Wijzigingsbesluit Subsidieregeling groen Zuid-Holland 2016

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland;

 

Gelet op artikel 3, tweede lid, van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

 

Overwegende dat het wenselijk is enkele technische wijzigingen door te voeren in § 2.18 Waterinfiltratiesystemen en verduurzamingsmaatregelen in veenweidegebieden van de Subsidieregeling groen Zuid-Holland 2016 in verband met de invoering van Verordening (EU) 2022/2472 van de Commissie van 14 december 2022 waarbij bepaalde categorieën steun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie met de interne markt verenigbaar worden verklaard (PbEU 2022, L 327/1);

 

Besluiten:

Artikel I  

De Subsidieregeling groen Zuid-Holland 2016 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

Artikel 2.18.1 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Onderdeel c komt te luiden:

    • c.

      Landbouwvrijstellingsverordening: Verordening (EU) 2022/2472 van de Commissie van 14 december 2022 waarbij bepaalde categorieën steun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie met de interne markt verenigbaar worden verklaard (PbEU 2022, L 327/1);

  • 2.

    Onderdeel g komt te luiden:

    • g.

      verduurzamingsmaatregelen: maatregelen die verband houden met milieu- en klimaatgerelateerde doelstellingen als bedoeld in artikel 14, derde lid, onder e, f en g, van de Landbouwvrijstellingsverordening, voor zover die geen aanzienlijke stijging van de waarde of rentabiliteit van het landbouwbouwbedrijf tot gevolg hebben;

B.

 

In artikel 2.18.2, derde lid, wordt ‘agromilieuklimaatdoelstellingen’ vervangen door ‘milieu- en klimaatgerelateerde doelstellingen’.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin deze wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juli 2023.

Den Haag, 5 september 2023

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland

drs. M.J.A. van Bijnen MBA, secretaris

drs. J.N. Baljeu, plv. voorzitter

Toelichting

1. Algemeen

 

Verordening (EU) 2022/2472 van de Commissie van 14 december 2022 waarbij bepaalde categorieën steun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie met de interne markt verenigbaar worden verklaard (PbEU 2022, L 327/1) (hierna: de nieuwe Landbouwvrijstellingsverordening) is op 1 januari 2023 in werking getreden. Deze nieuwe Landbouwvrijstellingsverordening vervangt Verordening (EU) Nr. 702/2014 van de Commissie van 25 juni 2014 waarbij bepaalde categorieën steun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie met de interne markt verenigbaar worden verklaard (PbEU 2014, L 193) (hierna: de oude Landbouwvrijstellingsverordening).

 

Dit wijzigingsbesluit zorgt ervoor dat § 2.18 Waterinfiltratiesystemen en verduurzamingsmaatregelen van de Subsidieregeling groen 2016 in overeenstemming is met de nieuwe Landbouwvrijstellingsverordening en bevat daarvoor enkele wijzigingen van technische aard. Van deze wijziging wordt op basis van de nieuwe Landbouwvrijstellingsverordening ook een kennisgeving gedaan.

 

2. Artikelsgewijs

 

Artikel I, onderdelen A en B

In artikel I worden in verband met de nieuwe Landbouwvrijstellingsverordening twee begripsomschrijvingen in § 2.18 Waterinfiltratiesystemen en verduurzamingsmaatregelen van de Subsidieregeling groen Zuid-Holland 2016 aangepast.

 

De eerste aanpassing betreft de omschrijving van Landbouwvrijstellingsverordening. De aanduiding van de oude Landbouwvrijstellingsverordening wordt vervangen door de aanduiding van de nieuwe Landbouwvrijstellingsverordening.

 

De tweede aanpassing betreft de omschrijving van ‘verduurzamingsmaatregelen’. In de eerdere omschrijving van verduurzamingsmaatregelen werden deze maatregelen – voor zover hier van belang – aangeduid als agromilieuklimaatdoelstellingen. Deze term komt in de nieuwe Landbouwvrijstellingsverordening echter alleen nog voor in combinatie met verbintenissen, en is daardoor voor de toepassing van § 2.18 van de Subsidieregeling groen Zuid-Holland 2016 niet langer de geschikte term. Daarom wordt in dit wijzigingsbesluit de omschrijving van verduurzamingsmaatregelen gewijzigd in maatregelen die verband houden met milieu- en klimaatgerelateerde doelstellingen als bedoeld in artikel 14, derde lid, onder e, f en g, van de nieuwe Landbouwvrijstellingsverordening. Dit zijn maatregelen die:

  • -

    bijdragen aan de matiging van en aanpassing aan klimaatverandering, onder meer door de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en een betere koolstofvastlegging, en bevorderen van duurzame energie en energie-efficiëntie;

  • -

    bijdragen aan een duurzame circulaire bio-economie en bevorderen van de duurzame ontwikkeling en het efficiënte beheer van natuurlijke hulpbronnen zoals water, bodem en lucht, onder meer door het verminderen van de afhankelijkheid van chemische middelen;

  • -

    bijdragen tot het tot staan brengen en ombuigen van biodiversiteitsverlies, versterken van ecosysteemdiensten en in stand houden van habitats en landschappen.

Materieel zijn dit type verduurzamingsmaatregelen dezelfde als de verduurzamingsmaatregelen die in § 2.18 Waterinfiltratiesystemen en verduurzamingsmaatregelen van de Subsidieregeling groen Zuid-Holland 2016 voor subsidie in aanmerking komen. Ook de subsidiehoogte is ongewijzigd. Een inhoudelijke wijziging is hiermee dan ook niet beoogd. Ongewijzigd is ook dat de verduurzamingsmaatregelen geen aanmerkelijke stijging van de waarde of rentabiliteit van het landbouwbouwbedrijf tot gevolg mogen hebben. Het betreft hier zogenoemde niet-productieve investeringen als bedoeld in artikel 2 van de nieuwe Landbouwvrijstellingsverordening.

 

Artikel II

Een subsidieaanvraag als bedoeld in artikel 2.18.2, eerste lid, van de Subsidieregeling groen 2016 kan worden ingediend van 6 juli 2023 tot 1 april 2024. Om ervoor te zorgen dat deze aanvraagperiode in verband met gerechtvaardigde verwachtingen van de aanvragers niet wordt uitgesteld, maar § 2.18 Waterinfiltratiesystemen en verduurzamingsmaatregelen van de Subsidieregeling groen 2016 tegelijkertijd wel in overeenstemming is met de nieuwe Landbouwvrijstellingsverordening, wordt aan de technische wijzigingen waarin dit besluit voorziet, terugwerkende kracht toegekend tot en met 1 juli 2023.

Naar boven