Beschikking Wet natuurbescherming, de bebouwde kom van Spijkenisse, inclusief de kern Hekelingen, en de bebouwde kom van Maassluis

Onderwerp

Omgevingsdienst Haaglanden maakt namens Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bekend dat besloten is om op grond van artikel 3.3, eerste lid, en artikel 3.8, eerste lid, van de Wet natuurbescherming aan Stichting Maasdelta Groep een gebiedsgerichte ontheffing op basis van een soortenmanagementplan (hierna: SMP) te verlenen voor het overtreden van diverse verbodsbepalingen. Het SMP betreft een samenwerking van de woningcorporatie met woningcorporatie Stichting De Leeuw van Putten. Stichting Maasdelta Groep is voornemens ruimtelijke ingrepen en ontwikkelingen aan haar woningbestand uit te gaan voeren volgens een gebiedsgerichte aanpak in de bebouwde kom van Spijkenisse, inclusief de kern Hekelingen, en de bebouwde kom van Maassluis.

Het betreft in totaal acht specifieke veelvoorkomende ingrepen, waaronder noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden, renovaties, isolatie en vervangende energiezuinige nieuwbouw. De werkzaamheden vinden plaats in het kader van haar wettelijke taak als woningcorporatie om te voorzien in voldoende betaalbare huurwoningen en het bijdragen aan de klimaatdoelstellingen door het verduurzamen van haar woningbestand, hierbij wordt natuur inclusief te werk gegaan. De gebiedsgerichte ontheffing wordt verleend voor het opzettelijk verstoren van de gewone dwergvleermuis, de ruige dwergvleermuis en de laatvlieger, en het beschadigen of vernielen van vaste rust- en verblijfplaatsen van deze vleermuissoorten, met uitzondering van kraamverblijfplaatsen van de laatvlieger. Tevens wordt worst case ontheffing verleend voor het opzettelijk doden van de gewone dwergvleermuis, de ruige dwergvleermuis en de laatvlieger, aangezien overtreding van deze verbodsbepaling ondanks zorgvuldig werken niet geheel kan worden uitgesloten. Daarnaast wordt ontheffing verleend voor het opzettelijk vernielen, beschadigen en wegnemen van nesten en rustplaatsen van de huismus en de gierzwaluw en het opzettelijk storen van deze vogelsoorten, waarbij sprake is van wezenlijke invloed op de staat van instandhouding.

De ontheffing wordt verleend voor een periode van vijf jaar vanaf ontheffingverlening, met mogelijkheid tot verlenging met vijf jaar.

Ten opzichte van de ontwerpbeschikking is een wijziging aangebracht. In beslispunt 1 van de beschikking hebben wij verhelderd dat er geen ontheffing wordt verleend voor het beschadigen of vernielen van kraamverblijfplaatsen van de laatvlieger als bedoeld in artikel 3.5, vierde lid, van de Wet natuurbescherming.

Beroep en inzage

De beschikking en de relevante documenten liggen vanaf 13 oktober 2023 ter inzage. Een belanghebbende kan tot en met 24 november 2023 een beroepschrift indienen bij de Rechtbank van Den Haag, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag onder vermelding van het zaaknummer 01024416. Bij een spoedeisend belang kan een belanghebbende tevens een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Voor de behandeling van zowel het beroep- als het verzoekschrift is griffierecht verschuldigd.

Het is ook mogelijk om een verzoek om voorlopige voorziening digitaal in te dienen via het Digitaal loket (https://loket.rechtspraak.nl).

Voor informatie over het inzien van de beschikking en de relevante documenten verwijzen wij u naar de gemeente Nissewaard en Maassluis.

Inlichtingen

Voor nadere inlichtingen en/of (fysieke) ter inzagelegging van de beschikking en de relevante documenten kunt u zich wenden tot de afdeling Toetsing & Vergunningverlening Milieu, e-mailadres: vergunningen@odh.nl.

Naar boven