Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant van 12 september 2023 tot wijziging van de Subsidieregeling natuur Noord-Brabant in verband met het wijzigen van een verplichting in paragraaf 2, het wijzigen van de subsidiabele kosten, het verhogen van het subsidieplafond en het opnieuw openstellen van paragraaf 14 en het wijzigen van de bevoorschotting in paragraaf 17 (Eenendertigste wijziging Subsidieregeling natuur Noord-Brabant)

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant;

 

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant;

 

Overwegende dat het wenselijk is de Subsidieregeling natuur Noord-Brabant te wijzigen in verband met het wijzigen van een verplichting in paragraaf 2, het wijzigen van de subsidiabele kosten, het verhogen van het subsidieplafond en het opnieuw openstellen van paragraaf 14 en het wijzigen van de bevoorschotting in paragraaf 17;

 

Besluiten vast te stellen de volgende regeling:

Artikel I Wijziging Subsidieregeling natuur Noord-Brabant

De Subsidieregeling natuur Noord-Brabant wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 2.13 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Onderdeel a, komt te luiden:

    • a.

      rondt het project af:

      • 1º.

        uiterlijk 31 december 2024, indien subsidie is verleend vóór 1 juli 2022;

      • 2º.

        uiterlijk 31 december 2026, indien subsidie is verleend na 1 juli 2022.

  • 2.

    Onder plaatsing van een “1.” voor de tekst van artikel 2.13, wordt een lid toegevoegd, luidende:

    • 2.

      Indien het project wegens onvoorziene omstandigheden niet kan worden afgerond binnen de termijn, genoemd in het eerste lid, en de subsidieontvanger verlenging van die termijn wenselijk acht, kan hij uiterlijk de dag voor het verstrijken van die termijn schriftelijk een gemotiveerd verzoek indienen bij Gedeputeerde Staten tot verlenging met maximaal twee jaar.

B.

In artikel 14.6, onder c wordt “de subsidieaanvrager heeft:“ vervangen door “de subsidieaanvrager heeft, indien het project fysieke uitvoeringsmaatregelen op grond betreft:”.

 

C.

Artikel 14.10 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In het eerste lid, onder k, wordt “a tot en met k” vervangen door “a tot en met j”.

  • 2.

    Onder vervanging van de punt aan het slot van het eerste lid, onder k, door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

    • l.

      kosten van arbeids- en personeelsuren van een gemeente, mits besteed aan extra werkzaamheden die direct toerekenbaar zijn aan het project;

  • 3.

    Na het derde lid, wordt een lid toegevoegd, luidende:

    • 4.

      In afwijking van het derde lid, hanteert een gemeente voor de arbeids- en personeelsuren als bedoeld in het eerste lid, onder l, een uurtarief van € 100.

D.

In artikel 14.11 wordt, onder vernummering van de onderdelen g en h tot f en g, onderdeel f geschrapt.

 

E.

Artikel 14.12 komt te luiden:

Artikel 14.12 Aanvraagtijdvak

Subsidieaanvragen worden ingediend van 22 november 2021 tot en met 29 juni 2023 en van 21 september 2023 tot en met 31 oktober 2023.

 

F.

Artikel 14.13 komt te luiden:

Artikel 14.13 Subsidieplafond

Gedeputeerde Staten stellen het subsidieplafond voor de periode, genoemd in artikel 14.12, vast op € 53.000.000.

 

G.

In artikel 17.15 vervalt onderdeel d in het eerste lid, onderdeel e in het tweede lid, en onderdeel c in het derde lid.

 

H.

Artikel 17.16 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In het eerste lid wordt “80%” vervangen door “100%”.

  • 2.

    In het tweede lid wordt “, bedoeld in het eerste lid“ vervangen door “met betrekking tot subsidie voor inrichting van natuurbos”.

  • 3.

    Na het tweede lid wordt een lid toegevoegd, luidende:

    • 3.

      Het voorschot met betrekking tot subsidie voor functiewijziging wordt in één keer uitbetaald, nadat de subsidieaanvrager een notariële akte heeft overlegd, waaruit blijkt dat de kwalitatieve verplichting, bedoeld in artikel 17.13, is gevestigd.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

’s-Hertogenbosch, 12 september 2023

Gedeputeerde Staten voornoemd,

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

de secretaris,

drs. P.J. Buijtels

Toelichting behorende bij de Eenendertigste wijziging van de Subsidieregeling natuur Noord-Brabant

Onder C en D (artikelen 14.10 en 14.11)

De arbeids- en personeelsuren van gemeentes zijn met deze wijziging subsidiabel gesteld. Deze uren zijn echter alleen subsidiabel als zij besteed worden aan extra werkzaamheden en deze bovendien specifiek voor dit project moeten worden gemaakt. Dat betekent dat uren die besteed worden aan reguliere werkzaamheden die toch al uitgevoerd zouden moeten worden, niet gesubsidieerd worden. Dit blijkt ook reeds uit artikel 14.11, waar is bepaald dat kosten van regulier beheer en onderhoud en kosten voor de uitvoering van wettelijke taken niet subsidiabel zijn.

 

Onder E en F (artikelen 14.12 en 14.13)

De specifieke uitkering van het Rijk die ten grondslag ligt aan deze paragraaf, biedt de mogelijkheid om middelen te besteden tot eind 2023. Om die reden is de openstellingsperiode verruimd. Het bijbehorende plafond voor de gehele openstellingsperiode is opgehoogd van € 50.000.000 naar € 54.000.000.

 

Onder G en H (artikelen 17.15 en 17.16)

De subsidie voor afwaardering van de grond, wordt verleend onder de opschortende voorwaarde dat er een kwalitatieve verplichting is gevestigd. De provincie kan direct 100% van het voorschot uitbetalen als zij over het bewijs beschikt dat de kwalitatieve verplichting daadwerkelijk is gevestigd. Dit bewijs hoeft dan niet nogmaals bij de subsidievaststelling te worden overlegd.

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

 

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

 

de secretaris,

drs. P.J. Buijtels

Naar boven