Wijzigingsbesluit Subsidieverordening inrichting landelijk gebied Limburg 2015 e.v.

Gedeputeerde Staten van Limburg

maken ter voldoening aan het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht en de Provinciewet bekend dat zij in hun vergadering van 22 februari 2022 hebben vastgesteld:

 

Wijzigingsbesluit Subsidieverordening inrichting landelijk gebied Limburg 2015 e.v.

Artikel I Wijziging Subsidieverordening inrichting landelijk gebied Limburg 2015 e.v.

De Subsidieverordening inrichting landelijk gebied Limburg 2015 e.v. (laatst gewijzigd bij Pb. 2020, nr. 4127) wordt als volgt gewijzigd:

 

A. In de bijlage wordt paragraaf 2.5 “Faunabeheer” gewijzigd en komt als volgt in zijn volledigheid nu te luiden:

 

2.5 Preventie faunaschade

 

Definities

  • 1.

    BIJ12: uitvoeringsorganisatie van de gezamenlijke provincies in Nederland, zijnde onderdeel van de Vereniging Interprovinciaal Overleg;

  • 2.

    Duurzame preventieve maatregel en/of middel: maatregel/middel zoals limitatief opgenomen in de vigerende Faunaschade-preventiekit van BIJ12 (www.bij12.nl> Faunaschade voorkomen)

  • 3.

    In het wild levende beschermde diersoorten: diersoorten zoals genoemd in artikel 6.1, eerste lid, onder a en b van de wet Natuurbescherming;

  • 4.

    Praktijkgericht onderzoek: onderzoek dat zich richt op de verbetering van de toepassing van preventieve maatregelen die zijn opgenomen in de Faunaschade-preventiekit van BIJ12 of onderzoek dat zich richt op de ontwikkeling van nieuwe middelen en/of methoden die betrekking hebben op preventie van faunaschade maar die niet zijn opgenomen in deze preventiekit.

  • 5.

    Schadedreiging: een reële kans op schade aangetoond door het overleggen van onderbouwde gegevens over een combinatie van aanwezig gewas en/of vee en actueel in het gebied aanwezige in het wild levende beschermde diersoorten.

Doel

De preventie van faunaschade in de Nederlandse provincie Limburg zoals vastgelegd in hoofdstuk 7.3 van de “Natuurvisie Limburg 2016, Samen bereiken we natuurlijk meer!” door middel van de aanschaf en/of het plaatsen van duurzame preventieve maatregelen en/of middelen dan wel het doen van praktijkgericht onderzoek ter voorkoming van schade aan landbouwgewassen of vee, veroorzaakt door in het wild levende beschermde diersoorten.

Beoogde activiteiten

  • De aanschaf en/of het plaatsen van duurzame preventieve maatregelen en/of middelen ter voorkoming van schade aan landbouwgewassen of vee, veroorzaakt door in het wild levende beschermde diersoorten.

  • Praktijkgericht onderzoek gericht op het voorkomen van schade aan onder andere gewassen of vee veroorzaakt door in het wild levende beschermde diersoorten. 

Aanvrager

Grondeigenaren, grondgebruikers, wildbeheereenheden, faunabeheereenheid, terreinbeheerders, coördinerende organisaties en samenwerkingsverbanden van grondeigenaren.

Toepassingsgebied

De activiteiten dienen in overwegende mate gericht te zijn op

de Nederlandse provincie Limburg en/of aanwijsbaar ten

goede te komen aan de Nederlandse provincie Limburg.

Subsidiabele kosten/niet-subsidiabele kosten

De volgende kosten zijn subsidiabel:

  • -

    kosten van duurzame preventieve middelen of maatregelen om faunaschade te voorkomen zoals opgenomen in de Faunaschade-preventiekit van BIJ12;

  • -

    Bij praktijkgericht onderzoek zijn daarnaast ook de ontwikkeling van nieuwe middelen en/of methoden die betrekking hebben op preventie van faunaschade maar die niet zijn opgenomen in de Faunaschade- preventiekit subsidiabel;

  • -

    kosten van het plaatsen en onderhouden van preventieve maatregelen of middelen;

  • -

    kosten van coördinatie van gebiedsgerichte schadepreventie in samenwerkingsverband.

