Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland d.d. 28 juni 2022, kenmerk 0164243 Geluidbelastingkaarten 2022, EU-Richtlijn Omgevingslawaai

Gedeputeerde Staten van Zeeland,

maken bekend dat zij op 28 juni 2022 de Geluidbelastingkaarten 2022, EU-Richtlijn Omgevingslawaai hebben vastgesteld voor de provinciale wegen in Zeeland zoals bedoeld in artikel 11.4 van de Wet milieubeheer. Het doel van de richtlijn is de hinder en de schadelijke gevolgen van blootstelling aan omgevingslawaai te voorkomen of te verminderen. 

 

Waar kunt u de geluidbelastingkaarten inzien?

De kaarten zijn voor eenieder in te zien op Internet. U kunt daarvoor terecht op Externe link: Geluidszones (zeeland.nl).

Onderdeel: Eu richtlijn Omgevingslawaai, verkeer 2022 (Lden), Eu richtlijn Omgevingslawaai, verkeer 2022 (Lnight).

 

Achtergrond

De Europese Richtlijn Omgevingslawaai verplicht de lidstaten om elke vijf jaar kaarten vast te stellen van de geluidsituatie langs druk bereden wegen en spoorwegen, en rond de belangrijke luchthavens. Het doel van de richtlijn is de hinder en de schadelijke gevolgen van blootstelling aan omgevingslawaai te voorkomen of te verminderen.

Voor provincies geldt deze verplichting voor provinciale wegen waarop minimaal 3 miljoen voertuigen per jaar rijden (ca. 16.000 motorvoertuigen per etmaal).

De informatie in deze kaarten dient drie doelen: het publiek informeren over de geluidsituatie, de Europese Commissie van gegevens voorzien over deze geluidsituatie, en als basis voor nog vast te stellen actieplannen. De richtlijn is sinds 2004 in de Nederlandse wetgeving verankerd. Dit is de vierde keer dat de geluidsbelastingkaarten worden vastgesteld.

 

Welke informatie bevatten de geluidsbelastingkaarten?

De kaarten geven inzicht in de geluidsbelastingen in het voorgaande kalenderjaar. Dit keer zijn echter verkeersgegevens uit 2019 gebruikt als representatief voor 2021, om te corrigeren voor de vermindering in verkeer door de coronapandemie. De tabellen die bij de kaarten horen geven het aantal aan van geluidgevoelige woningen en objecten, bewoners van deze woningen, andere geluidgevoelige gebouwen en geluidgevoelige terreinen, dat bepaalde waarden van de geluidbelasting ondervindt.

 

Vervolg: actieplannen

GS moeten vóór 18 juli 2024 een actieplan geluid vaststellen. In dit actieplan worden de maatregelen aangegeven die de provincie wil gaan uitvoeren voor woningen waarvan de geluidbelasting volgens de provincie te hoog is. Hiervoor bepaalt de provincie een plandrempel. Het ontwerp actieplan zal begin 2024 voor inspraak ter inzage worden gelegd.

 

Geen bezwaar en beroep

De geluidbelastingkaarten zijn bedoeld om het publiek te informeren. Tegen de vaststelling daarvan is daarom geen bezwaar of beroep mogelijk.

Naar boven