Besluit van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van 28 juni 2022, PZH-2022-808913378, tot wijziging van de Subsidieregeling sociale woningbouw regio Haaglanden Zuid-Holland

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland;

 

Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland;

 

Overwegende dat er aanleiding is om de Subsidieregeling sociale woningbouw regio Haaglanden Zuid-Holland te wijzigen zodat de subsidieregeling doelen van het door en met partijen in de regio Haaglanden ondertekende Tussenakkoord ‘Samenwerken aan een solide woningmarkt in Haaglanden – de eerste stap 2021-2030’ gerichter ondersteunt.

 

Besluiten:

Artikel I  

 

De Subsidieregeling sociale woningbouw regio Haaglanden Zuid-Holland wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

In artikel 4, eerste lid, wordt ‘van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022’ vervangen door ‘van 15 september 2022 tot en met 30 december 2022’.

 

B.

Aan artikel 5 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel b door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

 

  • c.

    de aanvrager in 2022 reeds subsidie heeft aangevraagd op grond van deze regeling.

 

C.

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

  • a.

    Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1’ geplaatst;

  • b.

    Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

    • 2.

      Onverminderd het eerste lid wordt subsidie slechts verleend als de aanvrager het Tussenakkoord ‘Samenwerken aan een solide woningmarkt in Haaglanden – de eerste stap 2021-2030’ heeft ondertekend.

D.

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

  • a.

    in het eerste lid, wordt ‘€ 900.000,00 op grond van deze regeling’ vervangen door ‘€ 495.000,00’;

  • b.

    in het tweede lid wordt ‘€ 25.000,00’ vervangen door ‘€ 30.000,00’.

 

E.

Artikel 8, derde lid, komt te luiden:

 

  • 3.

    Op de dag dat verlening van subsidie voor gelijktijdig binnengekomen subsidieaanvragen zou leiden tot overschrijding van het subsidieplafond, wordt de subsidie verdeeld op basis van de navolgende volgorde van aanvragende gemeenten:

    • a.

      Pijnacker-Nootdorp

    • b.

      Midden-Delfland

    • c.

      Westland

    • d.

      Wassenaar

    • e.

      Zoetermeer

    • f.

      Leidschendam-Voorburg

    • g.

      Rijswijk

    • h.

      Delft

    • i.

      Den Haag

Artikel II  

De Subsidieregeling sociale woningbouw regio Haaglanden Zuid-Holland, zoals deze luidde op de dag voorafgaande aan de dag van inwerkingtreding van dit besluit, blijft van toepassing voor subsidies die voor de datum van inwerkingtreding van dit besluit zijn aangevraagd.

Artikel III  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin dit besluit wordt geplaatst.

Den Haag, 28 juni 2022,

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland

drs. H.M.M. Koek, secretaris

drs. J. Smit, voorzitter

 

Toelichting behorende bij het besluit van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van 28 juni 2022, PZH-2022-808913378, tot wijziging van de Subsidieregeling sociale woningbouw regio Haaglanden Zuid-Holland

 

Algemeen

 

In december 2021 is de Subsidieregeling sociale woningbouw regio Haaglanden Zuid-Holland door Gedeputeerde staten gewijzigd. Door deze wijziging is de periode waarin door gemeenten in de regio Haaglanden aanvragen voor subsidie kunnen worden ingediend tijdelijk opgeschort tot 1 juli 2022. In die periode is overwogen of wijziging van de subsidieregeling wenselijk en mogelijk is, zodat de voorwaarden van de subsidieverstrekking de doelstellingen van het Tussenakkoord ‘Samenwerken aan een solide woningmarkt in Haaglanden - de eerste stap 2021-2030’ 1 gerichter ondersteunen.

De conclusie is dat aanpassing van de subsidieregeling op enkele punten wenselijk is.

Twee elementen van deze wijziging van de subsidieregeling geven met name steun aan het Tussenakkoord. Dit zijn de opname van een aanvullende eis voor subsidieverlening (artikel 6, lid 2) en de wijziging van de ordening bij gelijktijdige binnenkomst van subsidieaanvragen (artikel 8, lid 3).

