Wijziging van de Subsidieregeling Internationaal Ondernemen Fryslân 2016-2020

Gedeputeerde Staten van Fryslân,

 

gelet op artikel 1.3, vierde lid van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013

 

besluiten

 

de Subsidieregeling Internationaal Ondernemen Fryslân 2016-2020 te wijzigen als volgt:

Artikel I  

A.

Artikel 1.1 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Artikel 1.1, onderdelen c en d, komen te vervallen.

  • 2.

    Na artikel 1.1, onderdeel a wordt, onder verlettering van onderdeel b tot c, het volgende onderdeel ingevoegd, luidende:

    • b.

      export: verkoop van goederen en diensten aan het buitenland;

  • 3.

    Artikel 1.1, onderdelen e en f, worden verletterd tot respectievelijk d en e.

B.

Artikel 1.3 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Artikel 1.3, eerste lid, komt te vervallen.

  • 2.

    Artikel 1.3, tweede en derde lid worden vernummerd tot respectievelijk eerste en tweede lid.

  • 3.

    Artikel 1.3, eerste lid, komt te luiden:

    • 1.

      Subsidieaanvragen voor paragraaf 2.3 kunnen van 4 april 2022 tot en met 29 december 2023 worden ingediend.

  • 4.

    In artikel 1.3, tweede lid, wordt de zinssnede ‘binnen de in het eerste of tweede lid genoemde indieningstermijn’ vervangen door: ‘binnen de in het eerste lid genoemde indieningstermijn’.

C.

Artikel 1.4 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 1.4 Aanvraag

Een aanvraag wordt ingediend met behulp van een door Gedeputeerde Staten beschikbaar gesteld aanvraagformulier en gaat vergezeld van de daarin genoemde bescheiden.

 

D.

Artikel 1.7 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Artikel 1.7, eerste en derde lid, komen te vervallen.

  • 2.

    Artikel 1.7, tweede en vierde lid worden vernummerd tot respectievelijk eerste en tweede lid.

  • 3.

    Artikel 1.7, tweede lid, komt te luiden als volgt:

    • 2.

      In geval van een subsidieverlening als vermeld in het eerste lid geldt het volgende: de subsidieontvanger toont desgevraagd aan dat de gesubsidieerde activiteit is verricht en dat aan de subsidieverlening verbonden verplichtingen is voldaan. Hiervoor dienen in ieder geval kopieën van de salarisstroken van de exportmedewerker die bij haar in dienst is getreden te worden overgelegd, alsmede bewijzen van de uitbetaling van het salaris aan de betreffende exportmedewerker.

E.

Paragraaf 2.1 komt te vervallen, maar blijft van kracht ten aanzien van subsidieaanvragen die voor de datum van inwerkingtreding van deze wijziging van de regeling zijn ingediend.

 

F.

Paragraaf 2.2 komt te vervallen, maar blijft van kracht ten aanzien van subsidieaanvragen die voor de datum van inwerkingtreding van deze wijziging van de regeling zijn ingediend.

 

G.

In artikel 2.3.1 wordt de zinssnede ‘nieuwe exportmedewerkers’ vervangen door: ‘een nieuwe exportmedewerker’.

 

H.

Artikel 2.3.3, onderdeel f, komt te luiden als volgt:

 

  • f.

    aan een onderneming van de aanvrager kan per in artikel 1.3, eerste lid genoemde aanvraagperiode voor ten hoogste één aanvraag op grond van deze paragraaf een subsidie worden verleend.

I.

Artikel 2.3.4, onderdeel f, komt te luiden als volgt:

 

  • f.

    aan de aanvrager in de in artikel 1.3, eerste lid genoemde aanvraagperiode waarin de aanvraag is ontvangen al een andere subsidie is verstrekt voor het in dienst nemen van de exportmedewerker door een andere instantie of organisatie dan de provincie Fryslân dan wel reeds is aangevraagd in afwachting van het besluit hierop.

J.

Artikel 2.3.5, eerste lid, komt te luiden als volgt:

 

  • 1.

    De prestatiesubsidie wordt verleend onder de opschortende voorwaarde dat Gedeputeerde Staten binnen drie maanden na de verzenddatum van het subsidieverleningsbesluit:

    • a.

      een kopie hebben ontvangen van de tussen de subsidieontvanger en nieuwe exportmedewerker overeengekomen arbeidsovereenkomst, waaruit blijkt dat de nieuwe exportmedewerker binnen de voornoemde termijn in dienst is getreden bij de subsidieontvanger; en

    • b.

      een kopie van een diploma van de exportmedewerker waaruit de op exportgerichte middelbare beroepsonderwijs, hoger beroepsonderwijs of universitair gerichte opleiding blijkt of, indien de exportmedewerker niet over een dergelijk diploma beschikt, een bewijsstuk waarmee de relevante werkervaring op exportgebied kan worden aangetoond.

K.

Artikel 2.3.6 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 2.3.6 Subsidiehoogte

De te verlenen prestatiesubsidie bedraagt:

  • a.

    In geval de in dienst te nemen exportmedewerker een bruto maandloon verdient van minder dan € 3000,-: € 5000,-

  • b.

    In geval de in dienst te nemen exportmedewerker een bruto maandloon verdient van € 3000,- of meer: € 10.000,-.

L.

Artikel 2.3.9 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In artikel 2.3.9, tweede lid, aanhef, wordt ‘verlaagt’ vervangen door: ‘verlaagd’.

  • 2.

    Na artikel 2.3.9, tweede lid, onderdeel b, wordt het volgende onderdeel ingevoegd, luidende:

    • c.

      indien de exportmedewerker tenminste zes maanden in dienst is geweest wordt het verleende prestatiesubsidiebedrag vastgesteld.

