Verkeersbesluit N814: Landbouwsluis

 

Zaaknummer 2022-011312, 14 november 2022

 

Aanleiding

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen een verkeersbesluit voor het verrichten van onderzoek naar het afsluiten van de N814 door het realiseren van een landbouwsluis.

 

In 2021 is een gebiedsgerichte aanpak uitgevoerd voor het gebied in de omgeving van Laag Keppel. Samen met een klankbordgroep, met vertegenwoordigers uit Laag Keppel, Drempt en Eldrik, zijn maatregelen uitgewerkt die de verkeerscirculatie in het gebied beïnvloeden. De directe aanleiding daarvoor is de overlast die de Dorpsstraat en de Hummeloseweg in Laag Keppel al jaren ervaren door doorgaand verkeer. Een van de maatregelen is het afsluiten van de provinciale N814 met een landbouwsluis. Dit heeft een positief effect op de hoeveelheid verkeer op de Dorpsstraat en de Hummeloseweg, maar kan ook leiden tot een toename van verkeer elders. Om dat in te kunnen schatten wordt onderzoek gedaan. De landbouwsluis wordt achtereenvolgens op twee locaties tijdelijk aangelegd. In die periode worden op meerdere locaties in de omgeving de verkeersintensiteiten gemeten. Daarnaast worden met behulp van de klankbordgroep de ervaringen in de praktijk geïnventariseerd.

 

De eerste locatie wordt onderzocht in de herfst van 2022, voor de tweede locatie is het doel deze te onderzoeken in de eerste helft van 2023. De eerste locatie is gelegen direct ten zuiden van Laag Keppel en ten noorden van het toeristische overstappunt (TOP) bij km 3,1. De tweede locatie is gelegen ten zuiden van de rotonde N814-Barlhammerweg bij km 1,9. Tegelijkertijd realiseert de gemeente Bronckhorst een landbouwsluis in de Barlhammerweg, direct ten oosten van het kruispunt tussen die weg en het Heggenveld.

 

De N814 is in de het Gelders Functioneel Kader Wegen aangewezen als erftoegangsweg. De weg is gelegen buiten de bebouwde kom en kent een maximumsnelheid van 60 km/uur.

 

Voor de maatregelen is het nemen van een verkeersbesluit verplicht. De provincie neemt het verkeersbesluit voor de tijdelijke landbouwsluizen op de N814, de gemeente neemt gelijktijdig het verkeersbesluit voor de landbouwsluis in de Barlhammerweg.

 

Beleidskaders

 

Wettelijke grondslag

Dit besluit wordt genomen conform:

• artikel 2, lid 1, onder a Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 15, lid 1 en 2 Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer;

• artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

• afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht;

• het Algemeen Reglement Mandaat Provincie Gelderland.

 

Omgevingsvisie

Dit besluit wordt genomen binnen de kaders van de provinciale Omgevingsvisie. De provincie is verantwoordelijk voor het waarborgen – en waar nodig verbeteren - van de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden welke in provinciaal beheer zijn. In de omgevingsvisie is vastgelegd dat eerst bestaande knelpunten worden verholpen voordat de keuze gemaakt kan worden nieuwe infrastructuur aan te leggen.

 

Procedure totstandkoming

Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem en Zevenaar en met een door de korpschef van Politie Eenheid Oost-Nederland, district Noord- en Oost Gelderland, gemandateerde verkeersspecialist.

 

Belangenafweging: knelpunten en maatregelen

Al gedurende lange tijd ondervinden bewoners van de Dorpsstraat en de Hummeloseweg in Laag Keppel hinder van doorgaand verkeer. Beide wegen zijn niet voor de hoge verkeersintensiteiten ingericht. Door de Hummeloseweg rijden dagelijks ongeveer 8.000 motorvoertuigen en door de Dorpsstraat dagelijks ongeveer 5.500 motorvoertuigen. In 2021 is door de provincie Gelderland en de gemeente Bronckhorst een klankbordgroep ingesteld om deze problematiek te verhelpen. In de klankbordgroep zitten naast vertegenwoordigers uit Laag Keppel ook vertegenwoordigers uit Hummelo, Eldrik en Drempt, omdat maatregelen om het verkeer in Laag Keppel terug te dringen ook kunnen leiden tot een toename van verkeer in Eldrik en Drempt en veranderingen in routekeuze voor verkeer uit Hummelo.