Met de wijziging blijft enerzijds het tempo en concurrentieaspect van de subsidieregeling in stand, maar wordt ook gerichter tegemoetgekomen aan het doel van het Tussenakkoord om de woningvoorraad voor de sociale doelgroep (“doelgroepvoorraad”) beter te spreiden over de regio Haaglanden. Het beeld daarover in het Tussenakkoord en de daarbij behorende bijlage 2 (RIGO, 8 juli 2021) Rapport ‘Naar nieuwe woningmarktafspraken in Haaglanden. Eindrapport: Definitieve biedingen’ is dat vier gemeenten op basis van het zogenoemde Meer Evenwicht-scenario uit het Tussenakkoord nog een relatief grote beweging te maken hebben in de groei van hun aandeel van de woningvoorraad die bestemd is voor de doelgroep van woningcorporaties.

 

Artikelsgewijs

 

Artikel I.A (wijziging van artikel 4 Aanvraagperiode)

In artikel 4 van de regeling wordt het moment van openstelling voor aanvragen aangepast. Aanvragen kunnen in 2022 worden ingediend met ingang van donderdag 15 september 2022 tot en met vrijdag 30 december 2022.

Dit openstellingsmoment biedt gemeenten in de regio na (inwerkingtreding van de) wijziging van de subsidieregeling voldoende gelegenheid voor voorbereiden van hun aanvraag en vooroverleg.

 

Artikel I.B (Artikel 5 Weigeringsgronden) en I.D (Artikel 7 Subsidiehoogte)

Aan artikel 5 is onderdeel c toegevoegd als weigeringsgrond. Gemeenten (aanvragers) kunnen in 2022 slechts één aanvraag voor subsidie indienen. Hiervoor is gekozen omdat in 2022 het subsidieplafond voor de subsidieregeling aanmerkelijk lager is dan in 2021.

Om dezelfde reden is ook het maximumbedrag per aanvraag aangepast in artikel 7. Dit bedrag is verlaagd van € 900.000,00 naar € 495.000,00.

Het minimumbedrag per aanvraag is uit praktische overwegingen aangepast van € 25.000,00 naar €30.000,00. Het is nu rond deelbaar met het bedrag per woning, 4 woningen.

Een aanvraag om subsidie kan gedaan worden voor minimaal 4 woningen (€ 30.000,00) en maximaal 66 woningen (€ 495.000,00). Het bedrag per woning blijft ongewijzigd € 7.500,00.

 

Artikel I.C (Artikel 6 Subsidievereisten)

De eerdere tekst is vernummerd tot artikel 6 lid 1 en het artikel krijgt een tweede lid.

Dit lid 2 voegt ondertekening van het zgn. Tussenakkoord ‘Samenwerken aan een solide woningmarkt in Haaglanden - de eerste stap 2021-2030’ toe als vereiste voor het verlenen van subsidie. Zie ook de algemene toelichting.

Met deze aanpassing wordt gerichter tegemoetgekomen aan het doel van het Tussenakkoord om de woningvoorraad voor de sociale doelgroep (“doelgroepvoorraad”) beter te spreiden over de regio Haaglanden. De conclusie daarover in het Tussenakkoord en de daarbij behorende bijlage 2 (RIGO, 8 juli 2021) Rapport ‘Naar nieuwe woningmarktafspraken in Haaglanden. Eindrapport: Definitieve biedingen’ is dat vier gemeenten (Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Westland en Wassenaar) op basis van het zgn. Meer Evenwicht-scenario uit het Tussenakkoord nog een relatief grote beweging te maken hebben in de groei van hun aandeel van de woningvoorraad die bestemd is voor de doelgroep van woningcorporaties. De overige gemeenten in de regio kunnen/mogen weliswaar binnen het Meer Evenwicht-scenario in hun percentage doelgroepvoorraad dalen, maar elke gemeente in de regio heeft de komende jaren een opgave met betrekking tot bouwen voor de doelgroep. De verschillen in opgave komen tot uitdrukking in de wijziging van lid 3 van artikel 8 Rangschikking.

 

Artikel I.E (Artikel 8 Rangschikking)

In artikel 8 is lid 3 gewijzigd. Het voorheen opgenomen principe van loting is vervangen door een aangegeven volgorde van afhandeling voor gelijktijdig ingekomen subsidieaanvragen.

Allereerst geldt het first-come-first-serve-criterium voor inkomende aanvragen. In het geval meerdere of alle aanvragen op dezelfde dag worden ingediend waardoor het subsidieplafond wordt bereikt, is nu vooraf een rangordebepaling voor verlening/behandeling van aanvragen in de regeling opgenomen. Hiermee wordt voorrang gegeven aan gemeenten met de grootste opgave voor de doelgroepvoorraad. Zie ook de toelichting Algemeen en de toelichting op artikel I.C.

Naar boven