Provincie Gelderland, Waterbesluit/Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden

 

Ontwerpbesluit aanwijzing zwemwater Gelderland 2023

 

In de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden is geregeld dat de provincie een inventarisatielijst bijhoudt van alle plaatsen waar door een groot aantal mensen wordt gezwommen in oppervlaktewater. Jaarlijks in april wijst de provincie deze zwemwateren aan. Van een aangewezen zwemwater wordt de waterkwaliteit en de veiligheid gecontroleerd en het publiek wordt op de hoogte gehouden van problemen die zijn ontstaan.

 

Aanwijzing zwemwaterlocaties 2023

Uit onderzoek blijkt dat er in 2022 één nieuwe potentiële zwemwaterlocatie is geïnventariseerd, de Hetersche waarden te Heteren. De provincie Gelderland heeft het voornemen om in april 2023 de bestaande locaties aangevuld met deze nieuwe locatie aan te wijzen, in totaal 90 zwemwaterlocaties.

Voor afstemming over de aanwijzing voert de provincie overleg met de waterbeheerders (waterschappen en Rijkswaterstaat), de beheerders van betreffende zwemlocaties en de gemeenten.

 

Nieuwe locatie?

Iedereen kan bij de provincie nieuwe zwemwaterlocaties voorstellen. De provincie beoordeelt in overleg met onder andere de waterbeheerder of de locatie aangewezen kan worden. Hierbij wordt met name gekeken naar veiligheid, waterkwaliteit en of een groot aantal zwemmers op de locatie kan worden verwacht. Uiteindelijk besluiten Gedeputeerde Staten van Gelderland of de locatie als zwemwater kan worden aangewezen. Door de zorgvuldige voorbereiding is de looptijd van de procedure voor aanwijzing doorgaans twee jaar.

 

Mogelijkheid van inzien

Het ontwerpbesluit en de lijst met 90 zwemwaterlocaties ligt van 1 februari 2023 tot en met 15 maart 2023 ter inzage via www.gelderland.nl/bekendmakingen. Op verzoek sturen wij u kopieën van de stukken toe. Neem hiervoor contact op met het Provincieloket via telefoonnummer 026 359 99 99.

 

Zienswijze indienen?

Belanghebbenden kunnen tijdens de inzagetermijn een zienswijze indienen bij Gedeputeerde Staten van Gelderland, Postbus 9090, 6800 GC te Arnhem onder vermelding van zaaknummer 2023-000941.

Voor het inbrengen van een mondelinge zienswijze en het verkrijgen van inlichtingen neemt u contact op met ons Provincieloket, telefoonnummer 026 359 99 99. U kunt uw zienswijze niet kenbaar maken via deze website, maar uitsluitend op de hierboven aangegeven wijze.

 

Arnhem, 31 januari 2023 – zaaknummer 2023-000941.

 

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Commissaris van de Koning van Gelderland

Naar boven