N788; verkeersbesluit verlagen snelheid komgrens Beekbergen

 

VERKEERSBESLUIT ZAAKNUMMER 2015-013579, D.D. 2 maart 2022

 

Aanleiding

De N788 is een provinciale weg tussen de A50 bij afslag Hoenderloo/Beekbergen en Apeldoorn. In het Gelders Functioneel Kader Wegen, is de N788 aangewezen als gebiedsontsluitingsweg. Buiten de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 80km/u. In de bebouwde kom van Beekbergen geldt een maximumsnelheid van 50km/u. Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen een verkeersbesluit voor het verlagen van de snelheid van 80km/u naar 50km/u aan de noordzijde van Beekbergen, tussen kilometer 20,324 en kilometer 20,380 en het instellen van een adviessnelheid van 30km/u bij de komingang van Beekbergen, gemeente Apeldoorn. Als wegbeheerder van de N788 is de provincie Gelderland verplicht om voor de beoogde verkeersmaatregel een verkeersbesluit te nemen.

 

Beleidskaders

Wettelijke grondslag

Dit besluit wordt genomen conform:

• artikel 2, lid 1, onder a Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 15, lid 1 Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

• artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

• afdeling 6.2 van de Algemene Wet Bestuursrecht;

• het Algemeen Reglement Mandaat Provincie Gelderland.

 

Omgevingsvisie

Dit besluit wordt genomen binnen de kaders van de provinciale Omgevingsvisie. De provincie is verantwoordelijk voor het waarborgen – en waar nodig verbeteren - van de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden welke in provinciaal beheer zijn. In de omgevingsvisie is vastgelegd dat eerst bestaande knelpunten worden opgelost voordat de keuze gemaakt kan worden nieuwe infrastructuur aan te leggen.

 

Procedure totstandkoming

Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de gemeente Apeldoorn en met een door de korpschef van de Politie gemandateerde verkeersspecialist van de eenheid Oost-Nederland, district Noord- en Oost Gelderland.

 

Belangenafweging: knelpunten en maatregelen

In het kader van groot onderhoud voert Gedeputeerde Staten werkzaamheden uit aan de N788 tussen de A50 en het viaduct van de A1 in Beekbergen. Tegelijkertijd met het onderhoud worden er maatregelen uitgevoerd om de verkeersveiligheid te verbeteren. Tijdens een informatiebijeenkomst in september 2021 heeft een aantal inwoners van Beekbergen en de dorpsraad zorgen geuit over de snelheid en verkeersveiligheid bij het wegontwerp voor de noordelijke komingang van Beekbergen. In overleg met de bewoners zijn de werkzaamheden ter hoogte van de noordelijke komgrens daarom uitgesteld tot het voorjaar van 2022. Het aangepaste ontwerp is op 18 januari 2022 besproken met de dorpsraad, de gemeente en de provincie. Alle partijen kunnen zich vinden in het aangepaste voorstel voor de komgrens. Om aan de wensen van aanwonenden tegemoet te komen, wordt een adviessnelheid van 30km/u ingesteld ter hoogte van de huidige komgrens en de slinger in de weg. Omdat een adviessnelheid idealiter niet ter hoogte van een komgrens begint, is besloten om de komgrens in noordelijke richting te verschuiven van kilometer 20,324 naar kilometer 20,380. De bebouwde kom van Beekbergen en daarmee de maximumsnelheid van 50km/u wordt daarmee uitgebreid tot aan het kruispunt met de Engelanderkamp en De Els.

 

Op het weggedeelte dat bij de bebouwde kom wordt betrokken gaat de maximumsnelheid omlaag van 80 km/u naar 50 km/u. Daarmee verbetert de verkeersveiligheid en leefbaarheid voor aanwonenden op dit wegvak. Het verlagen van de maximumsnelheid en het instellen van een adviessnelheid is een provinciale bevoegdheid. Het besluit tot het verplaatsen van de komgrens wordt door de gemeente Apeldoorn genomen.

 

Besluit

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen voor de provinciale weg N788, tussen kilometer 20,250 en kilometer 20,380, het volgende verkeersbesluit:

 

I. door het verplaatsen van de borden A1-50 conform bijlage 1 van het RVV 1990, aanwezig op de komborden van de bebouwde komgrens van Beekbergen en de maximumsnelheid te verlagen naar 50km/u, van kilometer 20,324 naar kilometer 20,380 aan weerszijden van de weg;

 

II. door het plaatsen van de borden A4-30 conform bijlage 1 van het RVV 1990, een adviessnelheid van 30km/u in te stellen, bij kilometer 20,250 in noordelijke richting en bij kilometer 20,324 in zuidelijke richting;

 

III. door het plaatsen van de borden A5-30 conform bijlage 1 van het RVV 1990, het einde van de adviessnelheid van 30km/u in te stellen, bij kilometer 20,324 in noordelijke richting en bij kilometer 20,250 in zuidelijke richting.

 

Ter inzage

De tekst van het verkeersbesluit is vanaf 10 maart 2022 te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl/wegwerkzaamheden -> N788: Beekbergen – Viaduct A1). De tekst van het verkeersbesluit is ook te vinden op de website van de rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl->Zoek in). U kunt het zaaknummer dan als zoekopdracht ingeven. Tevens ligt een kopie van het verkeersbesluit van 10 maart tot en met 21 april 2022 ter inzage op het stadhuis van de gemeente Apeldoorn.

 

Instellen bezwaar

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gezonden aan Gedeputeerde Staten, secretariaat Commissie Rechtsbescherming, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem. Op de envelop en brief dient duidelijk “bezwaarschrift N788 verlagen snelheid komgrens Beekbergen” te worden vermeld. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en bevat ten minste:

 

- de naam en het adres van de indiener;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- een kopie of omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

- de gronden van het bezwaar.

 

Diegene die een bezwaarschrift heeft ingediend, kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Voor individuele burgers (niet voor advocaten en ook niet voor gemachtigden namens een bedrijf of een organisatie) bestaat de mogelijkheid dat verzoek digitaal in te dienen. Meer informatie kunt u vinden op www.rechtspraak.nl. Voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Gelderland, telefoonnummer (026) 359 20 00 of op www.rechtspraak.nl.

 

Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland,

 

 

Ina Joosten

Teammanager Asset Gebruik Wegen

 

Naar boven