Besluit tot wijziging van de grens van de zone rond de wierde Heveskes

Gedeputeerde Staten van Groningen maken bekend dat zij op 15 november 2022, nr. A.10, team BELRO, dossiernummer K43706 het volgende besluit hebben genomen:

 

Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen:

 

Besluit tot wijziging van de grens van de zone rond de wierde Heveskes

 

Aanleiding

 

Bij brief van 29 september 2022 hebben Burgemeester en Wethouders van de gemeente Eemsdelta ons verzocht om de grens van de op kaart 7 Landschap van de Omgevingsverordening provincie Groningen 2016 aangegeven zone rond de wierde Heveskes te wijzigen. Het verzoek betreft het verwijderen van het deel van de zone aan de oostzijde - ten oosten van de kerk - voor zover gelegen op het industrieterrein Oosterhorn.

 

Criteria voor de besluitvorming

 

Op grond van artikel 2.62 van de Omgevingsverordening provincie Groningen 2016 zijn wij bevoegd kaart 7 Landschap te wijzigen teneinde deze kaart in overeenstemming te brengen met de feitelijke situatie.

 

Overwegingen

 

De aangegeven zone rond de wierde Heveskes op kaart 7 Landschap van de Omgevingsverordening provincie Groningen 2016 heeft als doel om het zicht op en de herkenbaarheid van de wierde met de kerk te behouden.

Door een eerdere wijziging van de grens van de zone rond de wierde Heveskes, naar aanleiding van de aanwezigheid van bedrijven op het industrieterrein Oosterhorn binnen deze zone, is nog een deel van de zone aan de oostzijde van de wierde in de vorm van een uitstulping op het industrieterrein Oosterhorn blijven liggen.

De wierde grenst aan de oostzijde aan het industrieterrein Oosterhorn. Dit industrieterrein betreft geen openbaar gebied dat voor passanten toegankelijk is. Dit in tegenstelling tot de west- en oostzijde van de wierde. Hier grenst de wierde aan openbaar gebied en ligt ook de doorgaande weg Oosterhorn. Van deze zijde is de wierde voor passanten goed zichtbaar en herkenbaar.

De huidige nabijgelegen bedrijvigheid oostelijk van de wierde met de kerk, de toekomstige nog te ontwikkelen bedrijvigheid en de afwezigheid van beleefbaarheid van de wierde vanuit oostelijk perspectief, plaatsen het vasthouden aan de huidige grens van de zone van de wierde aan de oostzijde in een ander daglicht.

Tegen deze achtergrond heeft het deel van de zone in de vorm van een smalle uitstulping aan de oostzijde gelegen op het industrieterrein Oosterhorn feitelijk zijn betekenis voor het behouden van het zicht op en de herkenbaarheid van de wierde met de kerk verloren.

Gelet hierop is er aanleiding om het verzoek in te willigen.

Besluit

 

  • I.

    Kaart 7 Landschap van de Omgevingsverordening provincie Groningen 2016 te wijzigen voor zover het betreft de gronden aangegeven op de bij dit besluit behorende kaart, met dien verstande dat de aanduiding 'Zones rond wierden en wierdedorpen' vervalt op de gronden 'Zones rond wierden en wierdedorpen - ERAF'.

  • II.

    De grens van de op kaart 7 Landschap van de Omgevingsverordening provincie Groningen 2016 aangegeven 'Zones rond wierden en wierdedorpen' te wijzigen conform de bij dit besluit gevoegde kaart, digitaal vervat in het GML-bestand met planidentificatie NL.IMRO.9920.WijzPOV2022Kaart7-VA01.

  • III

    Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking in het Provinciaal Blad.

Groningen, 15 november 2022

Gedeputeerde Staten voornoemd

F.J. Paas, voorzitter.

J. Schrikkema, secretaris.

Bijlage 1 Kaart 7 Landschap

 

Naar boven