 

Begin 2022 heeft de klankbordgroep het advies voor maatregelen afgerond en opgeleverd aan de bestuurders van de gemeente Bronckhorst en de provincie Gelderland. Een deel van het advies zijn maatregelen die de verkeerscirculatie in het buitengebied ten zuiden van Laag Keppel beïnvloeden, om zo het verkeer in de Dorpsstraat en de Hummeloseweg terug te dringen. De maatregel is onder andere het afsluiten van de provinciale N814 voor gemotoriseerd verkeer met een landbouwsluis. Het doel van de maatregelen is te zorgen dat het doorgaande verkeer in het gebied meer gaat rijden over wegen die daarvoor ingericht zijn (gebiedsontsluitingswegen zoals de N317, N314 en N815/A18) en minder verkeer over wegen die daarvoor niet geschikt zijn.

 

De effecten van de maatregelen zijn weliswaar voorspeld, maar door het maken van een proefopstelling, in combinatie met 17 meetlocaties in de omgeving van Laag- en Hoog Keppel, Eldrik, Drempt en Nieuw Wehl worden deze effecten gemeten, zodat een goed onderbouwd besluit over de definitieve oplossing genomen kan worden. De proefopstelling wordt tijdelijk (3 tot 6 maanden) gerealiseerd op 2 locaties.

 Onderzoekslocatie 1: N814 direct zuidelijk van de Oude IJssel, km 3.1

 Onderzoekslocatie 2: N814 direct zuidelijk van de rotonde N814-Barlhammerweg, km 1.9

 

Tegelijkertijd realiseert de gemeente Bronckhorst een (tijdelijke) landbouwsluis op de gemeentelijke Barlhammerweg. Deze blijft in ieder geval de volledige onderzoeksperiode aanwezig, en zal bij een positieve evaluatie een permanente status krijgen. De gemeente Bronckhorst neemt hiervoor separaat een verkeersbesluit.

 

Realiseren tijdelijke landbouwsluis N814: onderzoekslocatie 1

De afsluiting op deze locatie wordt vormgegeven met een landbouwsluis en de daarbij behorende geslotenverklaring in beide richtingen, met uitzondering van landbouwverkeer. Ter informatie wordt op beide toeleidende wegen na het laatste kruispunt een bord doodlopende weg geplaatst met uitzondering van landbouwverkeer.

Wanneer de landbouwsluis op deze locatie wordt geplaatst is de verwachting dat de hoeveelheid verkeer op de Dorpsstraat afneemt van ongeveer 5.500 motorvoertuigen per etmaal tot 500 motorvoertuigen per etmaal. Dit heeft een sterk positief effect op de leefbaarheid en verkeersveiligheid op de Dorpsstraat. Op de Hummeloseweg neemt de verkeersintensiteit af van ongeveer 8.000 motorvoertuigen per etmaal tot ongeveer 5.500 motorvoertuigen per etmaal. Dit laatste is enkel het effect van de landbouwsluis. Door aanvullende maatregelen zal het verkeer daar verder afnemen.

 

De routes door het gebied veranderen. Meer verkeer komt op de gebiedsontsluitingswegen terecht, maar er verschuift ook verkeer naar andere wegen die daarvoor niet ingericht zijn. Dit geldt met name voor de Eldrikseweg in Eldrik (+ 1.500) en de Zomerweg in Achter Drempt (+500).

 

Ten zuiden van Laag Keppel ligt het toeristische overstappunt (TOP). Deze is in de situatie met landbouwsluis nog via één richting bereikbaar. Gekozen is voor bereikbaarheid vanuit het zuiden (A18) vanwege de bovenlokale functie van de TOP.

 

Bewoners en bedrijven in het gebied ten zuiden van Laag Keppel (Eldrik, Wehl) moeten een andere route kiezen voor bestemmingen ten noorden van Laag Keppel. De meest voor de hand liggende route is via de gebiedsontsluitingswegen in Doetinchem. Voor een bestemming in Laag Keppel kan geparkeerd worden bij de TOP. Voor het lokale landbouwverkeer wordt de bereikbaarheid niet beperkt.

 

Per saldo is de verwachting dat de maatschappelijke positieve effecten opwegen tegen de negatieve effecten. De daadwerkelijke effecten blijken uit het evaluatieonderzoek.

