Verkeersbesluit, (brom)fietspad langs de Hoogeveensche Vaart, tussen hm 0,915 - hm 2,090 en hm 4.650 – hm 6.270

Kenmerk 202201195-01006360

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 is Gedeputeerde Staten bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de provincie Drenthe.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

De in dit verkeersbesluit genoemde verkeersmaatregelen strekken tot de in artikel 2 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde volgende belangen:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het beschermen van weggebruikers en passagiers;

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Belangenafweging

De provincie Drenthe gaat onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan het bestaande fietspad en (brom)fietspad gelegen langs de Hoogeveensche Vaart. De werkzaamheden worden uitgevoerd tussen hm 0,915 - hm 2,090 en hm 4.650 - hm 6.270. In samenhang met deze onderhoudswerkzaamheden wordt het fietspad ingericht als verplicht (brom)fietspad. Daarnaast wordt het betreffende (brom)fietspad op bepaalde delen breder gemaakt om meer ruimte te bieden aan alle gebruikers. Tevens worden, ten behoeve van de verkeersveiligheid op het (brom)fietspad ter hoogte van de aansluitingen met de Staphorster Grote Stouwe, de Vaartweg en de Hoogeveenseweg/De Wetering, verkeerstekens aangebracht om te bepalen dat bestuurders komend van het (brom)fietspad voorrang moeten verlenen aan het kruisend verkeer.

Overleg

Zoals is bepaald in artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de (gemachtigde van de) korpschef van de nationale politie.

Zoals is bepaald in artikel 25 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de gemeente Meppelen de gemeente Staphorst.

Besluit

Op grond van voorgaande overwegingen is Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe tot het besluit gekomen om:

1. door plaatsing van borden B6 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990), op het (brom)fietspad gelegen langs de Hoogeveensche Vaart ter hoogte van de Staphorster Grote Stouwe, de Vaartweg en Hoogeveenseweg/De Wetering te bepalen dat bestuurders voorrang moeten verlenen aan het kruisende verkeer.

2. borden G11 van bijlage 1 van het RVV 1990, geplaatst op het fietspad gelegen langs de Hoogeveensche Vaart ter hoogte van de Hoogeveenseweg/De Wetering te verwijderen.

3. borden G12 van bijlage 1 van het RVV 1990, geplaatst op het fietspad gelegen langs de Hoogeveensche Vaart ter hoogte van de Hoogeveenseweg/De Wetering te verwijderen.

4. door plaatsing van borden G12a van bijlage 1 van het RVV 1990, op het (brom)fietspad gelegen langs de Hoogeveensche Vaart ter hoogte van de aansluiting met de Staphorster Groter Stouwe, de Vaartweg en de Hoogeveenseweg/De Wetering een verplicht (brom)fietspad in te stellen.

5. door plaatsing van borden G12b van bijlage 1 van het RVV 1990, op het (brom)fietspad gelegen langs de Hoogeveensche Vaart ter hoogte van de aansluiting met de Staphorster Groter Stouwe, de Vaartweg en de Hoogeveenseweg/De Wetering het einde van het verplichte (brom)fietspad te duiden.

6. een doorgetrokken streep aan te brengen op het wegdek van het (brom)fietspad gelegen langs de Hoogeveensche Vaart ter hoogte van de aansluiting met de Staphorster Grote Stouwe, de Vaartweg en de Hoogeveenseweg/De Wetering, ter voorkoming dat bestuurders gaan inhalen op het (brom)fietspad vlak voor of na voornoemde aansluitingen.

7. haaietanden aan te brengen op het (brom)fietspad gelegen langs de Hoogeveensche Vaart ter hoogte van de aansluiting met de Staphorster Groter Stouwe, de Vaartweg en de Hoogeveenseweg/De Wetering en daarmee te bepalen dat bestuurders voorrang moeten verlenen aan het kruisende verkeer.

Gedeputeerde Staten van Drenthe,

namens dezen,

 

mevrouw drs. M.S.B. Joustra

Teammanager Projecten Wegen en Vaarwegen

 

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit, dan kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking ervan hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe. De dag van bekendmaking is de dagtekening van het besluit. Voor meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift verwijzen wij u naar: www.provincie.drenthe.nl/bezwaarprocedure

 

Naar boven