Verkeersbesluit rotonde A29 - N487

PZH-2022-817983645 / DOS-2022-0005282

Inleiding

In 2016 is in opdracht van Rijkswaterstaat de studie ‘Verkeersonderzoek A29, aansluiting Numansdorp’ uitgevoerd. Aan deze studie hebben het Waterschap Hollandse Delta en de provincie Zuid-Holland deelgenomen. Uit deze studie is naar voren gekomen dat het westelijke kruispunt, N487/op- afrit A29 (afslag nummer 22) in de gemeente Hoeksche Waard, met name in de avondspits onvoldoende capaciteit heeft om het verkeer af te wikkelen. Weggebruikers hebben meer tijd nodig dan gebruikelijk om te constateren dat er van rechts geen verkeer nadert. Hierdoor ontstaat er sneller een wachtrij van weggebruikers op de westelijke afrit van de A29. Daardoor ontstaat terugslag van de wachtrijen tot op de westelijke rijbaan van de autosnelweg A29. Dit kan zorgen voor een verkeersonveilige situatie op de A29. Uit deze studie is een rotonde als voorkeursoplossing voortgekomen. Door de aanleg van deze rotonde wordt het landbouwverkeer op de N487 en de Groene Kruisweg (tussen de kruispunten N487 – Volgerlandseweg en Groene Kruisweg - Middelsluissedijk WZ) over de hoofdrijbaan geleid en wordt de parallelrijbaan ter hoogte van het viaduct aangepast in een verplicht (brom)fietspad. Het wegvak ten westen van de rotonde bij de op- en afrit van de A29 is in beheer van Waterschap Hollandse Delta. Voor deze maatregelen is een verkeersbesluit benodigd.

Bevoegdheid

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben de bevoegdheid om op grond van artikel 18, eerste lid, sub b van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) verkeersbesluiten te nemen voor wegen die bij haar in beheer zijn. Krachtens het ambtelijk mandaatbesluit voor de provinciale organisatie 2022, is deze bevoegdheid door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland gemandateerd aan het hoofd van de eenheid Advies Beheer Assets.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Krachtens artikel 15, eerste lid, van de WVW dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

Uit het oogpunt van (zoals genoemd in artikel 2 lid 1 van de WVW):

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het instandhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

is het gewenst om een rotonde te realiseren bij de aansluiting van de afrit A29 West op de provinciale weg N487, met de bijbehorende verkeersmaatregelen.

Belangenafweging

Om de doorstroming en bruikbaarheid van de weg te waarborgen is een rotonde de meest geschikte kruispuntvorm bij het kruispunt van de N487 met de afrit van de A29 in de gemeente Hoeksche Waard. Links afslaand verkeer vanaf de afrit van de A29 hoeft geen rekening meer te houden met het verkeer uit westelijke richting, wat de verkeersafwikkeling bevordert. Daarnaast is een rotonde voor de weggebruikers een verkeersveilige kruispuntvorm. Het verkeer dat de rotonde nadert heeft een lage snelheid waardoor het risico op ongevallen kleiner wordt en als er zich toch een ongeval voordoet, is de impact beperkter. Verder wordt de parallelrijbaan ter hoogte van het viaduct (hectometer 13,4 tot 13,8) aangepast in een verplicht (brom)fietspad, waardoor landbouwverkeer tussen de kruispunten met de N487 – Volgerlandseweg en Groene Kruisweg - Middelsluissedijk WZ gebruik moet maken van de hoofdrijbaan. Hiervoor is gekozen omdat er onvoldoende ruimte beschikbaar is om (brom)fietsers en landbouwvoertuigen veilig te laten passeren. Met deze verkeersmaatregelen wordt de vrijheid van verkeer wordt gewaarborgd en de bruikbaarheid van de weg bevorderd. Alles tegen elkaar afgewogen zijn de te nemen maatregelen dus in ieders belang.

Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is er overleg gepleegd met de korpschef. Deze heeft ingestemd met de maatregelen.

