Terinzagelegging ontwerpwijziging Provinciale Omgevingsverordening Drenthe 2018 en Omgevingsverordening Drenthe 2023

Op 25 oktober 2022 hebben Gedeputeerde Staten van de Provincie Drenthe de ontwerpwijziging van de Provinciale Omgevingsverordening Drenthe 2018 en de Omgevingsverordening Drenthe 2023 vastgesteld.

De Omgevingsverordening dient voor een groot deel ter uitwerking van de actualisatie van de Omgevingsvisie die op 28 september is vastgesteld door provinciale staten. Voor een aantal onderwerpen die in de Omgevingsvisie zijn geactualiseerd, is tevens een uitwerking in de Omgevingsverordening wenselijk. Het gaat met name om de invoering van een regeling voor grote ruimte vragers en het instellen van een moratorium voor geitenhouderijen. Ook bevatten de ontwerpwijzigingen aanpassingen in de regelgeving met betrekking tot de ruimte-voor-ruimte regeling. Deze aanpassingen voorzien, onder meer, in de mogelijkheid om te voorzien in meer compensatiewoningen. Deze mogelijkheid bestaat alleen voor zover aan de daartoe gestelde voorwaarden wordt voldaan.

Daarnaast is de Bestuursovereenkomst Waterverdeling Regio IJsselmeergebied gesloten. Deze overeenkomst bevat een nieuwe regionale verdringingsreeks die ook in de verordening moet worden opgenomen. Daarnaast is van het waterschap Noorderzijlvest een aanvraag ontvangen om voor vrijstellingen voor de legger waterstaatswerken. Deze aanvraag geeft aanleiding om de regelgeving op dit punt te herzien. Ook deze wijzigingen zijn verwerkt in de ontwerpverordeningen die nu ter inzage worden gelegd.

Omgevingswet

Naar verwachting treedt de Omgevingswet op 1 juli 2023 in werking. Ter voorbereiding op de Omgevingswet is eerder dit jaar door Provinciale Staten de Omgevingsverordening Drenthe 2023 vastgesteld. In deze procedure worden twee ontwerpverordeningen ter inzage gelegd:

  • De Ontwerpwijziging van de Provinciale Omgevingsverordening Drenthe 2018 voorziet in wijzigingen van de omgevingsverordening die geldt onder het huidige recht.

  • De ontwerpwijziging van de Omgevingsverordening Drenthe 2023 voorziet in wijzigingen van de Omgevingsverordening Drenthe 2023 die geldt onder de Omgevingswet.

Inhoudelijk wordt met beide verordeningen hetzelfde geregeld. Door twee verordeningen ter inzage te leggen, blijven beide verordeningen met elkaar in overeenstemming zodat de provincie goed is voorbereid op de Omgevingswet.

Inzien stukken

Beide ontwerpverordeningen zijn in te zien op de Landelijke Voorziening https://www.ruimtelijkeplannen.nl. Hierbij kunt u de verordeningen vinden door te zoeken op het PlanIdentificatienummer.

  • Omgevingsverordening Drenthe 2023: NL.IMRO.9922.WOV1D2023-ON01

  • Provinciale Omgevingsverordening Drenthe 2018: NL.IMRO.9922.WPOV3Drenthe2018-ON01

Daarnaast kunt u de stukken raadplegen bij de balie van het provinciehuis te Assen (Westerbink 1, 9405 BJ, Assen)

Zienswijzen

Zienswijzen kunnen worden ingediend van 2 november tot en met 13 december 2022. Een ieder kan een zienswijze indienen op de volgende manieren:

  • Een schriftelijke zienswijze indienen bij Provinciale Staten van Drenthe, Postbus 122, 9400 AC Assen.

  • Een schriftelijke zienswijze digitaal indienen via het digitale formulier. Dit formulier moet u met DigiD ondertekenen.

  • Een mondelinge zienswijze indienen. Hiervoor kunt u telefonisch een afspraak maken via het Klantcontactcentrum, tel. 0592-365555.

Inlichtingen

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum, tel. 0592-365555. Daarnaast kunt u terecht op onze eerdergenoemde websites van de provincie. Voor meer informatie over het indienen van een zienswijze verwijzen wij u naar http://www.provincie.drenthe.nl/loket/bezwaarschriften

 

Naar boven