Besluit van Gedeputeerde Staten van 29 november 2022 kenmerk PZH-817865044, tot wijziging van de Subsidieregeling energie-infrastructuur op industrieterreinen Zuid-Holland

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland;

 

Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland;

 

Overwegende dat het wenselijk is de Subsidieregeling infrastructuur op industrieterreinen Zuid-Holland op onderdelen aan te passen en het subsidieplafond te verhogen met het oog op het versterken van de energieinfrastructuur;

 

Besluiten

Artikel I  

De Subsidieregeling energie-infrastructuur op industrieterreinen Zuid-Holland wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 1 wordt als volgt aangepast:

  • 1.

    Het begrip “netbeheerder” komt te luiden:

    • -

      netbeheerder: degene die een transportnetwerk voor energie of CO2 beheert;

  • 2.

    In alfabetische rangschikking wordt het volgende begrip ingevoegd:

    • -

      Algemene groepsvrijstellingsverordening: Verordening (EU) Nr. 651/2014 van de Commissie van 17 juni 2014 waarbij bepaalde categorieën steun op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag met de interne markt verenigbaar worden verklaard (PbEU, L187);

B.

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In artikel 4 wordt, onder vernummering van lid 2 en 3 naar lid 3 en 4, een nieuw lid ingevoegd, luidende:

    • 2.

      Onverminderd het bepaalde in het eerste lid, gaat een aanvraag voor subsidie die betrekking heeft op een activiteit als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onder a, vergezeld van een opgave van NOx-reductie bij de onderneming die gebruik maakt van de getransporteerde modaliteit.

  • 2.

    In het vierde lid (nieuw) vervalt “door of”.

C.

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Er wordt, onder verlettering van onderdeel b tot en met d naar onderdeel c tot en met e, nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

    • b.

      een opgave als bedoeld in artikel 4, tweede lid, ontbreekt;

  • 2.

    In onderdeel c (nieuw) wordt ‘’€250.000,00’’ vervangen door “€500.000,00”.

  • 3.

    In onderdeel d (nieuw) wordt “€375.000,00” vervangen door “€750.000,00”.

  • 4.

    Onderdeel e (nieuw) komt te luiden:

    • e.

      de aanvrager een onderneming in moeilijkheden is, bedoeld in artikel 2, onderdeel 18, van de Algemene groepsvrijstellingsverordening.

D.

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In het eerste lid wordt “€250.000,00” vervangen door “€500.000,00”.

  • 2.

    In het tweede lid wordt “€350.000,00” vervangen door “€750.000,00”.

Artikel II  

De Subsidieregeling energie-infrastructuur op industrieterreinen Zuid-Holland, zoals deze luidde op de dag voorafgaande aan de dag van inwerkingtreding van dit besluit, blijft van kracht voor subsidies die voor deze datum zijn aangevraagd.

Artikel III  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin dit besluit wordt geplaatst.

Den Haag, 29 november 2022

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland,

waarnemend secretaris

ir. J.C. van Ginkel

Plaatsvervangend commissaris van de Koning

drs. J.N. Baljeu

Toelichting bij het besluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland van 29 november 2022, kenmerk PZH-2022-817865044 tot wijziging van de Subsidieregeling energie-infrastructuur op industrieterreinen Zuid-Holland

Algemeen

Het is gebleken dat veel projecten meer doorlooptijd en engineering nodig hebben dan gedacht. Aanvragen en uitvoering van energie-infraprojecten blijven achter op de verwachting. De subsidiehoogte is relevant om kleinere projecten te stimuleren (< 1 mln). Dit soort kleinere projecten komt in de grote industrie slechts sporadisch voor (de meeste opportunity’s lopen al gauw in de vele miljoenen) waardoor de 250k te weinig verschil maakt om de FID te nemen. Gedeputeerde Staten hebben besloten het subsidiebedrag per project te verdubbelen van 250k naar 500k en daarmee automatisch ook de grootte van het te subsidiëren project te vergroten. Wel blijft de koppeling met de CO2-winst per project in stand. Om een hogere subsidie te verkrijgen zal ook meer CO2 emissiereductie behaald moeten worden zodat subsidie en CO2 winst in verhouding blijft.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 1

De regeling is specifiek voor niet gereguleerde energienetten bedoeld. Met name als het gaat om aansluiting op hoofdinfrastructuur hebben we aangegeven dat de netbeheerder de aanvrager zou moeten zijn. De definitie van netbeheerder in artikel 1 sloot echter de netbeheerders van niet gereguleerde netten uit. Terwijl deze regeling ook aansluiting op een CO2 netwerk zou moeten ondersteunen. Dat heeft geleid tot een aanpassing van de begripsbepaling voor netbeheerder.

 

Artikel 4:

De beschikking over deze getransporteerde modaliteit zoals bv warmte zal ertoe leiden dat het gebruik van bedrijfsmiddelen zoals bv stoomketels ten behoeve van warmte kan worden afgeschaald of wellicht zelfs kan worden gestopt. Hierdoor vermindert c.q. stopt de emissie van NOx. Door het afschalen c.q. stoppen van deze activiteit (het gebruik van stoomketels) kan de natuurtoestemming in zoverre worden aangepast dat deze niet meer ziet op het gebruik van de stoomketels als gevolg waarvan de in de natuurtoestemming opgenomen NOx-emissie kan worden verlaagd. Het is vervolgens aan die onderneming om bij het bevoegd gezag een daartoe strekkend wijzigingsverzoek bij het bevoegd gezag in te dienen.

Naar boven