Vijftiende wijziging van de Subsidieregeling transitie veehouderijen Noord-Brabant

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant;

 

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant;

 

Overwegende dat het wenselijk is de Subsidieregeling transitie veehouderijen Noord-Brabant te wijzigen in verband met wijziging van het subsidieplafond en de openstellingsdatum, alsmede enkele andere kleine wijzigingen in paragraaf 5 van die regeling;

 

Besluiten vast te stellen de volgende regeling:

Artikel I Wijziging Subsidieregeling transitie veehouderijen Noord-Brabant

De Subsidieregeling transitie veehouderijen Noord-Brabant wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 5.1 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    De volgende begripsbepalingen worden toegevoegd:

  • attentiegebied waterhuishouding: gebied tot bescherming van de waterhuishouding dat functies en activiteiten uitsluit die een negatief effect hebben op de hydrologische instandhoudingsdoelen van het hierbinnen gelegen Natuur Netwerk Brabant als opgenomen en begrensd in de Interim omgevingsverordening Noord-Brabant;

  • grondwatersbeschermingsgebied: gebied ter bescherming van de kwaliteit van het grondwater en de bodem als opgenomen en begrensd in de Interim omgevingsverordening Noord-Brabant;

  • 2.

    Het begrip Pilotgebied Van Gogh Nationaal Park i.o. vervalt.

B.

In artikel 5.5, onder d, wordt “algemene groepsvrijstellingsverordening” vervangen door: “landbouwgroepsvrijstellingsverordening”.

 

C.

Artikel 5.6 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Onderdeel a komt te luiden:

    • a.

      het project wordt uitgevoerd in de provincie Noord-Brabant;.

  • 2.

    In onderdeel g, onder 1, wordt “2020” vervangen door: “2021”.

  • 3.

    De aanhef van onderdeel h komt te luiden:

    • h.

      de subsidieaanvrager overlegt een verklaring waaruit blijkt dat een deelnemersovereenkomst per deelnemende melkveehouder is gesloten tussen hem en de deelnemende melkveehouder:.

D.

Artikel 5.9 Aanvraagtijdvak

Artikel 5.9 komt te luiden:

Subsidieaanvragen worden ingediend van 1 juni 2022 tot en met 1 september 2022.

 

E.

In artikel 5.10 wordt “€ 1.760.000” vervangen door: “€ 1.300.000”.

 

F.

In artikel 5.11 wordt “€ 1.760.000” vervangen door: “€ 1.300.000”.

 

G.

Artikel 5.12, eerste lid komt te luiden:

  • 1.

    Indien de binnen de tenderperiode ingediende volledige subsidieaanvragen het vastgestelde subsidieplafond, genoemd in artikel 5.10, te boven gaan, maken Gedeputeerde Staten voor het bepalen van de onderlinge rangschikking voor de verdeling van de subsidie een afweging tussen de verschillende volledige aanvragen op basis van:

    • a.

      het aantal deelnemende melkveehouders dat met hun postcode binnen de Groenblauwe mantel, de attentiezone waterhuishouding of de grondwaterbeschermingsgebied liggen, te waarderen met 2 punten per deelnemende melkveehouder;

    • b.

      het aantal deelnemende melkveehouders dat niet voldoet aan de criteria, bedoeld onder a, te waarderen met 1 punt per deelnemende melkveehouder.

H.

Artikel 5.13 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Onderdeel d komt te luiden:

    • d.

      betaalt de beloning, bedoeld onder c, voor 1 september van de jaren 2023, 2024 en 2025;.

  • 2.

    Onderdeel f komt te luiden:

    • f.

      overlegt in september 2023, 2024 en 2025 een voortgangsverslag, indien de periode van uitvoering van de activiteiten waarvoor de subsidie wordt verstrekt meer dan twaalf maanden bedraagt, overeenkomstig het daartoe door Gedeputeerde Staten vastgestelde format voortgangsverslag; en.

I.

Bijlage 8 behorende bij artikel 5.1 van de Subsidieregeling transitie veehouderij Noord-Brabant vervalt.

