Geactualiseerde Gastvrije Natuur – Natuurvisie 2040

 

Provinciale Staten van Drenthe;

 

gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van Drenthe 18 januari 2021;

 

 

gelet op:

  • -

    artikel 1.7, leden 1, 5 en 6 jo.;

  • -

    artikel 1.6, leden 2 en 3 jo.;

  • -

    artikel 1.8 van de Wet natuurbescherming.

 

 

BESLUITEN:

 

  • -

    de geactualiseerde Gastvrije Natuur – Natuurvisie 2040 vast te stellen;

  • -

    de Gastvrije Natuur – Natuurvisie 2040 in te trekken;

  • -

    het Flora- en faunabeleidsplan 2014 in te trekken.

 

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na publicatie in het Provinciaal Blad.

 

 

Provinciale Staten voornoemd,

 

mevrouw drs. J. Klijnsma, voorzitter

mevrouw mr. drs. S. Buissink, griffier

 

 

Assen, 9 maart 2022

Kenmerk 5.2/2022000056

 

 

Uitgegeven: 14 maart 2022

 

 

 

Toelichting

 

Op 9 maart 2022 hebben Provinciale Staten van Drenthe de geactualiseerde Gastvrije Natuur – Natuurvisie 2040 (Natuurvisie) vastgesteld.

 

De geactualiseerde Natuurvisie biedt de kaders voor onze inzet en het beleid met betrekking tot natuur. Diverse actuele ontwikkelingen op natuurgebied, waaronder het Programma Natuur, stikstof, de landelijke Bossenstrategie en het Klimaatakkoord, zijn aanleiding geweest voor de actualisatie van deze Natuurvisie.

 

Op grond van de Wet natuurbescherming is de provincie Drenthe verplicht een Natuurvisie vast te stellen. De actualisatie is uitgevoerd binnen de kaders van het huidige beleid. Verder is er meer aandacht gekomen voor de wijze waarop het beleid wordt gerealiseerd en zijn achterhaalde teksten geactualiseerd. Voor drie onderwerpen is er een beleidswijziging: groot wild, ganzen en invasieve exoten. Deze beleidswijzigingen komen voort uit gewijzigd Europees en landelijk beleid, alsmede actuele ontwikkelingen die deze wijzigingen noodzakelijk maken. In de Omgevingsvisie Drenthe 2018 is het begrip basiskwaliteit voor een Drentse natuur geïntroduceerd. In de geactualiseerde Natuurvisie geven wij meer inhoud aan dit begrip.

 

In de geactualiseerde Natuurvisie wordt verwezen naar documenten die op het moment van vaststelling nog niet zijn vastgesteld. Dit geldt onder andere voor de Drentse Bomen- en Bossenstrategie (DBBS) en de actualisatie van het Programma Natuurlijk Platteland. Het streven is om de DBBS in de loop van 2022 vast te stellen. Het Programma Natuurlijk Platteland wordt in de eerste helft van 2022 vastgesteld.

 

Op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt (1 juli 2022), wordt de Wet natuurbescherming samen met nog 25 andere wetten samengevoegd tot één wet: de Omgevingswet. De Omgevingswet brengt nog een verandering: het gaat uit van één visiedocument. Op het moment van actualiseren van de Omgevingsvisie 2018 willen wij daarbij aansluiten en de Natuurvisie invoegen in de Omgevingsvisie (artikel 1.7, lid 4 van de Wet natuurbescherming). Tot dat moment is de geactualiseerde Natuurvisie leidend voor ons natuurbeleid.

 

Eén beleid

 

De beleids(visie)teksten uit het Flora- en faunabeleidsplan 2014 zijn verwerkt in de geactualiseerde Natuurvisie, zodat er één beleidsdocument is voor natuur. De teksten die gaan over uitvoering in het Flora- en faunabeleidsplan 2014 worden opgenomen in het Uitvoeringsplan flora en fauna, vast te stellen door Gedeputeerde Staten. Het Flora- en faunabeleidsplan 2014 is bij de vaststelling van de geactualiseerde Gastvrije natuur - Natuurvisie 2040 door Provinciale Staten ingetrokken.

 

Tegen de vastgestelde geactualiseerde Natuurvisie is geen bezwaar en geen beroep mogelijk.

 

Waar kunt u de Natuurvisie vinden?

 

De geactualiseerde Natuurvisie en de nota van antwoord zijn vanaf 14 maart digitaal te raadplegen via:

 

www.provincie.drenthe.nl/natuurvisie

 

Meer informatie

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum, telefoonnummer (0592) 36 55 55.

Naar boven