Provinciaal blad van Gelderland
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Gelderland | Provinciaal blad 2023, 12099 | ander besluit van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Gelderland | Provinciaal blad 2023, 12099 | ander besluit van algemene strekking |
Bekendmaking goedkeuringsbesluit dijkversterking Neder-Betuwe
Gedeputeerde Staten van Gelderland maken bekend dat het projectplan “Dijkversterking Neder-Betuwe” op 10 oktober 2023 is goedgekeurd en de overige definitieve besluiten voor de uitvoering van het projectplan zijn genomen.
Het dijktraject Neder-Betuwe (dijkring 43) is onderdeel van de primaire waterkering langs de noordelijke Waaloever. Het projectgebied loopt van de Prins Bernardsluis bij het Amsterdam-Rijnkanaal, ten oosten van Tiel tot aan Wolferen. Het project ligt grotendeels in de gemeente Neder-Betuwe. Een klein deel ligt in de gemeente Tiel. De Prins Bernardsluis zelf maakt geen deel uit van het project. Deze is in beheer bij Rijkswaterstaat.
De waterkering voldoet niet meer aan de landelijk geldende veiligheidseisen en dient daarom te worden verbeterd. De beheerder van de waterkering is Waterschap Rivierenland. Zij heeft van het landelijke hoogwaterbeschermingsprogramma de opdracht om de dijk te versterken. De uitvoering start naar verwachting in 2024. Het duurt ongeveer vier jaar. Het waterschap heeft voor deze dijkversterking een projectplan op grond van de Waterwet opgesteld.
Gecoördineerde procedure projectplan Waterwet
Op het projectplan is de gecoördineerde procedure van de Waterwet van toepassing. Dat betekent dat het projectplan en de belangrijkste (vergunning)besluiten voor de uitvoering van het projectplan gelijktijdig voorbereid en bekendgemaakt worden en dat tegen deze besluiten gelijktijdig beroep kan worden ingesteld. In de Waterwet is Gedeputeerde Staten aangewezen als coördinerend bevoegd gezag voor deze procedure.
De ontwerpbesluiten hebben tegelijkertijd ter inzage gelegen van 3 november 2022 tot en met 14 december 2022. In totaal zijn er 29 zienswijzen ingediend. Deze zijn betrokken bij het opstellen van de definitieve besluiten. Het Algemeen Bestuur van het Waterschap had in februari 2023 het definitieve projectplan vastgesteld. Een aantal van de 29 zienswijzen is bij de provincie als coördinerende instantie echter na die datum naar voren gekomen. Dit heeft ertoe geleid dat het proces voor vaststelling van het projectplan en de Nota van Antwoord zienswijzen opnieuw heeft plaatsgevonden.
De zienswijzen hebben geleid tot enkele wijzigingen van het projectplan en een wijziging in de omgevingsvergunning van de gemeente Neder-Betuwe. In de Nota van Antwoord is terug te lezen om welke wijzigingen dit gaat. De Nota van Antwoord is, als onderdeel van het projectplan Waterwet, in te zien tijdens de beroepstermijn.
De ontwerp vergunning op grond van de Wet natuurbescherming heeft opnieuw ter inzage gelegen van 30 juni 2023 tot en met 10 augustus 2023. Ten tijde van de ter inzagelegging van het ontwerp in 2022 is de bouwvrijstelling voor stikstof komen te vervallen door een uitspraak van de Raad van State. Dit betekende dat het waterschap Rivierenland de mogelijke gevolgen van de uitstoot van stikstof in de bouwfase moest onderzoeken. Hiervoor is een zogenoemde passende beoordeling opgesteld. De provincie Gelderland heeft op basis van deze aanvullende informatie opnieuw een besluit genomen over de ontwerp vergunning Wet natuurbescherming. Naar aanleiding van de ter inzage legging van 30 juni tot en met 10 augustus 2023 zijn geen zienswijzen ingediend.
