Bekendmaking vaststelling en goedkeuring projectplan Waterwet en ontheffing Wnb soortenbescherming Dijkversterking Stenendijk te Hasselt

Gedeputeerde Staten van Overijssel maken, mede namens het Waterschap Drents Overijsselse Delta bekend dat het projectplan Waterwet is vastgesteld en goedgekeurd en de ontheffing Wnb soorten is verleend.

Het project

Alle primaire waterkeringen in Nederland moeten aan de wettelijke veiligheidsnorm voldoen om het achterland te kunnen beschermen tegen hoogwater. De Stenendijk Hasselt beschermt de stad Hasselt en het achterland tegen overstroming vanuit de IJsseldelta.

De monumentale Stenendijk (1,2 km) tussen gemaal Galgerak en molen de Zwaluw bij Hasselt is onvoldoende sterk en voldoet niet aan de huidige toetseisen voor waterveiligheid. De dijk wordt versterkt door het aanbrengen van een stalen damwand. De versterking heeft een zeer beperkt ruimtebeslag. Het Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft een projectplan Waterwet opgesteld waarin de te nemen maatregelen zijn beschreven. Het project Stenendijk Hasselt maakt als te versterken primaire waterkering deel uit van het landelijk Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Gecoördineerde projectprocedure Projectplan Waterwet

Bij de voorbereiding van de besluiten die nodig zijn voor de uitvoering van het project Dijkversterking Stenendijk te Hasselt wordt de provinciale coördinatieregeling op grond van de Waterwet ( artikel 5.8, Waterwet) toegepast. De bedoeling van de provinciale coördinatie is om de voorbereiding en bekendmaking van de voor de uitvoering van dit project benodigde besluiten op elkaar af te stemmen en gelijktijdig te laten plaatsvinden.

Definitieve besluiten

De volgende definitieve besluiten met bijlagen liggen vanaf donderdag 10 februari 2022 tot en met woensdag 23 maart 2022 voor iedereen ter inzage:

- Goedkeuringsbesluit provincie Overijssel op het projectplan Waterwet Stenendijk Hasselt

- Projectplan Waterwet Dijkversterking Stenendijk te Hasselt (Waterschap Drents Overijsselse Delta) inclusief bijlagen waaronder de m.e.r.-beoordelingen

- Ontheffing Wet natuurbescherming soortenbescherming met bijlagen (provincie Overijssel)

Voor dit project zijn m.e.r.-beoordelingen uitgevoerd. De provincie heeft besloten dat een MER niet vereist is.

Hoe, waar en wanneer kunt u de besluiten inzien?

De definitieve besluiten zijn op afspraak fysiek in te zien vanaf donderdag 10 februari 2022 tot en met woensdag 23 maart 2022. Dit kan op de volgende locaties.

Instantie

 

Locatie

Aanmelden (als afspraak) 

Provincie Overijssel

Luttenbergstraat 2, Zwolle

Balie provinciehuis

Contactpersoon C. Ortelee

Waterschap Drents Overijsselse Delta

Dokter van Deenweg 186, Zwolle

Balie

Contactpersoon M. Vervoort

Gemeente Zwartewaterland

Telvorenstraat 2, 8061 CB Hasselt

Balie

Contactpersoon

Henk Kin

In verband met maatregelen tegen het Corona-virus bestaat de mogelijkheid dat het provinciehuis, het waterschap en het gemeentehuis niet gedurende de gehele inzagetermijn open is. U wordt verzocht een afspraak te maken om de stukken in te zien. U kunt daarvoor een afspraak maken met de heer Ortelee (c.ortelee@overijssel.nl of 038- 499 8899) of de heer H. Kin (h.kin@zwartewaterland.nl of via T. 14 038).

Online bekijken

U kunt het goedkeuringsbesluit, het projectplan Waterwet inclusief bijlagen en de ontheffing Wet natuurbescherming soortenbescherming met bijlagen inzien in het provinciaal blad via de publicatie op https://zoek.officielebekendmakingen.nl/. En ook op https://www.overijssel.nl/loket/ter-inzage/.

Vragen?

Voor inhoudelijke vragen over het project kunt u contact opnemen met mevrouw M. Vervoort, Omgevingsmanager Dijkversterking Stenendijk te Hasselt van het Waterschap Drents Overijsselse Delta, telefoonnummer 088 233 1200.

Voor vragen over de besluiten en/of de procedure kunt u terecht bij de heer Ortelee van de provincie Overijssel, telefoonnummer 038 - 499 88 99.

Instellen beroep

Beroep kan worden ingesteld van 10 februari 2022 tot en met 23 maart 2022 bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen het goedkeuringsbesluit van het projectplan Waterwet en de overige besluiten.

Beroep tegen de besluiten staat open voor:

- een ieder die een zienswijze heeft ingediend, en

- belanghebbenden (ongeacht of zij een zienswijze indienden).

 

Het beroep kan worden gericht aan:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

 

Het beroepschrift moet worden ondertekend en dient in ieder geval de volgende informatie te bevatten:

- naam en adres;

- de dagtekening;

- een omschrijving van het besluit waartegen het beroep gericht is; en

- de redenen waarom de belanghebbende zich niet met het besluit kan verenigen.

 

Burgers kunnen ook digitaal beroep instellen via https://loket.raadvanstate.nl/digitaal-loket/. Hiervoor is een DigiD vereist.

Crisis- en herstelwet

De Crisis- en herstelwet is van toepassing op de procedure van het projectplan Waterwet. Dit betekent dat:

- de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

- de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld;

- de Raad van State in principe binnen zes maanden na afloop van de beroepstermijn uitspraak doet over eventueel ingestelde beroepen.

Voorlopige voorziening

Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van de besluiten niet. De besluiten treden in werking de dag na afloop van de beroepstermijn. Om de inwerkingtreding te schorsen dient er een verzoek om voorlopige voorziening bij de Raad van State te worden ingediend. Als dit verzoek binnen de termijn van zes weken is ingediend, treden de besluiten niet eerder in werking dan nadat op dat verzoek is beslist. Het verzoek om een voorlopige voorziening kan worden gericht aan:

Raad van State

T.a.v. de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Griffierecht

Aan de behandeling van het beroepschrift en een eventueel verzoek om een voorlopige voorziening zijn kosten (griffierecht) verbonden. Meer informatie hierover is te vinden op www.raadvanstate.nl.

Naar boven