Kennisgeving voornemen tot verkoop en verpachting gronden van de Provincie Limburg te N280 Baexem

 

A) Voornemen tot verkoop

Gedeputeerde Staten van Limburg maken bekend dat de Provincie voornemens is om 20 dagen na de datum van deze publicatie of daarna te verkopen en te leveren aan Mevrouw M.H.E. Pennings-Bruls gevestigd te Reijndersstraat 8, 6095 NJ BAEXEM het volgende perceelsdeel:

  • Gemeente Heythuysen sectie R nummer 346, gedeeltelijk groot ca. 3.690 m2.

De Provincie Limburg heeft de betreffende grond in de loop van de tijd verworven ten behoeve van de realisatie van provinciale beleidsdoelstellingen. Concreet doet zich nu de situatie voor dat deze gronden kunnen worden ingezet als compensatiegrond in het kader van de grondverwerving voor de reconstructie van de provinciale weg N280 tussen de aansluiting A2 en de N273 (Napoleonsweg).

 

De reconstructie van dit deel van het tracé van de N280 is onderdeel van de Gebiedsontwikkeling Midden Limburg (GOML) waarin Provincie en gemeenten in Midden Limburg onder andere hun beleidsstreven hebben vastgelegd om met de hoogste prioriteit de verkeersveiligheid, verkeersdoorstroming en –afwikkeling, alsook de leefbaarheidsproblemen op en langs de N280 op te lossen.

 

Voor de reconstructie van de provinciale weg N280 is het noodzakelijk dat de Provincie Limburg het eigendom verkrijgt van de gronden gelegen binnen het plangebied van het Provinciaal Inpassingsplan ‘N280 Leudal inclusief MER N280 Leudal’. Maatschap Pennings heeft diverse eigendommen en/of het gebruik liggen binnen het plangebied. De grondverwerving vindt zoveel mogelijk plaats op basis van minnelijke aankoop ter voorkoming van onteigening. Concreet doet zich nu de situatie voor dat bovengenoemd perceelsdeel genoemd onder a) kan worden ingezet als compensatiegrond in het kader van de grondverwerving door de Provincie voor het project N280 Leudal inclusief MER N280 Leudal. Een gedeelte van het aangrenzende eigendom van mevrouw M.H.E. Pennings-Bruls ligt binnen het plangebied en dient door de provincie verworven te worden. Mevrouw Pennings is mede eigenaar van een agrarisch akkerbouwbedrijf (maatschap Pennings). De Provincie Limburg is dan ook voornemens bovengenoemd perceel, genoemd onder a) aan Mevrouw M.H.E. Pennings-Bruls te verkopen in ruil voor de te verwerven grond van mevrouw M.H.E. Pennings-Bruls ter voorkoming van een onteigening.

 

Provincie Limburg meent dat vaststaat althans of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop van de onder a) genoemde grond. De criteria op basis waarvan de Provincie tot deze conclusie is gekomen zijn de volgende:

  • 1.

    voor aankoop komen alleen in aanmerking partijen die ten behoeve van het bovengenoemde project gronden aan de Provincie moeten verkopen ter voorkoming van onteigening;

  • 2.

    de partij, die de gronden die hij/zij voor het project moet afstaan zelf exploiteert/exploiteerde, gaat voor op de partij die bedoelde gronden krachtens pacht liet/laat exploiteren;

  • 3.

    wanneer op basis van criteria 1 en 2 meerdere partijen als koper in aanmerking komen, gaat de partij, van wie de overblijvende gronden grenzen aan de compensatiegronden of daarvan slechts gescheiden zijn door een eenvoudig over te steken weg of watergang, voor op alle overige partijen. Onder overblijvende gronden zijn te verstaan gronden die in eigendom toebehoren aan de partij zelf, aan zijn of haar echtgenoot/echtgenote of aan derden met wie de partij krachtens maatschap of VOF het agrarisch bedrijf exploiteert;

  • 4.

    wanneer op basis van de criteria 1, 2 en 3 meerdere partijen als koper in aanmerking komen, gaat de partij die als gevolg van de verkoop/onteigening een groter areaal verliest, of bereid is een grotere oppervlakte ten behoeve van het project te verkopen, voor op de partij die als gevolg van de verkoop/onteigening een minder groot areaal verliest c.q. afstaat.

