Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 04-07-2023, nr. UTSP-690899482-6067, tot wijziging van “Subsidieregeling Beperking Bodemdaling Utrechtse Veenweiden” provincie Utrecht

Gedeputeerde staten van Utrecht;

 

Gelet op:

  • artikel 1.4, eerste lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht 2022;

  • de Omgevingsvisie provincie Utrecht, vastgesteld op 10 maart 2021, nr. 8224DED en meer specifiek het thema Bodem- en waterprogramma, klimaatbestendig en waterrobuust en daaruit voorkomend het;

    • o

      Uitvoeringsprogramma Bodemdaling 2020-2023 op 30 september 2020 door Provinciale Staten vastgesteld, met inbegrip van de meerjarenbegroting, ref.nr. PS2020RGW09;

  • de door het Rijk op 1 november 2020 aan de provincie verleende specifieke uitkering ‘Impulsgelden Veenweiden';

  • de Regionale Veenweide Strategie Utrechtse veenweiden vastgesteld op 9 februari 2022, ref. nr.PS2022RGW01.

Overwegende dat:

  • Sinds 1 januari 2023 een herziene versie van de LVV (Verordening (EU) 2022/2472) geldt. En als decentrale overheid de plicht hebt een kennisgeving op basis van de nieuwe LVV te doen en ervoor te zorgen dat de regeling overeenstemt met de nieuwe LVV.

Besluiten:

Artikel I  

Artikel 1.6 Staatssteunkader

Subsidie wordt verstrekt met inachtneming van de Landbouwvrijstellingsverordening (LVV): Verordening (EU) nr. 702/2014 van de Commissie van 25 juni 2014 waarbij bepaalde categorieën steun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie met de interne markt verenigbaar worden verklaard, PBEU L193/1 van 1.7.2014.

De subsidie wordt verstrekt conform de algemene en procedurele bepalingen van de Landbouwvrijstellingsverordening van Hoofdstuk I en II en de volgende artikelen uit Hoofdstuk III:

  • a.

    artikel 14 LVV ‘Steun voor met de primaire landbouwproductie verband houdende investeringen in materiële activa of immateriële activa op landbouwbedrijven’ (Paragraaf 4 van deze regeling);

  • b.

    artikel 21 LVV ‘Steun voor acties inzake kennisoverdracht en voorlichting’ (Paragraaf 3 van deze regeling);

  • c.

    artikel 31 LVV ‘Steun voor onderzoek en ontwikkeling in de landbouw- en bosbouwsector (Paragraaf 2 van deze regeling);

Wordt vervangen door:

Artikel 1.6 Staatssteunkader

Subsidie wordt verstrekt met inachtneming van de Landbouwvrijstellingsverordening (LVV): Verordening (EU) nr. 2022/2472 van de Commissie van 25 juni 2014 waarbij bepaalde categorieën steun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie met de interne markt verenigbaar worden verklaard, PBEU L193/1 van 1.7.2014.

De subsidie wordt verstrekt conform de algemene en procedurele bepalingen van de Landbouwvrijstellingsverordening van Hoofdstuk I en II en de volgende artikelen uit Hoofdstuk III:

  • a.

    artikel 14 LVV ‘Steun voor met de primaire landbouwproductie verband houdende investeringen in landbouwbedrijven’ (Paragraaf 4 van deze regeling);

  • b.

    artikel 21 LVV ‘Steun voor acties inzake kennisuitwisseling en voorlichtingsacties’ (Paragraaf 3 van deze regeling);

  • c.

    artikel 38 LVV ‘Steun voor onderzoek en ontwikkeling in de landbouw- en bosbouwsector (Paragraaf 2 van deze regeling);

Artikel II  

Artikel 3.1 Subsidiabele activiteiten

Met het oog op kennisoverdracht, voorlichting en daarmee het ontwikkelen van bewustwording en van draagvlak voor de aanpak van het beperken van bodemdaling in veenweidegebieden, kan subsidie worden verstrekt voor de volgende activiteiten:

 

Wordt vervangen door:

