Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân van 1 februari 2022 tot wijziging van de Subsidieregeling verblijf en groepsexcursie 2021

Gedeputeerde Staten van Fryslân,

 

gelet op artikel 1.3, vierde lid van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013

 

besluiten

 

de Subsidieregeling verblijf en groepsexcursie 2021 te wijzigen als volgt:

Artikel I

A.

Artikel 8 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 8 Hoogte van de subsidie

De subsidie voor een activiteit, als bedoeld in artikel 5, onderdeel a of b, bedraagt 80% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 10.000,- per school of per studierichting of studiesector van de instelling, met dien verstande dat:

  • a.

    indien een school bestaat uit meerdere vestigingen, per vestiging aanspraak kan worden gemaakt op het in de aanhef genoemde bedrag of indien sprake is van een instelling, per studierichting of studiesector, met inachtneming van het bepaalde in artikel 10 eerste lid onder a of b;

  • b.

    per leerling, student of begeleider maximaal € 50,- subsidie wordt verleend per overnachting;

  • c.

    per leerling of student maximaal € 30,- subsidie wordt verleend voor een groepsexcursie.

B.

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In artikel 10, eerste lid, onder a, vervalt het woord ‘eenmalig’.

  • 2.

    In artikel 10, eerste lid, onder b, vervalt het woord ‘eenmalig’.

  • 3.

    Artikel 10, tweede tot en met vierde lid wordt vernummerd naar derde tot en met vijfde lid.

  • 4.

    Na artikel 10, eerste lid, wordt een lid toegevoegd, dat als volgt luidt:

     

    • 2.

      Gedeputeerde Staten kunnen afwijken van de in het eerste lid onder b genoemde vereiste voor zover het gaat om de opname van de betreffende studierichting of studiesector in bijlage I van deze regeling, indien de toepassing ervan naar het oordeel van Gedeputeerde Staten onredelijk zou zijn en de aanvrager die onredelijkheid in zijn aanvraag voldoende heeft onderbouwd.

C.

Artikel 12, onder e komt te luiden als volgt:

 

  • e.

    het college reeds eerder, vanaf 1 november 2021, subsidie heeft verstrekt op grond van deze regeling aan een vestiging als het een school betreft, of aan een studierichting of studiesector als het een instelling betreft;

D.

Artikel 16 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 16 Inwerkingtreding en overgangsrecht

  • 1.

    Deze subsidieregeling treedt in werking op de dag na bekendmaking in het Provinciaal Blad waarin het wordt gepubliceerd.

  • 2.

    Deze regeling, zoals deze luidde voor 1 november 2021, blijft van toepassing op aanvragen voor subsidie op grond van deze regeling die zijn ontvangen voor die datum.

E.

Bijlage I ‘Studierichting of studiesector waarvoor een aanvraag kan worden ingediend’ komt te luiden als volgt:

 

Bijlage I Studierichting of studiesector waarvoor een aanvraag kan worden ingediend

 

MBO

 

ROC Friese Poort:

 

Bouw & Infra

Creatieve industrie

Economie & ondernemen

Horeca & Hospitality management

IT ( informatietechnologie)

Pedagogiek & Onderwijs

Startcollege Entree

Techniek

Veiligheidsberoepen

Zorg & Welzijn

 

ROC Friesland College

 

Bouwkunde, Bouw & onderhoud

CIOS Sport & Bewegen

Design, Ambacht & Fashion

Handel & Ondernemen

Horeca, Bakkerij & management

Hout, meubel & interieur

MBO Life Sciences

(onderdeel van Friesland College en Aeres MBO Leeuwarden)

Mediadesign & IT

Pedagogisch werk & onderwijs

Podiumkunsten, Productie & Events

Techniek & engineering

Toerisme, Wellness & Recreatie

Transport & logistiek

Voertuigtechniek

Zakelijke dienstverlening & communicatie

Zorg, Service & Welzijn

 

