Verkeersbesluit, aanwijzing parkeerplaatsen voor laadpunten elektrische auto's en pilot elektrische deelauto, carpoolplaats N34 Borger

Kenmerk: 202200811

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 is Gedeputeerde Staten bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de provincie Drenthe.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

De in dit verkeersbesluit genoemde verkeersmaatregelen strekken tot de in artikel 2 lid 1 sub c, artikel 2 lid 2 sub a en artikel 2 lid 3 sub a van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde volgende belangen:

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer;

- het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik.

 

Belangenafweging

Oplaadpunten elektrische auto’s

Het aantal elektrische auto’s is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Voor het opladen van elektrische voertuigen is een dekkend netwerk van oplaadpunten van belang. Ten behoeve van het ontwikkelen van een openbaar oplaadnetwerk is het zodoende noodzakelijk dat er op openbare locaties mogelijkheden aanwezig zijn om elektrische auto’s op te laden. De provincie Drenthe gaat omwille van het stimuleren van de verduurzaming van het wegverkeer parkeerplaatsen reserveren voor het opladen van elektrische auto’s op openbare locaties gelegen langs de N34. De locaties van de laadpunten en aangewezen parkeerplaatsen zijn op de carpoolplaats N34 Borger niet naast elkaar gelegen, dit ter bescherming van de aanwezige bomen.

Vanwege de goede bereikbaarheid worden, op de carpoolplaats N34 Borger, drie parkeerplaatsen gereserveerd voor het opladen van elektrische voertuigen. Deze parkeerplaatsen zijn uitsluitend bestemd met het doel om elektrische auto’s op te laden, zodat de oplaadpunten voor meerdere gebruikers beschikbaar zijn, zoals vastgesteld in artikel 24 lid 1 sub d onder 2° van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, ‘de bestuurder mag zijn voertuig niet parkeren op een parkeergelegenheid op een andere wijze of met een ander doel dan op het bord of op het onderbord is aangegeven’.

Pilot elektrische deelauto

In het kader van ‘Mobiliteit op maat’ wil de provincie Drenthe, middels een pilot, auto delen stimuleren. Ten behoeve hiervan wordt één parkeerplaats op de carpoolplaats N34 Borger gereserveerd, uitsluitend bestemd voor het parkeren van een elektrische deelauto.

De provincie Drenthe is van oordeel dat het verlies van vier openbare parkeergelegenheden ten gunste van gebruikers van elektrische voertuigen aanvaardbaar is, aangezien elektrische voertuigen bijdragen aan de reductie van de uitstoot van schadelijke stoffen en een gunstig effect hebben op onder andere de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en het klimaat.

 

 

 

 

Overleg

- Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de (gemachtigde van de) korpschef van de nationale politie.

- Overeenkomstig artikel 25 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de gemeente Borger-Odoorn.

Besluit

Op grond van voorgaande overwegingen is Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe tot het besluit gekomen om:

1. Borden E4 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, te plaatsen met onderbord “opladen elektrische voertuigen” en hiermee drie parkeerplaatsen aan te wijzen als openbare elektrische laadvoorziening.

2. Borden E4 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, te plaatsen met onderbord “elektrische deelauto” en hiermee één parkeerplaats aan te wijzen uitsluitend bestemd voor het parkeren van een elektrische deelauto.

 

Gedeputeerde Staten van Drenthe,

namens dezen,

 

mevrouw drs. M.S.B. Joustra

Teammanager Verkeer en Vervoer

 

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit, dan kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking ervan hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe. De dag van bekendmaking is de dagtekening van het besluit. Voor meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift verwijzen wij u naar: www.provincie.drenthe.nl/bezwaarprocedure

Naar boven