Voor de realisatie van deze dijkverbetering is naast het projectplan ook een aantal hoofdvergunningen nodig. Onlangs zijn de definitieve besluiten genomen. Deze besluiten inclusief bijlagen en onderzoeksrapporten liggen, samen met het goedkeuringsbesluit, ter inzage gedurende de beroepstermijn. Het gaat om de volgende besluiten:
Projectplan Waterwet dijkversterking Neder-Betuwe van Waterschap Rivierenland, inclusief milieueffectrapport;
Omgevingsvergunning voor de activiteiten bouwen, kappen, handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten van gemeente Neder-Betuwe;
Vergunning op grond van de Wet natuurbescherming (Natura 2000 gebieden) van de provincie Gelderland;
Ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming (Soorten) van de provincie Gelderland;
Omdat een klein deel van het ruimtebeslag van de nieuwe dijk binnen de gemeente Tiel valt, dient voor dit deel afgeweken te worden van het bestemmingsplan Tiel Oost. Dit wordt geregeld door de omgevingsvergunning van de gemeente Neder-Betuwe.
Hoe, waar en wanneer kunt u de definitieve besluiten inzien?
Van 19 oktober 2023 tot en met 29 november 2023 liggen het goedkeuringsbesluit, het projectplan Waterwet en de bijbehorende uitvoeringsbesluiten ter inzage. Deze stukken zijn digitaal beschikbaar via de website: www.dijkversterkingnederbetuwe.nl
Het besluit om voor de dijkversterking af te wijken van de huidige bestemmingsplannen, wordt op ruimtelijkeplannen.nl bekend gemaakt.
De besluiten zijn ook fysiek in te zien. Dit kan op de volgende locaties.
Tegen het goedkeuringsbesluit en de overige hiervoor vermelde besluiten kan een ieder, die een zienswijze heeft ingediend, van 19 oktober 2023 tot en met 29 november 2023 beroep instellen. Verder staat beroep open voor belanghebbenden, die geen zienswijze hebben ingediend.
Het beroep moet worden gericht aan:
Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
Het beroepschrift moet worden ondertekend en dient in ieder geval de volgende informatie te bevatten:
- een omschrijving van het besluit waartegen het beroep gericht is;
- de redenen waarom de belanghebbende zich niet met het besluit kan verenigen
Burgers kunnen ook digitaal beroep instellen via de website digitaalloket.raadvanstate.nl. Hiervoor is een DigiD vereist.
De Crisis- en herstelwet is van toepassing op de procedure van het projectplan. Dit betekent dat:
- de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;
- de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld;
- de Raad van State in principe binnen zes maanden na afloop van de beroepstermijn uitspraak doet over eventueel ingestelde beroepen.
Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van de besluiten niet. De besluiten treden in werking op 30 november 2023, dit is direct na afloop van de beroepstermijn. Om de inwerkingtreding te schorsen dient er een verzoek om voorlopige voorziening bij de Raad van State te worden ingediend. Als dit verzoek binnen de beroepstermijn van zes weken is ingediend, treden de besluiten niet eerder in werking dan nadat op dat verzoek is beslist. Als u een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening indient moet u de aanwezigheid van een spoedeisend belang aantonen dat zich tegen de onmiddellijke uitvoering van de noodzakelijke maatregelen in het kader van de dijkverbetering verzet. Het verzoek om voorlopige voorziening kunt u richten aan:
T.a.v. de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak
Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.
Aan de behandeling van het beroepschrift en een eventueel verzoek om een voorlopige voorziening zijn kosten (griffierecht) verbonden. Meer informatie hierover is te vinden op www.raadvanstate.nl.
Voor inhoudelijke vragen over het project kunt u contact opnemen met John Janssen (omgevingsmanager) op john.janssen@wsrl.nl of telefonisch via 0344-649814. Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij de provincie Gelderland, Y. Borgers, telefonisch: 026 359 99 99.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2023-12099.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.