Bekendmaking ontwerp projectplan Waterwet, ontwerpbesluiten en milieueffectrapport Dijkversterking Wijk bij Duurstede – Amerongen

Gedeputeerde Staten van Utrecht maken mede namens Burgemeester en wethouders van Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug het volgende bekend.

Het project

De Lekdijk tussen Schoonhoven en Amerongen – een primaire waterkering - beschermt een groot deel van Midden- en West-Nederland tegen overstromingen. De dijk moet worden versterkt. Met deze dijkversterking is de dijk ook in de toekomst veilig en voldoet hij aan de normen die sinds 2017 gelden.

Een van de deelprojecten is dijkversterking Wijk bij Duurstede – Amerongen. Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden stelt ten behoeve van dijkversterking Wijk bij Duurstede - Amerongen een projectplan Waterwet op. Het projectplan beschrijft hoe de dijk wordt versterkt. Bij dit projectplan is ook een milieueffectrapport (deel 2) opgesteld.

Gecoördineerde projectprocedure projectplan Waterwet

Voor het projectplan Waterwet worden de ontwerpbesluiten die nodig zijn en het milieueffectrapport tegelijkertijd gepubliceerd en ter inzage gelegd. Dit heet een ‘gecoördineerde projectprocedure’. In de Waterwet is bepaald dat het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht optreedt als bevoegd gezag voor deze procedure.

Op de gecoördineerde projectprocedure van het projectplan Waterwet is de Crisis en Herstelwet van toepassing.

Vastgestelde ontwerpbesluiten ter inzage van 23 december 2022 tot en met 17 februari 2023

Om deze dijkversterking te kunnen uitvoeren is een aantal vergunningen nodig.

De volgende ontwerpbesluiten met bijlagen liggen daarvoor vanaf 23 december 2022 gedurende 8 weken ter inzage:

  • 1.

    Ontwerp projectplan Waterwet Dijkversterking Wijk bij Duurstede – Amerongen van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden;

  • 2.

    Milieueffectrapport Dijkversterking Wijk bij Duurstede - Amerongen;

  • 3.

    Ontwerp Ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming, afgegeven door de provincie Utrecht;

  • 4.

    Ontwerp Omgevingsvergunning– activiteit kappen van gemeente Wijk bij Duurstede;

  • 5.

    Ontwerp Omgevingsvergunning– activiteit kappen van gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Hoe, waar en wanneer kunt u de ontwerpbesluiten en het MER inzien?

Van 23 december 2022 tot en met 17 februari 2023 wordt het ontwerp projectplan Waterwet met de hier voorgenoemde bijbehorende ontwerpstukken voor iedereen ter inzage gelegd. Deze stukken zijn digitaal beschikbaar via: www.provincie-utrecht.nl/terinzage

De stukken zijn ook geprint tijdens kantooruren in te zien op de volgende locaties:

Gemeente Wijk bij Duurstede: Karel de Grotestraat 30, Wijk bij Duurstede

Gemeente Utrechtse Heuvelrug: Kerkplein 2, Doorn

Vragen?

Voor vragen over het project kunt u terecht bij de omgevingsmanager van het project. Contactgegevens vindt u hier: https://www.hdsr.nl/buurt/sterke-lekdijk/wijk-duurstede/.

Voor vragen over de ontwerpbesluiten of de procedure kunt u terecht bij de juridisch coördinator van provincie Utrecht, via telefoonnummer 030-2589111.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Heeft u het plan gelezen, en bent u het niet eens met (een onderdeel van) het projectplan of de ontwerp besluiten? Dan kunt u dit kenbaar maken door gedurende de terinzagelegging een zienswijze in te dienen bij de provincie Utrecht. Voor een goede beantwoording vragen wij u om één onderwerp per alinea te behandelen. En aan te geven over welk besluit uw zienswijze gaat. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling.

Schriftelijk:

Schriftelijke zienswijzen kunt u, onder vermelding van uw naam en adresgegevens, indienen bij de provincie Utrecht via zienswijzen@provincie-utrecht.nl. Of via Postbus 80300, 3508 TH Utrecht. Vermeld alstublieft ‘Dijkversterking Wijk bij Duurstede – Amerongen’.

Mondeling:

U kunt tijdens de terinzagelegging ook een mondelinge zienswijze indienen. Hiervoor kunt u tijdens de ter inzage termijn op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur een afspraak maken bij de provincie Utrecht via 030-2589111. Van uw mondelinge zienswijze wordt een verslag gemaakt dat aan u wordt toegezonden.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Alle zienswijzen worden doorgestuurd naar de desbetreffende bevoegde instanties die de zienswijzen betrekken bij de definitieve besluitvorming. Uw zienswijze kan leiden tot aanpassingen in het definitieve projectplan of de vergunningen. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend, wordt geïnformeerd over hoe hiermee is omgegaan via de Nota van Antwoord.

Als het projectplan definitief is vastgesteld door Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en vervolgens goedgekeurd door de provincie Utrecht, maakt de provincie dit bekend. Het goedkeuringsbesluit, het projectplan en de definitieve vergunningen liggen vervolgens 6 weken ter inzage voor beroep.

Is uw zienswijze afgewezen en bent u het hiermee niet eens? Dan kunt u tegen het goedkeuringsbesluit en/of de vergunningen in beroep gaan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Naar boven