Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 29 maart 2022, nr. 8245C7E3, tot wijziging van de Uitvoeringsverordening MKB Innovatiestimulering Topsectoren provincie Utrecht

Gedeputeerde staten van Utrecht;

 

Gelet op artikel 1.4 van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht 2022;

 

Overwegende dat het wenselijk is de Uitvoeringsverordening MKB Innovatiestimulering Topsectoren provincie Utrecht te actualiseren, op orde te stellen en te uniformeren en om wijzigingen in deze regeling door te voeren zodat de regeling aansluit bij de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht 2022.

Besluiten:

Artikel I

De Uitvoeringsverordening MKB Innovatiestimulering Topsectoren provincie Utrecht wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

In de intitulé wordt ‘Gelet op de artikelen 4, 6 en 32 van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht’ vervangen door ‘Gelet op het Programma Economie, beleidsdoel 8.3 ‘Bedrijven en (kennis)instellingen zijn innovatief sterk’ en artikel 1.4, eerste lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht 2022’.

 

B.

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In onderdeel b wordt ‘Algemene subsidieverordening provincie Utrecht’ vervangen door ‘Algemene subsidieverordening provincie Utrecht 2022’.

     

  • 2.

    Onderdeel d komt te luiden:

    • d.

      haalbaarheidsproject: een project dat bestaat uit een haalbaarheidsstudie of een combinatie van een haalbaarheidsstudie en industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling zoals bedoeld in artikel 2, onder respectievelijk 85, 86 en 87 van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening.

C.

In artikel 2, eerste lid, wordt ‘en past binnen een Kennis- en Innovatie-Agenda (KIA) zoals uitgewerkt in bijlage 1 behorende bij deze uitvoeringsverordening, te weten:’ vervangen door ‘en past binnen een Kennis- en Innovatie-Agenda (KIA), bedoeld in bijlage 3.4.1, behorende bij artikel 3.4.2 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies, te weten:’.

 

D.

Artikel 5 komt te luiden:

Artikel 5 (Subsidieplafond)

Het totale subsidieplafond bedraagt voor 2022 € 3.310.000, bestaande uit € 850.000 voor haalbaarheidsprojecten (paragraaf 2) en € 2.456.000 voor R&D-samenwerkingsprojecten (paragraaf 3).

 

E.

Artikel 11 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Het eerste lid komt te luiden:

    • 1.

      De aanvraag kan worden ingediend van 12 april 2022 (09.00 uur) tot en met 13 september 2022 (17.00 uur).

  • 2.

    In het tweede lid, wordt ‘artikel 7 van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht’ vervangen door ‘artikel 4.4 van de Asv’.

     

  • 3.

    Het derde lid, komt te luiden:

    • 3.

      De beslissing op subsidieaanvragen vindt plaats in volgorde van binnenkomst.

F.

Artikel 12 komt te luiden:

Artikel 12 (Subsidieplafond)

Onverminderd het bepaalde in artikel 5 bedraagt voor 2022 het deelplafond voor de subsidies uit deze paragraaf € 850.000.

 

G.

Artikel 18, eerste lid, komt te luiden:

  • 1.

    De aanvraag kan worden ingediend van 1 juni 2022 (09.00 uur) tot en met 13 september 2022 (17.00 uur).

H.

Artikel 19 komt te luiden:

Artikel 19 (Subsidieplafond)

Onverminderd het bepaalde in artikel 5 bedraagt voor 2022 het deelplafond voor de subsidies uit deze paragraaf maximaal € 2.460.000, waarvan tot maximaal 50 procent voor subsidies met een subsidiehoogte van meer dan € 200.000 tot en met € 350.000 is bestemd.

 

I.

Bijlage 1: MISSIES en SLEUTELTECHNOLOGIEËN vervalt.

 

J.

