Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland van 22 februari 2022, houdende regels omtrent subsidieverstrekking ten behoeve van MKB-ondernemingen door de Zuidelijke provincies van Nederland (Eerste wijzigingsregeling Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland 2021-2025)

Gedeputeerde Staten van Zeeland;

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant;

 

Gedeputeerde Staten van Limburg:

 

Gelet op artikel 8 van de Algemene subsidieverordening Zeeland 2013;

 

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant;

 

Gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Provincie Limburg 2017 e.v.;

 

 

Overwegende dat het wenselijk is de Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland 2021-2025 te wijzigen in verband met het opnieuw beschikbaar stellen van middelen door het Rijk in 2022, voor een aantal gestandaardiseerde MKB-instrumenten die in alle regio’s van Nederland worden uitgevoerd;

 

Overwegende dat in relatie tot R&D samenwerkingsprojecten onduidelijkheid bestaat ten aanzien van de doelgroep die voor subsidie in aanmerking komt en dat Gedeputeerde Staten het daarom wenselijk achten de Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland 2021-2025 op dat onderdeel te wijzigen;

 

Besluiten vast te stellen de volgende regeling:

Artikel I Wijziging Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland 2021-2025

De Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland 2021-2025 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

Artikel 1.9, tweede lid, komt te luiden:

  • 2.

    In afwijking van artikel 1.4.1 van het Algemeen subsidiebesluit Zeeland 2013 worden subsidieaanvragen ingediend van 12 april 2022, vanaf 09.00 uur tot en met 9 september 2022, tot 17.00 uur.

B.

 

In artikel 1.10 wordt “€ 3.630.060” gewijzigd in “3.424.000”;

 

C.

 

Artikel 2.2 komt te luiden:

 

Artikel 2.2 Doelgroep

Subsidie op grond van deze paragraaf kan uitsluitend worden aangevraagd door MKB-ondernemingen in een samenwerkingsverband.

 

D.

 

Artikel 2.9, tweede lid, komt te luiden:

  • 2.

    In afwijking van artikel 1.4.1 van het Algemeen subsidiebesluit Zeeland 2013 worden subsidieaanvragen ingediend van 1 juni 2022, vanaf 09.00 uur tot en met 13 september 2022, tot 17.00 uur.

E.

 

In artikel 2.10 wordt “€ 8.470.140” gewijzigd in “7.989.333”;

Artikel II Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

22 februari 2022,

Gedeputeerde Staten van Zeeland,

de voorzitter,

drs. J.M.M. Polman

de secretaris,

A.W. Smit

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

de secretaris,

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

Gedeputeerde Staten van Limburg,

de voorzitter,

E.G.M. Roemer

de secretaris,

drs. G.H.E. Derks MPA

Toelichting behorende bij de Eerste wijziging Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland 2021-2025

I. Algemeen

Met deze regeling wordt de tweede openstelling voor paragraaf 1 “Haalbaarheidsproject” en paragraaf 2 “R&D samenwerkingsproject” van de Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland 2021-2025 (in het vervolg: Subsidieregeling) voor 2022 geregeld. De termijnen van de openstelling zijn landelijk afgestemd met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en andere provincies, dan wel samenwerkingsverbanden van provincies die een vergelijkbare innovatiestimuleringsregeling openstellen.

 

II. Artikelsgewijs

 

Artikel I (Wijziging Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland 2021-2025)

 

Onder C

 

Artikel 2.2 Doelgroep

Dit artikel bepaalde oorspronkelijk dat subsidie kon worden aangevraagd namens een samenwerkingsverband door een deelnemer van het samenwerkingsverband. Omdat artikel 2.6, eerste lid, onder c van de Subsidieregeling bepaalt, dat een samenwerkingsverband dient te bestaan uit ten minste twee MKB-ondernemingen, is discussie ontstaan over de vraag of ook de ondernemingen binnen het samenwerkingsverband die géén MKB-onderneming zijn, voor subsidie in aanmerking kunnen komen.

 

Dit laatste wordt niet beoogd met de Subsidieregeling die als doel heeft innovaties te stimuleren bij het Midden – en Kleinbedrijf (MKB). Daarom wordt artikel 2.2 van de Subsidieregeling gewijzigd in die zin dat de subsidie uitsluitend kan worden aangevraagd door MKB-ondernemingen in een samenwerkingsverband ten behoeve van de door henzelf uit te voeren projectactiviteiten binnen het project. De bepaling in artikel 2.6, eerste lid, onder c, dat een samenwerkingsverband dient te bestaan uit ten minste twee MKB-ondernemingen blijft onveranderd.

 

De artikelen 2.2 en 2.6, eerste lid, onder c van de Subsidieregeling, laten in hun samenhang bezien, wél de ruimte dat ook andere ondernemingen dan MKB-ondernemingen deelnemen aan het samenwerkingsverband, mits er ten minste twee MKB-ondernemingen participeren. Ondernemingen in een dergelijk samenwerkingsverband die geen MKB-onderneming zijn, kunnen dan geen aanspraak maken op subsidie in relatie tot de door hen uit te voeren projectactiviteiten en dienen deze volledig zelf te bekostigen.

 

22 februari 2022,

 

Gedeputeerde Staten van Zeeland,

 

de voorzitter,

drs. J.M.M. Polman

 

de secretaris,

A.W. Smit

 

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

 

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

 

de secretaris,

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

 

 

Gedeputeerde Staten van Limburg,

 

de voorzitter,

E.G.M. Roemer

 

de secretaris,

drs. G.H.E. Derks MPA

Naar boven