M.

Artikel 3.1 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 3.1 Inwerkingtreding en overgangsrecht

  • 1.

    Deze subsidieregeling treedt in werking op de dag na bekendmaking in het Provinciaal Blad waarin het wordt gepubliceerd.

  • 2.

    Deze regeling, zoals deze luidde op het moment van indiening van een subsidieaanvraag, blijft daarop van toepassing.

N.

Artikel 3.2 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 3.2 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling Internationaal Ondernemen Fryslân.

Artikel II  

De toelichting van de Subsidieregeling Internationaal Ondernemen Fryslân 2016-2020 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

De titel van de toelichting ‘Toelichting Subsidieregeling Internationaal Ondernemen Fryslân 2016-2020’ wordt vervangen door: ‘Toelichting Subsidieregeling Internationaal Ondernemen Fryslân’

 

B.

De tekst in de toelichting op artikel 1.1 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    De tekst in de toelichting op Artikel 1.1, onder c komt te vervallen.

  • 2.

    Het vetgedrukt kopje ‘Artikel 1.1 onder e’ wordt verletterd naar ‘Artikel 1.1 onder d’.

C.

De tekst in de toelichting op artikel 1.3 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In de tekst in de toelichting op artikel 1.3 komt de zin ‘Subsidieaanvragen voor Paragraaf 2.1 Internationale marktverkenningsactiviteiten en Paragraaf 2.2 Internationale marktontwikkelingsactiviteiten van deze regeling kunnen van 7 november 2016 tot en met 31 december 2020 worden ingediend’ te vervallen.

  • 2.

    De zinssnede in de tweede zin, luidende “paragraaf 2.3 in dienst nemen van een exportmedewerker kunnen van 15 februari 2019 tot en met 31 december 2020’ wordt vervangen door: ‘paragraaf 2.3 in dienst nemen van een exportmedewerker kunnen van 4 april tot en met 29 december 2023’

D.

De tekst in de toelichting op artikel 1.4, derde lid komt te vervallen.

 

E.

In de tekst in de toelichting op artikel 1.5 wordt in de tweede alinea in de eerste zin de zinsnede ‘Zodra het subsidieplafondbudget van € 1,8 miljoen dat voor deze regeling tot en met 31 december 2020 beschikbaar is gesteld is bereikt’ vervangen door: ‘Zodra het subsidieplafondbudget van € 350.000 dat voor deze regeling tot en met 29 december 2023 beschikbaar is gesteld is bereikt’.

 

F.

De tekst in de toelichting op artikel 1.7 komt te luiden als volgt:

 

Subsidie die verleend wordt voor een activiteit als omschreven in paragraaf 2.3 van de regeling wordt op een in de subsidieverleningsbeschikking vermelde datum ambtshalve vastgesteld. Dit betekent dat de subsidieontvanger na realisatie van de gesubsidieerde activiteit in beginsel geen vaststellingsverzoek hoeft in te dienen waarmee zij (financiële) verantwoording aflegt aan Gedeputeerde Staten.

 

Evenwel controleert Gedeputeerde Staten de in het kader van de regeling verleende subsidies steekproefsgewijs. Als een subsidieontvanger in de steekproef valt, is hij verplicht om aan te tonen dat de gesubsidieerde activiteit is verricht en dat aan de subsidieverlening verbonden verplichtingen is voldaan. Dit betekent dat de subsidieontvanger in ieder geval kopieën van de salarisstroken van de exportmedewerker die bij hem in dienst is getreden moet overleggen, alsmede bewijzen van de uitbetaling van het salaris aan de betreffende exportmedewerker.

 

Als uit de steekproef onregelmatigheden blijken, dan kan dat gevolgen hebben voor de subsidieverlening of subsidievaststelling. Een subsidieverlening kan worden ingetrokken, ten nadele van de subsidieontvanger worden gewijzigd of ambtshalve lager (tot op nihil) worden vastgesteld). Een subsidievaststelling kan ten nadele van de subsidieontvanger gewijzigd of ingetrokken worden. Bovenstaande kan ertoe leiden dat uitbetaalde subsidiebedragen (al dan niet in de vorm van een voorschot) worden teruggevorderd.

 

G.

Alle tekst in de toelichting op artikel 2.1.2 komt te vervallen.

 

H.

Alle tekst in de toelichting op artikel 2.1.3 en 2.2.3 komen te vervallen.

 

I.

Alle tekst in de toelichting op artikel 2.1.4 en 2.2.4 komen te vervallen.

 

J.

De tekst in de toelichting op artikel 2.1.5 en 2.2.5 komt te vervallen.

 

K.

Alle tekst in de toelichting op artikel 2.2.2 komt te vervallen.

 

L.

Na de artikelsgewijze toelichting op artikel 2.3.3 onder e, en artikel 2.3.8 onder d, wordt een nieuwe artikelsgewijze toelichting ingevoegd, luidende:

 

Artikel 2.3.5, eerste lid, onder b:

Indien een subsidieontvanger geen kopie van een diploma kan overleggen van de exportmedewerker waaruit de op exportgerichte middelbare beroepsonderwijs, hoger beroepsonderwijs of universitair gerichte opleiding blijkt, dan moet een bewijsstuk worden overlegd waarmee de relevante werkervaring op exportgebied van de in dienst genomen exportmedewerker kan worden aangetoond. Een voorbeeld daarvan is een C.V. van de exportmedewerker in kwestie.

Artikel III  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin zij wordt geplaatst.

Aldus vastgesteld in de vergadering van Gedeputeerde Staten van Fryslân van 22 maart 2022,

Voorzitter drs. A.A.M. Brok

Secretaris R.E. Bouius-Riemersma, MBA MCM

Naar boven