M.e.r.-procedure aanpassing RWE kolencentrale naar 100% biomassa en CO2-afvang; bekendmaking en tervisielegging NRD

RWE Eemshaven Holding II B.V. (RWE) heeft op 23 augustus 2023 een Notitie Reikwijdte en Detailniveu (NRD) ingediend met betrekking tot het voornemen om als brandstof in de kolencentrale in de Eemshaven de steenkool te vervangen door biomassa.Het aandeel biomassa wordt verhoogd van 1,6 Mton/jaar naar circa 6 Mton/jaar. Daarnaast wil RWE een installatie oprichten voor de afvang van CO2. Op grond van de categorieen C 8.3 en C 22.1 van het Besluit m.e.r. is dit voornemen m.e.r.-plichtig.

Procedure

Met het indienen van de NRD is de wettelijke uitgebreide m.e.r.-procedure gestart. Het milieueffectrapport (MER) wordt opgesteld ten behoeve van een watervergunning door Rijkswaterstaat Noord-Nederland en de aan te vragen vergunning ingevolge de Wabo door de Provincie Groningen.

Rijkswaterstaat Noord-Nederland en de provincie Groningen zijn samen het bevoegd gezag in deze m.e.r.-procedure. De provincie treedt op als coördinerend bevoegd gezag.

In de NRD is een beschrijving gegeven van het voornemen met een globale aanduiding van de aard en de gevolgen voor het milieu. Voordat het MER kan worden opgesteld dienten de bevoegde gezagen advies te geven over de reikwijdte en het detailniveau van het MER. Ten behoeve van dit advies is het mogelijk zienswijzen in te dienen.

Terinzagelegging

De mededeling ligt tijdens kantooruren ter inzage van 13 september 2023 tot en met 25 oktober 2023

  • a.

    in het gemeentehuis van de gemeente Het Hogeland, Hoofdstraat-West 1 in Uithuizen,

  • b.

    het Provinciehuis te Groningen. Hiervoor kunt u zich melden bij de ingang aan de Sint Jansstraat 4.

De mededeling is ook online te raadplegen via de website www.officielebekendmakingen.nl

Inspraak

Eenieder kan tot en met 25 oktober 2023 schriftelijk zienswijzen indienen met betrekking tot het vast te stellen advies voor de reikwijdte en het detailniveau voor het MER bij Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen, p/a Team Milieu, Postbus 610, 9700 AP te Groningen. Op verzoek kan dit ook mondeling. Daarvoor kunt u een afspraak maken via onderstaand telefoonnummer. Wettelijke adviseurs kunnen tot en met 25 oktober 2023 hun advies voor de reikwijdte en het detailniveau indienen. Aan de Commissie voor de m.e.r. wordt advies gevraagd in deze fase van de m.e.r.-procedure.

Inlichtingen

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot Dhr. Kwakman, m.e.r.-coördinator van de provincie Groningen, tel: 050-3164673.

 

Naar boven