Aeres MBO, Friese vestigingen

 

Teelt & Biologisch-dynamische landbouw

Bloem en styling

Dier/Paard/Vee

Food

Groen

Ondernemen & Handel en logistiek

Loonwerk en techniek

Natuur en milieu

 

HBO

 

NHL Stenden

 

Bestuur & Recht

Communicatie & media

Economie & management

Hotelmanagement

ICT

Maritiem

Onderwijs

Techniek

Toerisme & vrije tijd

Zorg & Welzijn

 

Van Hall Larenstein, vestiging Leeuwarden

 

Business

Dieren

Gebiedsontwikkeling

Groene leefomgeving

Landbouw

Life sciences and technology

Paard

Voeding

Water

 

Hanzehogeschool Groningen: Minerva Academie voor Popcultuur, vestiging Leeuwarden

 

Bachelor Popular Culture

 

WO

 

Campus Fryslân RUG/ University College Fryslân

 

Bachelor:

Global Responsibility & Leadership

Rechtsgeleerdheid (BA)

 

Master:

Sustainable Entrepreneurship (MSc)

Governance and Law in Digital Society

Tourism Geography and Planning (MSc)

Climate Adaptation Governance (MSc)

Multilingualism (MA)

Voice Technology (MSc)

Water Technology - Wetsus

Artikel II

De toelichting van de Subsidieregeling verblijf en groepsexcursie 2021 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

De tekst in de toelichting op artikel 1, onderdeel f Groepsaccommodatie, wordt als volgt gewijzigd:

 

In de eerste zin van de alinea wordt de zinsnede ‘met ten minste twintig slaapplaatsen’ vervangen door: ‘met ten minste tien slaapplaatsen’.

 

B.

De tekst in de toelichting op artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

 

In de vierde zin van de eerste alinea wordt de zinsnede ‘die aan het MBO, HBO en WO, per opleiding genoemd in de tabel in bijlage 1, aanspraak kan worden gemaakt’ vervangen door: ‘die aan het MBO, HBO en WO, per studierichting of studiesector genoemd in de tabel in bijlage I, aanspraak kan worden gemaakt’.

 

C.

De tekst in de toelichting op artikel 10 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 10 Aanvraag en aanvraagperiode

Uit het eerste lid volgt dat subsidie enkel kan worden aangevraagd door of namens het bevoegd gezag, ten behoeve van een in de provincie Fryslân gevestigde school of instelling. Voor MBO-, HBO- en WO-instellingen geldt dat per studierichting of studiesector, zoals benoemd in de bijlage I van de regeling, een aanvraag kan worden ingediend. Hieronder vallen alle opleidingen die de instelling in het kader van de tabel genoemde studierichting of studiesector aanbiedt. Deze gelden samen als een studierichting of studiesector. Voor het MBO betekent dit concreet voor alle opleidingen die, bijvoorbeeld vallen onder de studierichting of studiesector Zorg en Welzijn (ROC Friese Poort), of Zorg, Service en Welzijn (ROC Friesland College), ongeacht de differentiatie of niveau, voltijd of deeltijd, een aanvraag kan worden ingediend. De aanvragende instelling mag de aanvraag bundelen, dat wil zeggen voor meerdere differentiaties in een studierichting of studiesector een aanvraag indienen.

 

Voorbeeld: bij ROC Friese Poort kent men binnen de studierichting of studiesector Zorg en Welzijn, 16 verschillende opleidingen. Als voor één van deze 16 opleidingen een aanvraag is ingediend, kan voor de overige 15 opleidingen geen separate aanvraag meer worden ingediend. Er kan wel één (gezamenlijke) aanvraag worden ingediend voor studenten van meerdere opleidingen binnen Zorg en Welzijn. Daarnaast kan vervolgens óók een aanvraag worden ingediend voor de studierichting of studiesector Techniek, Creatieve industrie, Pedagogiek & Onderwijs, enz.