B) Voornemen tot verpachting

Binnen het plangebied heeft de maatschap Pennings tevens gronden in gebruik. Ter compensatie van de inkomensderving als gevolg van verlies van bewerkbare agrarische grond is de provincie Limburg voornemens onderstaande percelen aan de maatschap Pennings tijdelijk te verpachten. Het betreft de percelen kadastraal bekend als:

  • Gemeente Heythuysen sectie M nummers 857 en 915 met een gezamenlijke oppervlakte van 2.42.65 hectare

De provincie Limburg is voornemens de gronden genoemd onder b) in geliberaliseerde (kortlopende) pacht uit te geven aan maatschap Pennings voor de periode van januari 2024 tot en met 31 december 2027.

 

Provincie Limburg meent dat vaststaat althans of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de verkrijging van de pacht van de onder b) genoemde grond. De criteria op basis waarvan de Provincie tot deze conclusie is gekomen zijn de volgende:

  • 1.

    voor rechtstreekse toekenning van pacht komen alleen in aanmerking partijen die ten behoeve van het bovengenoemde project gronden aan de Provincie moeten verkopen danwel in gebruik moeten afstaan ter voorkoming van onteigening;

  • 2.

    de partij, die de gronden die hij/zij voor het project moet afstaan zelf exploiteert/exploiteerde, gaat voor op de partij die bedoelde gronden krachtens pacht liet/laat exploiteren;

  • 3.

    wanneer op basis van criteria 1 en 2 meerdere partijen als pachter in aanmerking komen, gaat de partij, van wie de overblijvende gronden grenzen aan de compensatiegronden of daarvan slechts gescheiden zijn door een eenvoudig over te steken weg of watergang, voor op alle overige partijen. Onder overblijvende gronden zijn te verstaan gronden die in eigendom toebehoren aan de partij zelf, aan zijn of haar echtgenoot/echtgenote of aan derden met wie de partij krachtens maatschap of VOF het agrarisch bedrijf exploiteert;

  • 4.

    wanneer op basis van de criteria 1, 2 en 3 meerdere partijen als pachter in aanmerking komen, gaat de partij die als gevolg van de verkoop/onteigening een groter areaal verliest, of bereid is een grotere oppervlakte ten behoeve van het project te verkopen, voor op de partij die als gevolg van de verkoop/onteigening een minder groot areaal verliest c.q. afstaat.

De Provincie Limburg is voornemens om 20 dagen na de datum van deze publicatie over te gaan tot de verkoop en levering van het eigendom van het onder a) genoemd perceel gedeelte aan mevrouw M.H.E. Pennings-Bruls en het sluiten van een geliberaliseerde pachtovereenkomst op de gronden onder b) genoemd gronden met maatschap Pennings. Andere partijen die eveneens menen als serieuze gegadigde in aanmerking te komen, kunnen zich binnen 20 dagen na datum van deze publicatie gemotiveerd melden bij de Provincie Limburg. Dit kan door het versturen van een e-mail aan vastgoedbeheer@prvlimburg.nl, onder vermelding van: ‘Interesse grond project N280, perceel a) en/of perceel b) Pennings’.

 

Hierbij behoudt de Provincie Limburg zich uitdrukkelijk het recht voor om de grond a) en b) naar eigen oordeel terug te trekken als compensatiegrond voor het project.

 

Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat de thans gestelde termijn een uiterlijke termijn is en dat een nadere verlenging van deze termijn niet aan de orde is.

Naar boven