Artikel II Overgangsrecht

Op subsidieaanvragen als bedoeld in paragraaf 5 van de Subsidieregeling transitie veehouderijen Noord-Brabant die zijn ingediend voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze regeling en die nog niet zijn vastgesteld, blijft paragraaf 5 van de Subsidieregeling transitie veehouderijen Noord-Brabant, zoals die luidde de dag voorafgaand aan het tijdstip van inwerkingtreding van deze regeling, van toepassing.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

’s-Hertogenbosch, 25 januari 2022

Gedeputeerde Staten voornoemd,

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

de secretaris,

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

Toelichting behorende bij de Vijftiende wijziging Subsidieregeling transitie veehouderijen Noord-Brabant

I. Algemeen

 

De grondgebonden melkveehouderij is een vorm van landbouw die zich relatief goed verhoudt tot de provinciale opgaven zoals verwoord in het provinciale beleid voor natuur en landschap, water en bodem. Gedeputeerde Staten hebben op 26 januari 2021 paragraaf 5 Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM) in de Subsidieregeling transitie veehouderijen Noord-Brabant vastgesteld, waarmee een eerste groep van bijna 200 deelnemers in het van Gogh Nationaal Park i.o. van start zijn gegaan.

 

Met de BBM stimuleren Gedeputeerde Staten verduurzaming van de grondgebonden melkveehouderij. Deelnemers aan de BBM dragen bij aan de opgaven voor waterkwaliteit, bodem, landschap en biodiversiteit, stimuleren kringlooplandbouw en het economische perspectief, zoals verwoord in het regionaal Bodem en Waterprogramma, het concept beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 en Brabant Uitnodigend Groen. De BBM maakt de prestaties van de melkveehouders aan de hand van 13 kritische prestatie-indicatoren inzichtelijk en beloont gerealiseerde prestaties voor een periode van 3 jaar. Ook andere partijen (markt, overheden, maatschappelijke organisaties) hebben zicht op die prestaties en kunnen die waarderen of belonen.

 

De systematiek van BBM vindt inmiddels haar doorwerking in het beleid voor NiL, kringlooplandbouw en financiering van maatschappelijke diensten. Verder vertalen partijen als Friesland Campina en de Rabobank een hoge score in een plus op de melkprijs (Planet Proof, weidegang) en rentekorting.

 

De wens is om deze aanpak Brabant breed uit te rollen. Door nieuwe openstelling van het subsidieplafond met €1.300.000 kan het aantal deelnemers BBM groeien naar 340.

 

II. Artikelsgewijs

 

Artikel I (Wijziging Subsidieregeling transitie veehouderijen Noord-Brabant)

 

Onder A (artikel 5.1 Begripsbepalingen)

Door het toevoegen van de attentiegebieden waterhuishouding en de grondwaterbeschermingsgebieden zijn de gebieden waar landgebruik belangrijk is voor het behalen van de waterkwaliteit en waterkwantiteitsdoelen toegevoegd.

 

Onder B (artikel 5.5 Weigeringsgronden)

In onderdeel d stond per abuis algemene groepsvrijstellingsverordening in plaats van landbouwgroepsvrijstellingsverordening. Dit is aangepast.

 

Onder C (artikel 5.6 Subsidievereisten)

Dit onderdeel is gewijzigd omdat de BBM is gestart als pilotproject in het van Gogh Nationaal Park. Na positieve bevindingen in de eerste openstelling wordt het nu Brabant breed opgeschaald.

De bepaling inzake het aanleveren van de samenwerkingsovereenkomsten in onderdeel h is gewijzigd om de administratieve lasten te beperken.

 

Onder G (artikel 5.12 Verdelingswijze)

De verdelingswijze is aangepast omdat het nu Brabant brede opschaling betreft.

 

Onder I (Bijlage 3 Pilotgebied Van Gogh Nationaal Park)

Bijlage 3 kan vervallen, omdat de proef in het Pilotgebied Van Gogh Nationaal Park in deze nieuwe openstelling zal worden verbreed naar de hele provincie Noord-Brabant.

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

 

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

 

de secretaris,

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

 

Naar boven