Toelichting Algemeen wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    ‘Voor 2021 en verder is de MIT-regeling in lijn gebracht met het vernieuwde innovatiebeleid. Landelijk houdt dit in het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid in combinatie met de sleuteltechnologieënaanpak. Op nationaal niveau zijn de missies en de aanpak voor Sleuteltechnologieën door de topsectoren uitgewerkt in een zestal Kennis- en Innovatie-Agenda’s (KIA’s) waarnaar in bijlage 1 wordt verwezen. In november 2019 zijn deze agenda’s geconcretiseerd in het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC), dat ook is ondertekend door de provincies:’ wordt vervangen door ‘Voor 2021 en verder is de MIT-regeling in lijn gebracht met het vernieuwde innovatiebeleid. Landelijk houdt dit in het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid in combinatie met de sleuteltechnologieënaanpak. Op nationaal niveau zijn de missies en de aanpak voor Sleuteltechnologieën door de topsectoren uitgewerkt in een zestal Kennis- en Innovatie-Agenda’s (KIA’s). In november 2019 zijn deze agenda’s geconcretiseerd in het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC), dat ook is ondertekend door de provincies:’.

     

  • 2.

     ‘In bijlage 1 zijn de KIA’s vertaald naar zo concreet mogelijk doelen, die volgen uit de missies, de sleuteltechnologieënagenda en het beoogde verdienvermogen’ wordt vervangen door ‘In bijlage 3.4.1, behorende bij artikel 3.4.2 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies, zijn de KIA’s vertaald naar zo concreet mogelijk doelen, die volgen uit de missies, de sleuteltechnologieënagenda en het beoogde verdienvermogen’.

K.

Toelichting Paragraaf 1 Algemene bepalingen

‘Subsidies voor de uitvoering van een haalbaarheidsproject (paragraaf 2) en/of een R&D-samenwerkingsproject (paragraaf 3) kunnen worden verstrekt indien het betreffende project bijdraagt aan de realisatie van de doelstellingen van de Regionale Economische Agenda van de regio Utrecht, past binnen de KIA’s zoals uitgewerkt in bijlage 1 en het project een economisch effect heeft in de provincie Utrecht. Nadere informatie over de achtergronden en context van de verschillende missies en over de verschillende onderzoeksprogramma’s in de KIA’s is te vinden via de URL’s in de (sub)titels genoemd in de bijlages. In de achterliggende documenten zijn ook voorbeelden opgenomen van recente innovaties. Het project dient verder een nieuw eenmalig project te zijn dat niet de reguliere bedrijfsvoering van de aanvrager(s) betreft’ wordt vervangen door ‘Subsidies voor de uitvoering van een haalbaarheidsproject (paragraaf 2) en/of een R&D-samenwerkingsproject (paragraaf 3) kunnen worden verstrekt indien het betreffende project bijdraagt aan de realisatie van de doelstellingen van de Regionale Economische Agenda van de regio Utrecht, past binnen de KIA’s zoals uitgewerkt in bijlage 3.4.1, behorende bij artikel 3.4.2 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies en het project een economisch effect heeft in de provincie Utrecht. Nadere informatie over de achtergronden en context van de verschillende missies en over de verschillende onderzoeksprogramma’s in de KIA’s is te vinden via de URL’s in de (sub)titels genoemd in de bijlages. In de achterliggende documenten zijn ook voorbeelden opgenomen van recente innovaties. Het project dient verder een nieuw eenmalig project te zijn dat niet de reguliere bedrijfsvoering van de aanvrager(s) betreft’.

Artikel II

De Uitvoeringsverordening MKB Innovatiestimulering Topsectoren provincie Utrecht, zoals deze luidde op de dag voor inwerkingtreding van dit besluit blijven van kracht voor subsidies die voor de inwerkingtreding van dit besluit zijn aangevraagd.

Artikel III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin dit besluit wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 april 2022.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van Gedeputeerde Staten van Utrecht van 29 maart 2022.

Gedeputeerde Staten van Utrecht,

Voorzitter,

mr. J.H. Oosters

Secretaris,

mr. drs. A.G. Knol-van Leeuwen

Naar boven