Besluit van Gedeputeerde Staten van Utrecht van 5 april 2022, nr. UTSP-744160172-200, houdende nadere regels op grond van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht (Subsidieregeling Klimaatbestendige, Groene en Gezonde Steden en Dorpen 2021-2023)

Gedeputeerde Staten van Utrecht;

 

Gelet op artikel 31 (Duurzaamheidsartikel 35 lid b (Klimaat), artikel 35a (Natuur) en artikel 36 (Milieu) en artikel 4 tot en met 6 van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht en het Programma Klimaatadaptatie 2020-2023 provincie Utrecht, zoals aangenomen door Provinciale Staten op 30 september 2020, 820ECB36, het Programma Aanpak Biodiversiteit in Stad en Dorp van 18 mei 2021, 8225A5CA en het Innovatieprogramma Gezonde Leefomgeving van 21 september 2021 UTSP-1144628501-3967.

 

Overwegende dat het wenselijk is het subsidieplafond van de Subsidieregeling Klimaatbestendige, Groene en Gezonde Steden en Dorpen 2021-2023 voor het jaar 2021 met terugwerkende kracht te wijzigen aangezien het vastgestelde plafond overschreden is;

aanvullend overwegende dat het beschikbare budget zo evenredig mogelijk over het groot aantal initiatieven dat zich aandient verdeeld moet worden;

besluiten de subsidieregeling Klimaatbestendige, Groene en Gezonde Steden en Dorpen 2021-2023 als volgt te wijzigen;

Artikel I

Artikel 3 lid 1 sub b wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 3 Subsidiabele activiteiten

  • 1.

    Subsidie kan worden verstrekt voor:

    • b.

      De voorbereiding en/of aanleg van een hoogwaardig groen dak en/of groene gevel.

Artikel II

Artikel 4 lid 1 tot en met 3 worden als volgt gewijzigd:

Artikel 4 Hoogte subsidie

  • 1.

    Voor de in artikel 3, eerste lid onder a en c bedoelde activiteiten bedraagt de hoogte van de te verstrekken subsidie maximaal 50% van de subsidiabele kosten, met een minimum van € 2.000 en tot een maximum van € 50.000.

  • 2.

    Voor de in artikel 3, eerste lid onder b bedoelde activiteiten bedraagt de hoogte van de te verstrekken subsidie maximaal 50% van de subsidiabele kosten, met een minimum van € 2.000 en tot een maximum van € 25.000.

  • 3.

    Stapeling met subsidies afkomstig uit andere subsidieregelingen is toegestaan.

Artikel III

Artikel 7 komt lid 3 als volgt te luiden:

Artikel 7 Subsidieontvanger

  • 3.

    Ondernemingen met winstoogmerk die de gevraagde subsidie inzetten voor exploitatie van eigen commerciële activiteiten zijn uitgesloten van aanvragen.

Artikel IV

Artikel 8 lid 1 sub b en c worden als volgt gewijzigd:

Artikel 8 Subsidieaanvraag

  • 1.

    Aanvragen kunnen worden ingediend van:

    • b.

      1 januari 2022 9:00 uur tot en met 31 november 2022 tot en met 23:59 uur

    • c.

      1 januari 2023 9:00 uur tot en met 31 november 2023 tot en met 23:59 uur

Artikel V

Artikel 9 lid 1 tot en met 3 sub a worden als volgt gewijzigd:

Artikel 9 Subsidieplafonds

  • 1.

    Voor subsidiabele activiteiten zoals bedoeld in artikel 3, eerste lid onder a, bedraagt het subsidieplafond:

    • a.

      in 2021 € 175.262

  • 2.

    Voor subsidiabele activiteiten zoals bedoeld in artikel 3, eerste lid onder b, bedraagt het subsidieplafond:

    • a.

      in 2021 € 97.039

  • 3.

    Voor subsidiabele activiteiten zoals bedoeld in artikel 3, eerste lid onder c bedraagt het subsidieplafond:

    • a.

      in 2021 € 214.625

Artikel VI

De artikelsgewijze toelichting wordt als volgt gewijzigd:

 

  • Aan artikel 3 subsidiabele activiteiten wordt toegevoegd:

    Subsidie kan verleend worden voor enkele activiteiten of een samenhangend geheel van activiteiten, die gedurende een bepaalde tijd wordt/worden uitgevoerd om de doelstellingen van de subsidieregeling te bereiken.

     

  • Artikel 5 voorwaarden wordt gewijzigd in:

    Lid b: Bij de aanvraag moet door middel van een aanplantingsplan aangetoond worden dat de gebruikte beplanting niet invasief is, het voor minimaal 50% uit zuivere inheemse beplanting bestaat en/of een aantoonbare bijdrage levert aan de biodiversiteit. Planten kunnen een aantoonbare bijdrage leveren aan de biodiversiteit door te voorzien in voedsel, schuil- en verblijfplaatsen, nestgelegenheid en hierdoor specifieke diersoorten (met name insecten) aantrekken (bijvoorbeeld vlinderstruiken, lavendel, helenium etc.).

    Voeg hiervoor bijvoorbeeld een per soort specificeerde offerte van een hovenier bij.

    Zowel zaadmengsels als vaste planten mogen geen pesticiden bevatten en mogen geen uitheemse mengsels (zogenaamde carnavalsmengsels) zijn. Zadenmengsel mogen niet alleen uit eenjarige planten bestaan. Een geschikt dak zadenmengsel met biologische gekweekte zaden en/of biologisch geteelde vaste inheemse planten zijn verkrijgbaar bij bijvoorbeeld biologische kwekerijen.

     

  • Aan artikel 7 subsidieontvanger wordt toegevoegd:

    “Met samenwerkende partijen worden ook collectieven van bewoners bedoeld.” Een collectief van bewoners bestaat uit minimaal 5 huishoudens met dezelfde of aangrenzende postcodes. Om aan te tonen dat het om een collectief van bewoners gaat zijn zij verplicht om de volgende documenten aan te leveren:

    • 1.

      Een ingevulde en ondertekende samenwerkingsovereenkomst.

    • 2.

      Een uittreksel basisregistratie personen (BRP). Deze kunt u bij uw eigen gemeente aanvragen. Het BRP is een bewijs van registratie van uw eigen adresgegevens en persoonsgegevens opvragen. Hierop staat vermeld, uw naam, geboortedatum, geboorteplaats en huidige adres. Op deze manier kunnen wij controleren op welk adres u ingeschreven staat in de gemeente. De aanvragen worden gedaan via DigiD, de gemeente brengt hiervoor kosten in rekening. Let op: Alle deelnemers aan het collectief moeten een BRP aanvragen. De uittreksels dienen als bijlage meegestuurd te worden met het aanvraagformulier. Een gratis alternatief voor het BRP is gebruik te maken van de ‘IRMA app’ (gratis). Via deze website is het mogelijk bij uw eigen gemeente inloggen om uw basisgegevens op te halen en een QR-code te genereren.

    • 3.

      Een kaart of luchtfoto waarop de deelnemende woningen staan aangegeven. De woningen moeten dezelfde of aangrenzende postcodes (geografisch en/of alfabetisch) hebben.

Artikel VII

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van het Provinciaal Blad waarin het wordt geplaatst, met dien verstande dat artikel V terugwerkt tot en met 12 oktober 2021.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van Gedeputeerde Staten van Utrecht van 5 april 2022.

Gedeputeerde Staten van Utrecht,

Voorzitter,

mr. J.H. Oosters

Secretaris,

mr. drs. A.G. Knol-van Leeuwen

Naar boven