Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant van 31 mei 2022 tot wijziging van de Subsidieregeling cultureel erfgoed Noord-Brabant 2016 in verband met het vaststellen van een nieuw aanvraagtijdvak en subsidieplafond voor §1 Restauratie van rijksmonumenten, §2 Eco-archeologisch onderzoek en §3 Instandhouding molens (Elfde wijziging Subsidieregeling cultureel erfgoed Noord-Brabant 2016)

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant;

 

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant;

 

Overwegende dat het wenselijk is de Subsidieregeling cultureel erfgoed Noord-Brabant 2016 te wijzigen in verband met het vaststellen van een nieuw aanvraagtijdvak en subsidieplafond voor §1 Restauratie van rijksmonumenten, §2 Eco-archeologisch onderzoek en §3 Instandhouding molens;

 

Besluiten vast te stellen de volgende regeling:

Artikel I Wijziging Subsidieregeling cultureel erfgoed Noord-Brabant 2016

A.

 

In artikel 1.6, onderdeel j, wordt na “blijkend uit een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder f, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht” ingevoegd “, inclusief de tekeningen, behorende bij de activiteit(en) waarvoor de omgevingsvergunning is verleend”.

 

B.

 

Aan artikel 1.9 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d.

    12 september 2022 tot en met 16 september 2022.

C.

 

Aan artikel 1.10 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d.

    € 4.000.000 voor de periode, genoemd in artikel 1.9, onder d.

D.

 

Artikel 1.13, eerste lid, onderdeel c, komt te luiden:

  • c.

    het project wordt afgerond voor 31 december 2025 indien subsidie is aangevraagd in de periode, genoemd in artikel 1.9, onder a tot en met d;.

 

E.

 

Aan artikel 2.8 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d.

    10 juni 2022 tot en met 27 oktober 2022.

F.

 

Aan artikel 2.9 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d.

    € 35.000 voor de periode, genoemd in artikel 2.8, onder d.

G.

 

Aan artikel 3.8 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d.

    10 juni 2022 tot en met 16 december 2022.

H.

 

Aan artikel 3.9 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d.

    € 180.000 voor de periode, genoemd in artikel 3.8, onder d.

I.

 

In artikel 3.6, onder d, wordt “de periode 2021-2026” vervangen door “de periode 2022-2027”.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

’s-Hertogenbosch, 31 mei 2022

Gedeputeerde Staten voornoemd,

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

de secretaris,

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

Toelichting behorende bij de Elfde wijziging Subsidieregeling cultureel erfgoed Noord-Brabant 2016

 

I. Algemeen

 

De onderhavige regeling strekt tot wijziging van de Subsidieregeling cultureel erfgoed Noord-Brabant 2016. Voor §1 Restauratie van rijksmonumenten, §2 Eco-archeologisch onderzoek en §3 Instandhouding molens wordt een nieuw aanvraagtijdvak en subsidieplafond vastgesteld. Daarnaast wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om een ruimere termijn te regelen voor de uitvoering van activiteiten binnen §1 Restauratie van rijksmonumenten en om expliciet te maken dat met de omgevingsvergunning, bedoeld in artikel 1.6, onder j, een omgevingsvergunning inclusief de tekeningen behorende bij de activiteit(en) waarvoor de omgevingsvergunning is verleend, wordt bedoeld.

 

Deze wijzigingsregeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal blad waarin zij wordt geplaatst. Hiervoor is gekozen omdat het wijzigingsbesluit zo spoedig mogelijk gevolg moet hebben.

 

II. Artikelsgewijs

 

Artikel I (Wijziging Subsidieregeling cultureel erfgoed Noord-Brabant 2016)

 

Onderdeel A

Met deze wijziging wordt expliciet gemaakt dat met de omgevingsvergunning, bedoeld in artikel 1.6, onder j, een omgevingsvergunning inclusief de tekeningen behorende bij de activiteit(en) waarvoor de omgevingsvergunning is verleend, wordt bedoeld. Op dit moment worden deze tekeningen niet altijd bij de aanvraag om subsidieverlening overgelegd.

 

Onderdeel D

Met deze wijziging wordt een ruimere termijn geregeld voor de uitvoering van activiteiten binnen §1 Restauratie van rijksmonumenten. Er wordt een mogelijkheid gecreëerd om restauratieprojecten uit vorige tranches een verruiming te geven voor het afronden van deze projecten. Door de coronaperiode zijn veel projecten gestagneerd. Dit is niet direct aan de lockdowns te wijten maar indirect heeft de coronaperiode wel gevolgen gehad voor de voortgang van de projecten.

 

Onderdelen B, C, E, F, G en H

Artikel I, onderdelen B, C, E tot en met H, strekken tot het vaststellen van een nieuw aanvraagtijdvak en subsidieplafond voor §1 Restauratie van rijksmonumenten, §2 Eco-archeologisch onderzoek en §3 Instandhouding molens.

 

Onderdeel I

Artikel 3.6, onder d, wordt zodanig gewijzigd dat in het kader van het subsidieaanvraagtijdvak voor het jaar 2022 geldt dat aan het project een door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geaccordeerd instandhoudingsplan ten grondslag dient te liggen, dat betrekking heeft op de periode 2022-2027.

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

 

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

 

de secretaris,

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

Naar boven