Intrekking Titel 4.1 Tijdelijke natuur van de Beleidsregel Natuur Overijssel 2017

Besluit: Gedeputeerde Staten d.d. 3 oktober 2023

Kenmerk: 2023-049360

Inlichtingen bij: Eenheid Natuur en Milieu

Telefoon: 038 – 499 85 00

E-mail: secretariaatnm@overijssel.nl

 

Kennisgeving 1  

Besluit van Gedeputeerde Staten van Overijssel van 3 oktober 2023 tot intrekking van Titel 4.1 Tijdelijke natuur van de Beleidsregel Natuur Overijssel 2017 (kenmerk 2023-049360)

Gedeputeerde Staten van Overijssel,

 

Gelet op artikel 4:81 lid 1 van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen 3.3, 3.8 en 3.10 van de Wet natuurbescherming;

 

Overwegende dat de Beleidsregel tijdelijke natuur niet langer toepasbaar is;

 

Hebben besloten Titel 4.1 Tijdelijke natuur van de Beleidsregel Natuur Overijssel 2017 in te trekken.

 

Artikel I

Titel 4.1 van de Beleidsregel Natuur Overijssel 2017 komt als volgt te luiden:

 

Titel 4.1

[vervallen]

 

Artikel II

Deze intrekking treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

 

Toelichting

Gedeputeerde Staten trekken de Beleidsregel voor tijdelijke natuur in. Via deze beleidsregel was het voor terreineigenaren mogelijk een ontheffing te krijgen voor de aanleg van tijdelijke natuur (maximaal 10 jaar) en voor het verwijderen daarvan ongeacht welke dier- en plantensoorten op dat moment aanwezig zijn. Deze beleidsregel gaf tijdelijke natuur een kans op bijvoorbeeld braakliggende grond. Daarnaast gaf de beleidsregel zekerheid aan terreineigenaren dat zij de tijdelijke natuur ook weer konden verwijderen als zij een andere bestemming aan de grond wilden geven.

 

Rechtspraak wijst uit dat het niet past binnen de verbodsbepalingen van de Wet natuurbescherming om op voorhand, zonder nadere onderbouwing, een ontheffing te geven voor het verwijderen van alle dier- en plantensoorten die zich als ‘tijdelijke natuur’ vestigen. Dergelijke ontheffingen zijn juridisch niet houdbaar. Het intrekken van de beleidsregel geeft daarom duidelijkheid voor terreineigenaren dat deze optie niet meer beschikbaar is. Daarnaast heeft de afgelopen jaren geen enkele terreineigenaar gebruik gemaakt van de beleidsregel. De beleidsregel leidde in die zin een ‘slapend bestaan’, waardoor niemand geraakt wordt door het intrekken van deze beleidsregel.

 

Naar boven