Besluit van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van 22 november 2022, PZH-2022-819547014, tot wijziging van de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap Zuid-Holland 2013 (Wijzigingsbesluit Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap Zuid-Holland 2013)

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland,

 

Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

 

Overwegende dat met ingang van 1 januari 2017 de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap Zuid-Holland 2013 van kracht is geworden;

 

Overwegende dat het wenselijk is om een aantal onderdelen van de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap Zuid-Holland 2013 te actualiseren of te verduidelijken;

 

Besluiten:

Artikel I  

De Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap Zuid-Holland 2013 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Aan artikel 14b, eerste lid, onder b, wordt toegevoegd “indien dit naar het oordeel van Gedeputeerde Staten nodig is”.

 

B.

Artikel 14c wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In de aanhef wordt “artikel 42” vervangen door “artikel 29”.

  • 2.

    Een lid wordt toegevoegd, luidende:

    • 4.

      Gedeputeerde Staten kunnen in een openstellingsbesluit als bedoeld in artikel 2 afwijken van het bepaalde in het eerste lid.

ARTIKEL II  

  • 1.

    Dit wijzigingsbesluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

Den Haag, 22 november 2022,

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland

ir. J.C. van Ginkel MCM, waarnemend secretaris

drs. J. SMIT, voorzitter

Wijzigingsbesluit Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap Zuid-Holland 2013

De Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap Zuid-Holland 2013 (SKNL) is aangepast ten opzichte van de versie van 21 oktober 2021. Deze wijzigingen zien erop toe de SKNL (verder) in overeenstemming te brengen met het model dat is opgesteld door BIJ12 ten behoeve van het Interprovinciaal Overleg (IPO). Daarnaast zien de wijzigingen op de regels rond een aanvraag voor subsidievaststelling.

 

Artikelsgewijs

 

A: artikel 14b (bevoorschotting)

Op grond van artikel 14b kunnen Gedeputeerde Staten op aanvraag een voorschot verlenen. Een van de voorwaarden daarbij is dat de aanvraag vergezeld gaat van een overzicht van de gemaakte kosten en de betalingsbewijzen daarvan. In veel gevallen kan ten tijde van de aanvraag voor een voorschot echter nog niet aan deze voorwaarde worden voldaan. De kosten zijn veelal nog niet gemaakt op dat moment. Reden om de SKNL aan te passen. In lijn met het model voor de SKNL dat is opgesteld door BIJ12 wordt de bepaling nu zo geformuleerd dat deze voorwaarde alleen van toepassing is indien dit naar het oordeel van Gedeputeerde Staten nodig is. Dit biedt de noodzakelijke ruimte om, ook wanneer nog geen kosten zijn gemaakt of betalingsbewijzen beschikbaar zijn, een voorschot te verlenen.

 

B: artikel 14c (subsidievaststelling)

In artikel 14c zijn onder verwijzing naar de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013 (Asv) regels gesteld voor de aanvraag tot subsidievaststelling. De eerste wijziging ziet erop toe een onjuiste verwijzing naar de Asv te corrigeren.

 

De toevoeging van het vierde lid is bedoeld om de mogelijkheid te bieden in een openstellingsbesluit af te wijken van de regels voor subsidievaststelling. De aanleiding hiervoor is het volgende. Met ingang van 1 januari 2023 wordt de SKNL (ook) opengesteld voor het subsidiëren van natuurmaatregelen waarvoor de provincie op grond van het Programma Natuur en het Natuurpact middelen beschikbaar heeft. Hieraan ligt onder meer de Regeling specifieke uitkering Programma Natuur ten grondslag. Hierin is vastgelegd dat de specifieke uitkering wordt verstrekt voor de kosten die zijn gemaakt voor uitvoeringsactiviteiten in een specifieke periode (in dit geval de periode tot 31 december 2025).

 

Tegen die achtergrond is het noodzakelijk om in het openstellingsbesluit vast te leggen dat voor de natuurmaatregelen die worden bekostigd op grond van het Programma Natuur (en Natuurpact) een afwijkende datum van toepassing is voor de indiening van een aanvraag tot vaststelling van de subsidie. Daarmee kan namelijk worden bewerkstelligd dat eerder een aanvraag tot subsidievaststelling wordt ingediend en dus voldoende tijd resteert voor tijdige besluitvorming op de aanvraag. Zo wordt geborgd dat de kosten onder de specifieke uitkering kunnen worden gebracht. De wijziging maakt het mogelijk dit in een openstellingsbesluit te regelen.

Naar boven