.

    de Provincie Limburg dezelfde gedragsinterventie(s) al op een andere wijze subsidieert en/of financiert;

en/of

  • f.

    de subsidieaanvraag is ontvangen buiten de periode zoals vermeld in artikel 9.

Hoofdstuk 3 Financiële aspecten

Artikel 5 Subsidieplafond

  • 1.

    Gedeputeerde Staten stellen het subsidieplafond van deze nadere subsidieregels voor de looptijd vast.

  • 2.

    De wijze van verdeling van het subsidieplafond kunt u raadplegen op www.limburg.nl/subsidies > subsidieplafonds.

Artikel 6 Subsidiebedrag

  • 1.

    Het te verstrekken subsidiebedrag bedraagt maximaal 50% van de totale subsidiabele projectkosten.

  • 2.

    Het te verstrekken subsidiebedrag bedraagt maximaal € 5.000,00 per subsidieaanvrager. Wanneer een aanvraag wordt ingediend mede namens 1 of meerdere andere Nederlands Limburgse gemeenten, dan bedraagt het maximaal te verstrekken subsidiebedrag € 5.000,00 per deelnemende gemeente.

  • 3.

    Subsidies kleiner dan € 1.000,00 worden niet verstrekt.

Artikel 7 Subsidiabele en niet-subsidiabele kosten

  • 1.

    De kosten die direct samenhangen met de uitvoering van de gedragsinterventie(s) zijn subsidiabel. Hieronder vallen onder andere kosten voor de locatie, inhuur van sprekers en experts en materialen.

  • 2.

    Consumptieve kosten voor deelnemers aan de activiteiten zijn niet subsidiabel.

  • 3.

    Reguliere personeels- en bedrijfsvoeringskosten van de subsidieaanvrager zijn niet subsidiabel.

  • 4.

    Bij de uitbreiding van (een) gedragsinterventie(s) zoals bedoeld in artikel 3, lid 5 zijn enkel de kosten voor de uitbreiding subsidiabel.

Hoofdstuk 4 Aanvraagprocedure

Artikel 8 Indienen aanvraag

  • 1.

    Een subsidieaanvraag kan uitsluitend worden ingediend bij Gedeputeerde Staten met gebruikmaking van het standaard (digitaal) aanvraagformulier dat geplaatst is op de website van de Provincie Limburg: www.limburg.nl/subsidies > actuele subsidieregelingen.

  • 2.

    Het standaard (digitaal) aanvraagformulier dient volledig ingevuld en rechtsgeldig ondertekend te worden en te zijn voorzien van alle bijlagen zoals aangegeven op het formulier en dient te worden verzonden naar het op het aanvraagformulier aangegeven adres (Gedeputeerde Staten van Limburg, Cluster Subsidies, Postbus 5700, 6202 MA Maastricht), dan wel digitaal middels eHerkenning (aanvragen van organisaties) te worden ingediend. Een aanvraag per e-mail is niet mogelijk.

Artikel 9 Termijn voor indienen aanvraag

  • 1.

    De subsidieaanvraag kan vanaf de datum van inwerkingtreding van deze nadere subsidieregels worden ingediend en dient uiterlijk 30 juni 2024 te zijn ontvangen door Gedeputeerde Staten.

  • 2.

    Voor de datum van ontvangst is de datum van de ontvangststempel van de Provincie Limburg bepalend en bij digitale aanvragen de datum van digitale ontvangst

Hoofdstuk 5 Slotbepalingen

Artikel 10 Hardheidsclausule

  • 1.

    In alle gevallen waarin deze regeling niet voorziet beslissen Gedeputeerde Staten.

  • 2.

    Indien toepassing van het bepaalde in deze regeling, naar het oordeel van Gedeputeerde Staten, tot kennelijke onbillijkheden leidt, dan kunnen Gedeputeerde Staten van enige bepaling afwijken.

Artikel 11 Inwerkingtreding, beëindiging en citeertitel

  • 1.

    Deze Nadere subsidieregels treden in werking op 1 november 2023.

  • 2.

    Deze Nadere subsidieregels vervallen met ingang van 1 januari 2025, met dien verstande dat zij van toepassing blijven op subsidieaanvragen die vóór 1 juli 2024 zijn ontvangen en subsidiebesluiten die vóór die datum zijn genomen door Gedeputeerde Staten, ook voor de volgende stappen in het subsidietraject.

  • 3.

    Deze regeling kan worden aangehaald als “Nadere subsidieregels Doortrappen Limburg 2024”.

Aldus besloten in de vergadering van Gedeputeerde Staten, gehouden op 10 oktober 2023

Gedeputeerde Staten voornoemd

de voorzitter,

de heer E.G.M. Roemer

secretaris,

de heer mr. P.M. Diez

Toelichting Nadere subsidieregels Doortrappen Limburg 2024

Fietsen is een gezonde manier van transport voor mensen om zich te verplaatsen van A naar B; dat geldt zowel voor de fysieke als voor de mentale conditie. Daarnaast is het een duurzaam vervoer in vergelijking met auto’s en bussen. Helaas staat Limburg onderaan de lijst van provincies kijkend naar het percentage fietsers. Daarnaast zijn van alle fietsers die in het verkeer een ongeluk krijgen of verongelukken veruit de meeste slachtoffers 60 jaar of ouder. In Limburg wordt deze groep steeds groter door vergrijzing. Redenen genoeg om extra aandacht aan deze groep te besteden en hen (weer) veilig laten deelnemen aan het verkeer.

 

Doortrappen tot je 100ste is een gedragsbeïnvloedingsprogramma en een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het programma richt zich op 60-plussers met als doel hen (weer) veilig en tot hun 100ste te laten deelnemen aan het fietsverkeer. Om dit doel te verwezenlijken zijn door het programmabureau verschillende materialen, handleidingen, video’s, etc. ontwikkeld, te vinden op www.doortrappen.nl. Met deze middelen kunnen gemeenten in samenwerking met lokale partners aan de slag om gedragsinterventies op te zetten gericht op de doelgroep.

 

Kwetsbare ouderen op de (e)fiets is een prioritair thema in het landelijk strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) 20230 en in de aanpak van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid Limburg 2023-2026. Dit betekent dat wij gemeenten wensen te ondersteunen in het opzetten van gedragsinterventies, waarvoor deze subsidieregeling is opgesteld. Gemeenten kunnen van deze regeling gebruik maken voor het opzetten van de activiteiten.

Naar boven