Artikel 3.1 Subsidiabele activiteiten

Met het oog op kennisoverdracht, voorlichtingsactiviteiten en daarmee het ontwikkelen van bewustwording en van draagvlak voor de aanpak van het beperken van bodemdaling in veenweidegebieden, kan subsidie worden verstrekt voor de volgende activiteiten:

Artikel III  

Artikel 3.5 subsidiabele kosten

De subsidiabele kosten met inachtneming van artikel 21 LVV zijn:

  • a.

    de kosten van de organisatie van beroepsopleiding, acties voor de verwerving van vaardigheden, waaronder opleidingscursussen, workshops en coaching, demonstratieactiviteiten en voorlichtingsacties;

Wordt vervangen door:

Artikel 3.5 subsidiabele kosten

De subsidiabele kosten met inachtneming van artikel 21 LVV zijn:

  • a.

    de kosten van de organisatie van beroepsopleiding, acties voor de verwerving van vaardigheden, waaronder opleidingscursussen, workshops, conferenties en coaching, demonstratieactiviteiten en voorlichtingsacties;

Dit artikel wordt afgesloten met de volgende toevoeging:

De onder a genoemde kosten worden niet rechtstreeks aan de begunstigde uitbetaald.

Artikel IV  

Artikel 4.2 Criteria

Het maken van het drainageplan, de aanleg van de waterinfiltratiesystemen en het groot onderhoud mag alleen gebeuren door daartoe gecertificeerde organisaties of bedrijven.

 

Wordt vervangen door:

 

Artikel 4.2 Criteria

Het aan te leggen waterinfiltratiesysteem moet voldoen aan de KIWA richtlijn BRL 1411. Het (drainage)plan voor de aanleg van de waterinfiltratiesystemen moet voorgelegd worden aan de vakinhoudelijke beleidsmedewerker van Provincie Utrecht.

Artikel V  

Artikel 4.5 Subsidiabele kosten

Subsidiabel zijn uitgaven voor niet productieve investeringen in materiële of immateriële activa in verband met verwezenlijking van agromilieuklimaatdoelstellingen in landbouwbedrijven, zoals genoemd in artikel 14 lid 6, onder e van de LVV.

 

Wordt vervangen door:

 

Artikel 4.5 Subsidiabele kosten

Subsidiabel zijn uitgaven met betrekking tot investeringen in in landbouwbedrijven, zoals genoemd in artikel 14 lid 3, onder e van de LVV.

Artikel VI

Toelichting

 

Artikel 3.1 Subsidiabele activiteiten

 

Draagvlak

 

Voor de huidige boeren richt zich dat op een programma/cursus voor bijscholing, deskundigheidsbevordering in succesvol toepassen van nieuwe technieken als WIS en een veranderde voer en managementaanpak.

 

Aantal pompputten

Euro per jaar

0-5

250

6-10

500

11-15

750

16-20

1000

 

Wordt vervangen door:

 

Draagvlak

 

Voor de huidige boeren richt zich dat op een programma/cursus voor bijscholing, deskundigheidsbevordering in succesvol toepassen van nieuwe technieken als WIS en de invloed op de bedrijfsvoering.

 

Aantal pompputten

Euro per jaar

0-5

250

6-10

500

11-15

750

Vanaf 16

1000

Artikel VII  

Artikel 4.2 Criteria

 

De drainageplannen moeten zijn opgesteld, danwel zijn goedgekeurd, door een KIWA-gecertificeerde organisatie of bedrijf. Of een organisatie of bedrijf dat aantoonbaar in de afrondende fase is van certificering, om een kwalitatief goed systeem te waarborgen voordat er daadwerkelijk drainage aangelegd wordt

 

Wordt vervangen door:

 

De drainageplannen moeten om een kwalitatief goed systeem te waarborgen voordat er daadwerkelijk drainage aangelegd wordt, ter beoordeling voorgelegd worden aan de beleidsmedewerker van de Provincie Utrecht.

Artikel VIII  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van het Provinciaal blad waarin het wordt geplaatst.

Aldus vastgesteld in de vergadering van gedeputeerde staten van Utrecht van 04 juli 2023.

Gedeputeerde staten van Utrecht,

Voorzitter,

mr. J.H. Oosters

Secretaris,

mr. drs. A.G. Knol-van Leeuwen

Naar boven