Besluit

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, gelet op het voorgaande besluiten:

  • 1.

    Alle eerder genomen verkeersbesluiten in te trekken die strijdig of gelijk zijn met de hieronder beschreven verkeersmaatregelen die betrekking hebben op het instellen c.q. aanwijzen van verkeersmaatregelen aan desbetreffende wegen of weggedeelten opgenomen in dit besluit;

  • 2.

    Voor de in de gemeente Hoeksche Waard buiten de bebouwde kom gelegen rotonde A29 – N487, aan de westzijde van de A29 (t.h.v. hectometer 13,4), de volgende verkeersmaatregelen vast te stellen overeenkomstig bijgaande tekeningen met tekeningnummer 219201-TEK07:

    • a.

      Door plaatsing van borden B6 uit bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV) en door het aanbrengen van haaientanden op het wegdek, zoals bedoeld in artikel 80 van het RVV, aan te geven dat verkeer dat de rotonde vanaf alle takken nadert voorrang dient te verlenen aan het verkeer op de rotonde;

    • b.

      Door plaatsing van borden B6 uit bijlage I van het RVV en door het aanbrengen van haaientanden op het (brom)fietspad, zoals bedoeld in artikel 80 van het RVV, aan te geven dat (brom)fietsers voorrang moeten verlenen aan het kruisende verkeer;

    • c.

      Door plaatsing van borden D1 uit bijlage I van het RVV de verplichte rijrichting op de rotonde aan te geven;

    • d.

      Door plaatsing van bord D2 uit bijlage I van het RVV op de middengeleider van de toeleidende weg aan de westzijde van de rotonde, alle weggebruikers te verplichten het bord voorbij te gaan aan de rechterzijde;

    • e.

      Door plaatsing van borden G12a uit bijlage I van het RVV het vrijliggende pad aan de noordzijde van de rotonde aan te wijzen als verplicht (brom-)fietspad.

  • 3.

    Voor de in de gemeente Hoekse Waard buiten de bebouwde kom gelegen wegvakken van de N487 tussen de westelijke rotonde op het viaduct over de A29 (hectometer 13,4) tot de kruisingen met de Volgerlandseweg (hectometer 13,9) de volgende verkeersmaatregelen vast te stellen overeenkomstig bijgaande tekeningen met tekeningnummer 219201-TEK07:

    • a.

      Door plaatsing van borden B1 uit bijlage I van het RVV de hoofdrijbaan van de N487 aan te wijzen als voorrangsweg buiten de bebouwde kom;

    • b.

      Door plaatsing van borden C15 uit bijlage I van het RVV de hoofdrijbaan van de N487 gesloten te verklaren voor fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen;

    • c.

      Door plaatsing van borden G12a uit bijlage I van het RVV het naast de hoofdrijbaan gelegen vrijliggende pad tussen hectometer 13,4 en 13,8 aan te wijzen als verplicht (brom)fietspad;

    • d.

      Door plaatsing van borden G12b uit bijlage I van het RVV het einde van het verplicht (brom)fietspad aan te duiden.

  • 4.

    Te bepalen dat dit besluit in werking treedt met ingang van de dag na publicatie in de Staatscourant.

Bezwaar en voorlopige voorziening

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bij ons een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift moet binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit worden toegezonden, onder vermelding van “Awb-Bezwaar” in de linkerbovenhoek van enveloppe en bezwaarschrift. Het bezwaar moet worden gericht aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, t.a.v. het Awb-secretariaat, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

Krachtens artikel 6:16 van de Awb schorst het bezwaar de werking van dit besluit niet. Gelet hierop kan – als tegen dit besluit bezwaar wordt gemaakt – ingevolge artikel 8:81 van de Awb bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag (bezoekadres: Prins Clauslaan 60 te Den Haag), een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden ingediend. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

Wij verzoeken u een kopie van dit verzoek om een voorlopige voorziening toe te zenden aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland

Naar boven