Ontwerpbesluiten Windpark Eemshaven-West

Gedeputeerde Staten van Groningen hebben besloten om de ontwerpbesluiten voor het windpark Eemshaven-West ter inzage te leggen.

Toelichting

In december 2021 heeft Vattenfall Wind Development Netherlands BV, mede namens Drei Meulen Wind BV en Energie Coöperatie Oudeschip en Omstreken, een aanvraag ingediend voor het realiseren en exploiteren van een windpark van 16 windturbines in het gebied Eemshaven-West. Windpark Eemshaven-West is onderdeel van het concentratiegebied voor grootschalige windenergie Eemshaven, zoals dat aangewezen is in de Provinciale Omgevingsvisie en Verordening. Het windpark ligt in het gebied ten westen van het industriegebied Eemshaven, in de gemeente Het Hogeland. Het gebied wordt globaal begrensd door de Emmapolderdijk en de Waddenzee (noordzijde), de spoorlijn (oostzijde), de Ruidhorn (westzijde) en de binnenbermsloot van de waterkering (zuidzijde). Procedure

Op grond van artikel 3.33 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) treedt de provincie Groningen op als coördinerend bestuursorgaan voor het windpark Eemshaven-West. De inzet van de coördinatieregeling bundelt de voorbereiding, bekendmaking en vaststelling van besluiten in één procedure. Bovendien geldt er één beroepsgang. De nu voorliggende ontwerp-besluiten zijn voorbereid in overleg met het waterschap en de gemeente. De volgende besluiten worden nu gezamenlijk bekendgemaakt en ter inzage gelegd::

  • Ontwerp-provinciaal inpassingsplan;

  • Ontwerp-omgevingsvergunning,;

  • Ontwerp-vergunning Wet natuurbescherming;

  • Ontwerp-waterwetvergunning.

Ten behoeve van de ontwikkeling is een milieueffectrapport (MER) opgesteld. Het MER beschrijft en vergelijkt de milieugevolgen van de verschillende manieren waarop het plan of project kan worden uitgevoerd. Voor windenergie gaat het bijvoorbeeld om alternatieven voor de locatie van een windpark, de opstellingen en/of afmetingen van turbines.. Voor windpark Eemshaven-West is één gecombineerd plan/project MER opgesteld. Dit MER wordt gezamenlijk met de ontwerpbesluiten ter inzage gelegd. Terinzagelegging stukken

Het ontwerp-provinciaal inpassingsplan, de ontwerpbesluiten voor de vergunningen, het milieueffectrapport en de overige bijbehorende stukken liggen vanaf 21 april tot en met 1 juni ter inzage. U kunt de stukken inzien op de volgende locaties:

  • het provinciehuis in Groningen (Sint Jansstraat 4 te Groningen);

  • het gemeentehuis van de gemeente Het Hogeland in Uithuizen (Hoofdstraat-West 1, 9981 AA Uithuizen);

  • het kantoor van het waterschap Noorderzijlvest (Stedumermaar 1, 9735 AC Groningen).

De stukken zijn ook digitaal in te zien op onze website via: https://www.provinciegroningen.nl/beleid-en-documenten/documentenzoeker/klimaat-en-energie/windparken/windpark-eemshaven-west/. Ook kunt u het ontwerp-provinciaal inpassingsplan vinden op de website www.ruimtelijkeplannen.nl, NL.IMRO.9920.IPWindparkEHW-ON01 van de provincie Groningen. De digitale versie van een inpassingsplan is juridisch bindend. Bij een verschil tussen de digitale en de papieren versie geldt het digitale plan.

Zienswijzen

Tijdens de inzagetermijn kan iedereen een zienswijze indienen over de ontwerpbesluiten. De ingekomen zienswijzen worden betrokken bij het opstellen van de definitieve besluiten.

U kunt schriftelijk of per mail een zienswijze indienen bij de provincie Groningen, Postbus 610, 9700 AP Groningen of per e-mail naar eemshaven-west@provinciegroningen.nl. Vermeld in uw brief of e-mail uw naam, adres en woonplaats en vermeld bovenaan uw brief of in uw e-mail bij onderwerp: 'zienswijze ontwerpbesluiten windpark Eemshaven-West'. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om mondeling een zienswijze in te dienen.

Daarvoor kunt u contact opnemen met de provincie Groningen, te bereiken via telefoonnummer 050 - 316 49 11.

Inspraak- en informatiebijeenkomst

De provincie Groningen organiseert in verband met de terinzagelegging van de ontwerpbesluiten van het windpark Eemshaven-West op donderdag 12 mei tussen 19.00 en 21.00 uur een inspraak- en informatiebijeenkomst in Hotel Ekamper, Radsweg 12 te Roodeschool. U kunt tijdens deze avond de ontwerpbesluiten inzien, uitleg ontvangen over de plannen en eventueel vragen stellen. Ook kunt u (mondeling) uw zienswijze indienen.

Naar boven