Besluit van Gedeputeerde Staten van 29 augustus, PZH-2023-838656651, tot openstelling van de Subsidieregeling regionale netwerken voor innovatie Zuid-Holland voor het jaar 2023 (Besluit openstelling Subsidieregeling regionale netwerken voor innovatie Zuid-Holland 2023)

Gedeputeerde staten van de Provincie Zuid-Holland,

 

Gelet op artikel 26, eerste lid, van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013 en artikel 3a van de Subsidieregeling regionale netwerken voor innovatie Zuid-Holland;

 

Besluiten:

Artikel 1 Openstelling

In afwijking van artikel 26, eerste lid, van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013 kan subsidie als bedoeld in artikel 2 van de Subsidieregeling regionale netwerken voor innovatie Zuid-Holland worden aangevraagd in de periode van 2 oktober 2023 09:00 uur tot en met 31 december 2023 17:00 uur.

Artikel 2 Aanwijzing beleidsthema’s

Met toepassing van artikel 3a, tweede lid, van de Subsidieregeling regionale netwerken voor innovatie Zuid-Holland wordt bij de verdeling van het bedrag dat beschikbaar is voor de te verstrekken subsidies, bij overschrijding van het subsidieplafond, voorrang gegeven aan de beleidsthema’s: Maritiem, ondersteunen van netwerkorganisaties die bijdragen aan de uitvoering van de Regionale Maritieme Agenda van Zuid-Holland, ten behoeve van innovatie; Eiwittransitie, Industriële witte biotechnologie – netwerk- en ecosysteemontwikkeling rondom fermentatie, cellulaire agricultuur, aquatische eiwitten en insecten; Unmanned Aerial Vehicles, Ondersteunen van netwerkorganisaties die bijdragen aan data-gedreven maatschappelijke impact, specifiek in het thema drones, sensortechnologie, en cross-sectorale synergie.

Artikel 3 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin dit besluit wordt geplaatst.

Artikel 4 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit openstelling Subsidieregeling regionale netwerken voor innovatie Zuid-Holland 2023.

Den Haag, 29 augustus 2023

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland

drs. M.J.A. van Bijnen MBA, secretaris

drs. J. SMIT, voorzitter

Toelichting

De RNIZ-subsidieregeling ondersteunt innovatieve regionale netwerken bestaande uit innovatieve bedrijven en waar relevant ook kennisinstellingen en overheden. Deze netwerken zijn essentieel voor het signaleren en verkennen van mogelijkheden om nieuwe producten, processen en diensten (innovaties) te ontwikkelen. De subsidieregeling is erg populair en wordt elk jaar sterk overvraagd. Dat de regeling is gestoeld op het zgn. ‘first come, first served’-principe draagt hier mogelijk aan bij. Om met die overvraag om te gaan is de regeling daarom voorzien van een ‘prioritaire thematische openstelling’. Dat betekent dat de provincie bij elke (jaarlijkse) openstelling één of meerdere beleidsthema’s voorrang geeft bij het verdelen van de middelen. Zo krijgt de provincie meer regie over het gericht besteden van de middelen, en het eerlijk verdelen ervan.

 

Zowel de prioritaire thema’s als het moment van openstelling worden door middel van een ‘Besluit openstelling’ vastgesteld door GS. Wij stellen voor om de regeling, zoals elk jaar, weer open te stellen tussen 2 oktober en 31 december 2023. Daarmee krijgen netwerken voldoende gelegenheid om kennis te nemen van de regeling, de voor dat jaar gekozen thema’s, en een aanvraag voor te bereiden. Voor de prioritaire thema’s zijn de actieve netwerken weer op zoek naar ondersteuning. Het betreft Protein Port, het netwerk achter Planet B.io en Unmanned Valley en Maritieme Delta. De netwerken zijn belangrijke partners van de provincie Zuid-Holland en staan ook op onze lijst van ‘cruciale innovatie infrastructuur’. Overige aanvragers zullen dan volgens het originele FCFS-mechanisme worden behandeld.

 

Bij de aanvraag wordt gelet op de volgende elementen:

  • Visie op de opgave

  • Concrete uitwerking in het projectplan om de doelen te behalen.

  • Inzicht in bereik van Zuid-Hollandse bedrijven, organisaties, kennis en onderwijsinstellingen

  • Toegevoegde waarde op genoemde thema’s of inhoud.

  • Hoger op R-ladder: visie en aanpak hoe marktketens en netwerken te inspireren en te mobiliseren richting activiteiten hoger op de R-ladder.

  • Samenwerking van de 5 O’s in de aanpak: ondernemers, onderzoekers, onderwijs, omgeving en overheden

  • Bestaand netwerk dat door middel van de subsidie het netwerk gaat versterken.

  • Haalbaarheid/professionaliteit van de uitvoering

  • Samenwerking met provincie Zuid-Holland

Naar boven