  • -

    kosten zoals bepaald in artikel 2 lid 1 sub c, d en e van de Nadere regels subsidiabele kosten in het kader van het verstrekken van projectsubsidie 2017, mits deze direct verband hebben met de hierboven vermelde beoogde activiteiten;

Bovengenoemde kosten mogen betrekking hebben op financiële of contractuele verplichtingen die zijn aangegaan voordat de projectsubsidie is aangevraagd, mits deze verplichtingen na 1 januari 2022 zijn aangegaan.

 

Niet subsidiabel zijn eigen uren van de grondgebruikers, onvoorziene kosten en kosten ter uitvoering van wettelijke taken of verplichtingen.

Subsidiepercentage/bedrag

De subsidie bedraagt maximaal 80% van de totale subsidiabele kosten per aanvraag.

 

In het geval van een aanvraag van individuele grondeigenaren of grondgebruikers geldt een maximaal provinciaal subsidiebedrag van € 10.000,00 per subsidieaanvraag.

 

Inzet van vrijwilligersuren kan dienen als cofinanciering/eigen inbreng van de aanvrager op basis van een uurtarief € 27,50.

De subsidie mag echter niet daadwerkelijk worden ingezet als dekking voor de bijdrage in natura. Deze bijdrage in natura dient door aanvrager zelf gedragen te worden en in de begroting inzichtelijk gemaakt te worden.

 

Gedeputeerde Staten stellen het subsidieplafond voor de looptijd van deze paragraaf vast. De wijze van verdeling van het subsidieplafond kunt u raadplegen op www.limburg.nl/subsidies > subsidieplafonds.

Criteria, voorwaarden en

verplichtingen

Algemene subsidiecriteria

  • -

    De duurzame preventieve maatregel en/of middel dan wel het praktijkgericht onderzoek richt zich op het voorkomen van schade aan landbouwgewassen of vee door (een) in het wild levende beschermde diersoort(en).

  • -

    In 2021 is aantoonbaar schade veroorzaakt door de betreffende in het wild levende beschermde diersoort(en) en deze schade steeg uit boven het eigen risico conform de vigerende Beleidsneutrale beleidsregels tegemoetkoming faunaschade (Beleidsregels tegemoetkoming faunaschade (overheid.nl) of er kan op een andere wijze schadedreiging door in het wild levende beschermde diersoort(en) aannemelijk worden gemaakt;

  • -

    De schade die met de preventieve maatregel en/of middel wordt voorkomen dan wel het praktijkgericht onderzoek ter voorkoming van schade komt voor tegemoetkoming op grond van Beleidsneutrale beleidsregels tegemoetkoming faunaschade in aanmerking.

Specifiek subsidiecriterium praktijkgericht onderzoek

  • -

    De resultaten van het onderzoek worden voor eenieder openbaar toegankelijk gepubliceerd;

De subsidieaanvraag kan vanaf 15 maart 2022 worden ingediend en dient uiterlijk 31 december 2022 te zijn ontvangen door Gedeputeerde Staten. Voor de datum van ontvangst is de datum van de ontvangststempel van de Provincie Limburg bepalend en bij digitale aanvragen de datum van digitale ontvangst.

 

Subsidieontvanger is verplicht om de duurzame preventieve maatregel en/of middel ten minste voor een periode van 5 jaar na de subsidievaststelling deugdelijk te beheren en onderhouden.

 

Indien niet wordt voldaan aan een of meer van de in deze paragraaf genoemde voorwaarden of criteria, dan zal de subsidieaanvraag worden afgewezen.

ARTIKEL II Overgangsrecht

Voor besluiten die zijn genomen vóór de inwerkingtreding van deze wijziging blijven de bepalingen van de Subsidieverordening inrichting landelijk gebied Limburg 2015 e.v. (Pb. 2020, nr. 4127) van kracht zoals die golden vóór de inwerkingtreding van deze wijzigingen, ook voor de volgende stappen in het subsidietraject.

Artikel III Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op 15 maart 2022

Aldus besloten in de vergadering van Gedeputeerde Staten, gehouden op 22 februari 2022

Gedeputeerde Staten voornoemd

de voorzitter,

dhr. E.G.M. Roemer

secretaris,

de heer drs. G.H.E. Derks MPA

Naar boven