 

Voor het HBO geldt hetzelfde: onder de genoemde studierichtingen vallen verschillende differentiaties: bijvoorbeeld onder de studierichting Onderwijs vallen bijvoorbeeld de PABO en de lerarenopleidingen. Er kan voor de gehele studierichting Onderwijs éénmalig een aanvraag worden ingediend. Dit mag dus een combinatie zijn van meerdere opleidingen binnen de studierichting Onderwijs.

 

Door niet voor elke differentiatie of opleiding toe te staan dat een aanvraag wordt ingediend wordt voor elke instelling voldoende kans geboden om een aanvraag gehonoreerd te krijgen.

 

Het derde lid bepaalt dat de aanvraag wordt ingediend door middel van een door het college vastgesteld aanvraagformulier. Uit het vierde lid volgt dat de aanvraag kan worden ingediend tot en met 1 april 2022. Aanvragen die nadien worden ingediend worden geweigerd.

 

Uit het vijfde lid volgt welke gegevens en documenten in ieder geval bij de aanvraag moeten worden overgelegd. Zo moet uit de aanvraag in ieder geval blijken voor welke school of instellingsubsidie wordt aangevraagd (onderdeel a). Indien voor meerdere vestigingen van een school of instelling subsidie wordt aangevraagd, moet eveneens uit de aanvraag blijken hoeveel (en welke) vestigingen het betreft. Daarnaast is van belang dat een offerte wordt overgelegd van de activiteit waarvoor subsidie wordt aangevraagd (onderdeel b). Voorstelbaar is dat zowel voor verblijf in een groepsaccommodatie als voor een groepsexcursie subsidie wordt aangevraagd. Voor beide activiteiten moet in dat geval een offerte worden overgelegd. Uit die offerte moet duidelijk blijken op welke activiteit de offerte ziet (sub i), wanneer de activiteit plaatsvindt (sub ii), hoeveel leerlingen, studenten en begeleiders aan de activiteit deelnemen (sub iii) en welke kosten aan die activiteit zijn verbonden (sub iv) Indien één van deze onderdelen ontbreekt, is het niet mogelijk een subsidie te verlenen. Het verdient de voorkeur dat de offerte tevens inzicht geeft in de aard van de personen (student of leerling of begeleider) die deelnemen aan de activiteit. Indien uit de offerte niet blijkt of, en in hoeverre, die offerte tevens ziet op kosten voor begeleiders, dient de subsidieontvanger daarover in zijn aanvraag duidelijkheid te verschaffen.

 

D.

De tekst in de toelichting op artikel 11 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    De tekst in de toelichting op artikel 11, onder het cursief kopje Lid 1 – verblijf groepsaccommodatie, wordt als volgt gewijzigd:

  •  

  • In de vierde zin van de alinea wordt de zinsnede ‘in de periode 1 juni 2021 tot en met 1 juni 2022 (onderdeel b)’ vervangen door: ‘in de periode 1 juni 2021 tot en met 30 december 2022 (onderdeel b)’.

  • 2.

    De tekst in de toelichting op artikel 11, onder het cursief kopje Lid 2 – groepsexcursie, wordt als volgt gewijzigd:

  •  

  • In de eerste zin van de tweede alinea wordt de zinsnede ‘in de periode 1 juni 2021 tot en met 1 juni 2022 (onderdeel b)’ vervangen door: ‘in de periode 2021 tot en met 30 december 2022 (onderdeel b)’.

E.

De tekst in de toelichting op artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

 

In de vierde lid wordt de zinsnede ‘maar in ieder geval vóór 1 mei 2022,’ vervangen door: ‘maar in ieder geval vóór 30 november 2022,’.

Artikel III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 november 2021.

Aldus vastgesteld in de vergadering van Gedeputeerde Staten van Fryslân van 1 februari 2022,

Voorzitter drs. A.A.M. Brok

Secretaris R.E. Bouius-Riemersma, MBA MCM

Naar boven