Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant van 7 februari 2022 tot wijziging van de Bijdrageregeling SmartwayZ.NL Noord-Brabant in verband met het openstellen van een nieuwe paragraaf 3 voor uitvoeren van Slimme Mobiliteit maatregelen binnen de corridor A67 gericht op het mijden en spreiden van verkeer op de A67 alsmede enkele technische wijzigingen van pararaaf 1 (Eerste wijziging Bijdrageregeling SmartwayZ.NL Noord-Brabant)

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant;

 

Gelet op artikel 2 van de Algemene bijdrageverordening Noord-Brabant;

 

Overwegende dat het wenselijk is de Bijdrageregeling SmartwayZ.NL Noord-Brabant te wijzigen teneinde uitvoering te geven aan afspraken binnen programma SmartwayZ.NL om slimme mobiliteit maatregelen uit te voeren binnen de corridor A67 gericht op het mijden en spreiden van verkeer op de A67 en daarnaast een technische aanpassing in paragraaf 1 door te voeren;

 

Besluiten vast te stellen de volgende regeling:

Artikel I Wijziging Bijdrageregeling SmartwayZ.NL Noord-Brabant

De Bijdrageregeling SmartwayZ.NL Noord-Brabant wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

In artikel 1.6, onderdeel c, wordt na “andere” ingevoegd “provinciale”.

 

B.

Artikel 1.12 komt te luiden:

1.12 Verantwoording

De bijdrageontvanger legt voor de bijdrage verantwoording af conform de vereisten van de Regeling informatieverstrekking sisa, onder de sisa-codering zoals opgenomen in de subsidiebeschikking.

 

C.

Onder vernummering van paragraaf 3 tot paragraaf 4 en onder vernummering van de artikelen 3.1 tot en met 3.3 tot de artikelen 4.1 tot en met 4.3 wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

 

§ 3. Slimme mobiliteit maatregelen infrastructurele deelopgave A67

 

Artikel 3.1 Begripsbepalingen

In deze paragraaf wordt verstaan onder:

infrastructurele deelopgave: opgave die onderdeel is van het programma SmartwayZ.NL en die erop gericht is om de weginfrastructuur en Slimme Mobiliteit in Zuid-Nederland te verbeteren;

programma SmartwayZ.NL: mobiliteitsprogramma van samenwerkende overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven met verschillende infrastructurele en smart mobility opgaven in de provincies Noord-Brabant en Limburg;

programmaraad SmartwayZ.NL: gremium bestaande uit bestuurders van overheden, het bedrijfsleven en kennisinstellingen, dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de afspraken tussen de Minister van Infrastructuur en Waterstaat en de regio Zuid-Nederland voor het programma SmartwayZ.NL;

project: activiteit of samenhangend geheel van activiteiten die afgebakend zijn in de tijd en gericht zijn op een specifiek eindresultaat;

Slimme Mobiliteit: voortdurende uitwisseling van informatie tussen reizigers, voertuigen en infrastructuur via informatiesystemen, gericht op verkeers- en vervoersdiensten alsmede het beïnvloeden van het gedrag van reizigers en goederenvervoerders;

stuurgroep BrabantStad: gremium bestaande uit bestuurders van de provincie Noord-Brabant en de gemeenten in de B5, dat verantwoordelijk is voor het realiseren en uitvoeren van de Stedelijke Agenda BrabantStad 2018-2022 alsmede de regie op de samenhang binnen het netwerk;

voortgangsrapportage: halfjaarlijkse rapportage over de voortgang van het programma SmartwayZ.NL, zoals vastgesteld door de programmaraad SmartwayZ.NL en verstuurd aan Provinciale Staten van Noord-Brabant en Limburg, de Minister van Infrastructuur en Waterstaat en de stuurgroep BrabantStad.

 

Artikel 3.2 Doelgroep

Een bijdrage op grond van deze paragraaf kan worden aangevraagd door de gemeente Eindhoven.

 

Artikel 3.3 Activiteiten die in aanmerking komen voor een bijdrage

Een bijdrage kan worden verstrekt voor projecten van de doelgroep, bedoeld in artikel 3.2, gericht op aan de infrastructurele deelopgave gerelateerde Slimme Mobiliteit maatregelen binnen de corridor A67 gericht op het mijden en spreiden van verkeer op de A67.

 

Artikel 3.4 Vereisten voor een bijdrage

Om voor een bijdrage in aanmerking te komen, wordt voldaan aan het vereiste dat het project uiterlijk 31 december 2026 kan worden afgerond.

 

Artikel 3.5 Kosten die in aanmerking komen voor een bijdrage

De kosten van de deelopgave voor Slimme Mobiliteit maatregelen, zoals opgenomen in de door de programmaraad SmartwayZ.NL halfjaarlijks vastgestelde voortgangsrapportages, komen in aanmerking voor een bijdrage.

