Kennisgeving terinzagelegging Ontwerp Wijzigingsverordening Omgevingsverordening Limburg 2014 (regels inzake o.a. wonen en zonne-energie)

Van 20 april tot en met 17 mei 2022 ligt het ontwerp van de Wijzigingsverordening Omgevingsverordening Limburg 2014 (regels inzake o.a. wonen en zonne-energie) ter inzage. Gedurende deze periode bestaat voor een ieder de gelegenheid daarover zienswijzen kenbaar te maken.

Toelichting

Op 17 december 2021 hebben Provinciale Staten de nieuwe Omgevingsverordening Limburg (2021) vastgesteld. Het gaat om de verordening op grond van artikel 2.6 van de Omgevingswet. Op het tijdstip van vaststelling was de verwachting nog dat de Omgevingswet op 1 juli 2022 in werking zou treden. De datum van inwerkingtreding van de wet is inmiddels echter verschoven naar 1 januari 2023. Daarmee is ook de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingsverordening Limburg (2021) mee opgeschoven en blijft de huidige Omgevingsverordening Limburg 2014 dus ook langer gelden. Voor de meeste onderwerpen die geregeld zijn maakt dit weinig verschil omdat de verordening (2021) grotendeels een beleidsneutrale vertaling van de verordening 2014 is. Maar de verordening (2021) bevat ook een viertal nieuwe onderwerpen. Het gaat om de instructieregels over:

  • 1.

    Wonen;

  • 2.

    Huisvesting internationale werknemers;

  • 3.

    Na-ijlende effecten steenkoolwinning;

  • 4.

    Zonne-energie.

Wegens het uitstel van de Omgevingswet hebben Gedeputeerde Staten besloten om een wijziging van de huidige Omgevingsverordening Limburg 2014 voor te bereiden, waarmee deze instructieregels ook worden opgenomen in deze verordening. Inhoudelijk zijn de instructieregels gelijk aan die van de verordening (2021) maar ze zijn aangepast naar de huidige wettelijke kaders en begrippen.

De instructieregels zijn toegevoegd aan hoofdstuk 2 ‘Ruimte’ van de Omgevingsverordening Limburg 2014, dat in juridische zin de verordening als bedoeld in artikel 4.1 van de Wet ruimtelijke ordening vormt. Het gaat om de nieuwe paragrafen 2.15 (Huisvesting internationale werknemers), 2.16 (Na-ijlende effecten steenkoolwinning) en 2.17 (Zonne-energie). De instructieregels met betrekking tot het onderwerp wonen vervangen reeds bestaande instructieregels in paragraaf 2.4 (artikelen 2.4.2 en 2.4.2a). Alleen de instructieregel over zonnepanelen op daken van bedrijfsgebouwen is niet overgezet. Deze vraagt gemeenten namelijk gebruik te maken van een bevoegdheid die zij onder huidige wetgeving nog niet hebben, maar pas onder de Omgevingswet krijgen, het stellen van maatwerkregels als bedoeld in het Besluit bouwwerken Leefomgeving.

Waar en wanneer kunt u het ontwerp van de Wijzigingsverordening Omgevingsverordening Limburg 2014 inzien? 

Het ontwerp ligt van 20 april tot en met 17 mei 2022 voor een ieder ter inzage in het Provinciehuis (Gouvernement aan de Maas), Limburglaan 10, te Maastricht, op werkdagen van 7.30 tot 18.30 uur.

Het ontwerp van de Wijzigingsverordening Omgevingsverordening Limburg 2014 is ook te vinden op https://www.limburg.nl/onderwerpen/omgeving/omgevingsverordening en op www.ruimtelijkeplannen.nl, onder identificatienummer NL.IMRO.9931.PH14VOOmgeving2014-ON01 

Hoe dient u uw zienswijze in?

Gedurende de termijn van terinzagelegging (20 april tot en met 17 mei 2022 ) kan een ieder bij voorkeur schriftelijk, maar desgewenst ook mondeling, zienswijzen kenbaar maken over het ontwerp. Dit kan op verschillende manieren:

Schriftelijk:

U kunt uw schriftelijke zienswijze toezenden aan:

Gedeputeerde Staten van Limburg

Cluster Ruimte

Postbus 5700

6202 MA Maastricht

onder vermelding van ”Zienswijze ontwerp wijziging Omgevingsverordening Limburg 2014”.

Vermeld in elk geval uw naam, adres- en contactgegevens en uw handtekening.

U kunt deze zienswijze ook per e-mail sturen naar postbus@prvlimburg.nl, ter attentie van ‘cluster Ruimte’ en onder vermelding van “Zienswijze ontwerp wijziging Omgevingsverordening Limburg 2014”

Let op: een scan van de ondertekende zienswijze moet als bijlage bij de e-mail worden bijgevoegd.

Mondeling:

Als u een mondelinge zienswijze naar voren wilt brengen, moet dit gebeuren binnen de inzagetermijn. Houd u er rekening mee dat u hiertoe tijdig via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres een afspraak maakt.

Vervolgtraject

De ingekomen zienswijzen worden verwerkt in een zienswijzennota. De zienswijzen worden betrokken bij de besluitvorming over de vaststelling van de Wijzigingsverordening. Alle indieners van een zienswijze ontvangen een exemplaar van de zienswijzennota met daarin de reactie op hun zienswijze.

De vaststelling van de Wijzigingsverordening Omgevingsverordening Limburg 2014 door Provinciale Staten vindt naar verwachting plaats in september 2022.

Meer informatie

Voor nadere informatie over de ter inzage liggende stukken kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met telefoonnummer +31 (43) 389 99 99 of per e-mail: omgevingswet@prvlimburg.nl.

Wilt u meer weten over de Omgevingsverordening Limburg 2014 of de Omgevingsverordening Limburg (2021)? Kijk dan op de bovengenoemde websites.

Naar boven