 

Realiseren tijdelijke landbouwsluis N814: onderzoekslocatie 2

Wanneer de landbouwsluis op deze locatie wordt geplaatst is de verwachting dat de hoeveelheid verkeer op de Dorpsstraat afneemt van ongeveer 5.500 motorvoertuigen per etmaal tot 1.500 motorvoertuigen per etmaal. Op de Hummeloseweg neemt de verkeersintensiteit af van ongeveer 8.000 motorvoertuigen per etmaal tot ongeveer 5.500 motorvoertuigen per etmaal. Ook op de Eldrikseweg in Eldrik neemt het verkeer af (-1.000), maar er is een kans dat dit verkeer via het buitengebied van Nieuw Wehl gaat sluipen. Op de zomerweg in Achter Drempt wordt een toename van 500 motorvoertuigen per etmaal voorspeld.

 

De TOP is bereikbaar vanuit zowel het noorden als het zuiden, maar verliest de directe route naar de A18. Bewoners en bedrijven in het gebied ten zuiden van Laag Keppel behouden de route richting bestemmingen ten noorden van Laag Keppel maar moeten richting het zuidoosten een andere route kiezen. Vanuit Wehl moet men omrijden via Doetinchem om Laag Keppel te bereiken.

 

Per saldo is de verwachting dat de maatschappelijke positieve effecten opwegen tegen de negatieve effecten. De daadwerkelijke effecten blijken uit het evaluatieonderzoek.

De N814 is een erftoegangsweg en primair ook alleen bedoeld voor het ontsluiten van de aanliggende erven.

 

Zienswijzen

Op het ontwerp-verkeersbesluit dat ter visie heeft gelegen van 10 augustus tot en met 21 september 2022 zijn 26 zienswijzen ingediend, waarvan er één meerdere keren (44x) is ondertekend. De zienswijzen zijn beantwoord met een reactienota die aan de indieners van een zienswijze is toegezonden en ook terug te vinden is op de provinciale website. De zienswijzen hebben niet geleid tot het aanpassen van het verkeersbesluit.

 

Besluit

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen voor de provinciale weg N814, bij kilometer 3,100 en kilometer 1,900 in de gemeente Bronckhorst het volgende verkeersbesluit:

 

Onderzoekslocatie 1 - kilometer 3,100

 

I. door het plaatsen van borden model C1 van het RVV 1990 met onderbord model OB55, hoofdrijbaan van de N814 in beide richtingen gesloten verklaren voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren en vee met uitzondering van landbouwvoertuigen bij kilometer 3,100;

II. door het verwijderen van borden model C1 van het RVV 1990 met onderbord model OB55, hoofdrijbaan van de N814 de gesloten verklaring voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren en vee met uitzondering van landbouwvoertuigen opheffen na afloop van de onderzoeksperiode bij kilometer 3,100;

 

Onderzoekslocatie 2 - kilometer 1,900

 

III. door het plaatsen van borden model C1 van het RVV 1990 met onderbord model OB55, hoofdrijbaan van de N814 in beide richtingen gesloten verklaren voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren en vee met uitzondering van landbouwvoertuigen bij kilometer 1,900;

IV. door het verwijderen van borden model C1 van het RVV 1990 met onderbord model OB55, hoofdrijbaan van de N814 de gesloten verklaring voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren en vee met uitzondering van landbouwvoertuigen opheffen na afloop van de onderzoeksperiode bij kilometer 1,900.

 

 

Ter inzage

 

Een link naar het verkeersbesluit is vanaf 15 november 2022 te vinden op de website van de provincie (www.gelderland.nl > Bereikbaar Gelderland > Wegwerkzaamheden > Gebiedsgerichte aanpak N814 Hummelo/Laag-Keppel).

De tekst van het verkeersbesluit is vanaf dezelfde datum ook te vinden op de website van de rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl->Zoek in). U kunt zaaknummer 2022-011312 dan als zoekopdracht ingeven.

Tevens ligt een kopie van het verkeersbesluit van 15 november tot en met 27 december ter inzage in het gemeentehuis van de gemeente Bronckhorst.

 

Instellen beroep

Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, kan gedurende de bovengenoemde termijn van zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen beroep instellen bij de Rechtbank Gelderland (Postbus 9090 6800 EM Arnhem) inzake de besluitpunten van het verkeersbesluit.

Diegene die een beroepschrift heeft ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Voor het behandelen van het beroepschrift en voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Gelderland, tel. (088) 3612000 of op www.rechtspraak.

 

 

Arnhem, 14 november 2022, zaaknummer 2022-011312

 

Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland,

 

 

 

 

 

 

Richard van Wilpe

Plv. Teammanager Asset Gebruik Wegen

Naar boven