 

Artikel 3.6 Kosten die niet in aanmerking komen voor een bijdrage

In afwijking van artikel 3.5 komen de volgende kosten niet voor een bijdrage in aanmerking:

  • a.

    kosten die gemaakt zijn voor 1 maart 2020;

  • b.

    btw die op grond van de Wet op de omzetbelasting 1968 of de Wet op het BTW-compensatiefonds verrekenbaar respectievelijk compensabel is;

  • c.

    kosten waarvoor reeds een bijdrage of subsidie is verstrekt op grond van deze of een andere provinciale regeling;

  • d.

    kosten die reeds vanuit het programma SmartwayZ.NL zijn of worden betaald.

Artikel 3.7 Vereisten aanvraag bijdrage

Een aanvraag voor een bijdrage:

  • a.

    wordt ingediend met gebruikmaking van het daartoe door Gedeputeerde Staten vastgestelde aanvraagformulier;

  • b.

    bevat het projectblad van de infrastructurele deelopgave, zoals opgenomen in de meest recente voortgangsrapportage;

  • c.

    wordt ingediend van 17 februari 2022 tot en met 1 december 2025.

  • d.

    bevat een verklaring van Rijkswaterstaat als trekker van de infrastructurele deelopgave A67 Leenderheide-Zaarderheiken en Programma SmartwayZ.NL met een akkoord op de uitvoering van de Slimme Mobiliteit maatregelen en de daarbij behorende kosten door aanvrager.

Artikel 3.8 Bijdrageplafond

Gedeputeerde Staten stellen het bijdrageplafond voor de periode, genoemd in artikel 3.7, onder c, vast op € 6.000.000.

 

Artikel 3.9 Hoogte van de bijdrage

De hoogte van de bijdrage bedraagt 100% van de kosten, bedoeld in artikel 3.5.

 

Artikel 3.10 Verdelingswijze

De bijdrage wordt verdeeld overeenkomstig de afspraken over de structuurvisie en korte termijn maatregelen voor de A67 zoals deze in de programmaraad SmartwayZ.NL van 11 december 2019 zijn gemaakt en die nader zijn opgenomen in de 10e voortgangsrapportage SmartwayZ.NL.

 

Artikel 3.11 Verplichtingen van de bijdrageontvanger

De bijdrageontvanger:

  • a.

    rondt het project uiterlijk 31 december 2026 af;

  • b.

    overlegt gedurende de looptijd van het project jaarlijks 15 juli een tussentijds voortgangsverslag met daarin opgenomen:

    • de planning en actuele status van het project;

    • de actuele projectraming en status van de bestedingen.

Artikel 3.12 Verantwoording

Gedeputeerde Staten leggen in de beschikking tot verlening van de bijdrage vast op welke wijze de bijdrageontvanger bij de aanvraag tot vaststelling aantoont dat de activiteiten waarvoor de bijdrage is verleend, zijn verricht en dat aan de verplichtingen is voldaan.

 

Artikel 3.13 Bevoorschotting en betaling

Gedeputeerde Staten verstrekken een voorschot van 100% van het verleende bijdragebedrag. Het voorschot wordt in een keer betaald.

 

Artikel 3.14 Wijze van verstrekken

De bijdrage wordt verleend en op aanvraag vastgesteld op grond van artikel 12, onder c, van de Algemene bijdrageverordening Noord-Brabant.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

’s-Hertogenbosch, 7 februari 2022

Gedeputeerde Staten voornoemd,

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

de secretaris,

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

Toelichting behorende bij de Eerste wijziging Bijdrageregeling SmartwayZ.NL Noord-Brabant

I. Algemeen

 

In het kader van de uitvoering van het programma SmartwayZ.NL zijn middelen ter beschikking gesteld aan de infrastructurele deelopgave A67 Leenderheide Zaarderheiken. Het gaat hierbij onder andere om het uitvoeren van Slimme Mobiliteit maatregelen binnen de corridor A67 gericht op het mijden en spreiden van verkeer op de A67. Deze wijziging maakt het mogelijk om aan de gemaakte afspraken hierover binnen het programma SmartwayZ.NL te voldoen. Daarnaast zijn er technische aanpassingen gemaakt in paragraaf 1.

 

II. Artikelsgewijs

 

Onderdeel C (artikel 3.7)

Rijkswaterstaat heeft de opdracht gekregen om de slimme mobiliteit maatregelen te coördineren. “A67 Leenderheide Zaarderheiken" is de naam van de deelopgave en deze deelopgave wordt getrokken door Rijkswaterstaat.

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

 

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

 

de secretaris,

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

 

Naar boven